УМЕЋЕ УМИРАЊА ИЛИ УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА

 

УМЕЋЕ УМИРАЊА ИЛИ УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА
 

 
Псалам 133
 
Се, ниње благословите Господа, вси раби Господњи… (1).
Ниње значи сад, одмах, не одлажући за касније: сваки дан може бити дан спасења, сваки тренутак – не само граница између прошлости и будућности, већ и почетак новог живота.
Благословите. Апсолутно благо је Господ, а блага реч је име Божије, име Исуса Христа. Ниње благословити Господа – значи почети творити Исусову молитву не дајући лукавој помисли да те превари, помисли која те уверава да ћеш само овај дан или трен дати светским бригама, а затим, ћеш обавивши своје послове почети да служиш Богу. Дух Свети нас позива да ниње благословимо Господа, а сатана каже: “Не ниње, већ касније, не данас, већ сутра.” Међутим, земаљски послови се не завршавају и као дим пролазе године и деценије.
 
Раби Господњи – то су они који испуњавају вољу Божију, а не своје каприце. У Библији је написано: воља Божија је светост ваша[1].
 
…стојашчији во храмје Господни
Ум од спољашњег треба да се врати себи, тада сам човек постаје храм.
 
…во дворјех дому Бога нашего.
Дом Бога је дубина људског срца, оно што су аскети називали “срдачним местом”. Међутим, у срцу има много обитељи, које се налазе једна у другој. Оне се отварају постепено, њих је псалмопојац назвао двори (дворишта) која окружују дом Божји, као што су дворишта окруживала Јерусалимски храм.
 
В ношчех воздјежите руки вашија… (2).
Односно, ноћу дижите руке ваше. Ноћ и мрак код мистика често служе као симбол душе, очишћене од помисли и спољашњих образа, стања одрешености од света. Воздјежите руки вашија – односно усрдно се молите, не слабите у молитви, не дајте души да зарони у дремеж, напрежите у молитви тело.
 
…во свјатаја…
Во свјатаја – односно ка светилишту, ка “светињи над светињама” Јеруслалимског храма. Овде је приказана окренутост ума ка срцу.
 
…и благословите Господа.
Благосиљајте Господа, непрестано понављајте Његово име. Трудите се да спојите с овим именом своје срце.
 
Благословит тја Господ от Сиона… (3).
Сион је образ благодати Божије. На Сионској гори је био саграђен храм посвећен Јехови; у Сионској горњој одаји је Дух Свети сишао на апостоле. Благословит тја Господ от Сиона значи послаће благодат, једино нетрулежно благо.
 
…сотворивиј небо и земљу.
Односно, Онај Ко је створио твоју душу и тело. Благодат открива молитви унутрашњу обитељ људског срца. Благодат преображава душу и тело човека.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Уп.: 1 Сол. 4, 3. – Ред.

Comments are closed.