СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ
Писма о духовном животу

 

 
ЧЛАНЦИ И ПИСМА ИЗ РАЗНИХ ГОДИНА
 
Без датума
 
О Светим Христовим Тајнама
 
Причешће је велика Тајна, изнад свих добродетељи. Црква у овој Тајни види свемоћ Божију. Ово је слично као то што је Бог свет створио ни из чега. Али ми треба да се трудимо да приступамо Причешћу Светим Христовим Тајнама чисте савести онолико колико је у нашој моћи, јер сједињујемо се са Христом. А како можемо да се сјединимо са Христом ако гајимо непријатељство према било коме или уображеност, или осуђивање? Свети апостол Павле каже: Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије (1 Кор. 11, 29).
 
На почетку молитава пред Свето Причешће речено је:
 
“Кад хоћеш да једеш, човече, Тело Владике,
Приступи са страхом, да не будеш опаљен:
јер је огањ.
А кад пијеш обећану Крв Божанску,
прво се помири с оним ко те је ожалостио.
Затим смело једи тајанствену храну.”
Да ли чујеш, причесниче?
Помири се чак и с онима који су те ражалостили.
Још се на крају молитава каже:
“Човече, осети страх кад видиш Божанску крв:
Јер је огањ, који недостојне спаљује.”
Светом Причешћу приступај са свешћу о својој греховности – просто и побожно. Буди свестан да примаш управо Тело и Крв Госопдњу. А пошто ми по телесној природи не можемо да окушамо тело, Господ је по Својој милости благоизволео да ми, грешни, окушамо Његово Тело и Крв под обличјем хлеба и вина.
У Москви се на подворју Валаамског манастира десио овакав случај.
Дошла је жена на исповест код јеромонаха, каје се и каже: “Живим с Јеврејиномм, имам и децу.” Духовник каже: “Не можеш да живиш с Јеврејем, напусти га, иначе ти нећу дозволити да се причестиш.” Она каже: “Како могу да га оставим кад храни мене и моју децу?” У то време је управо тамо, на подворју, био митрополит Фински Сергије. Питали су га за то, а преосвећени је рекао: “Не браните јој да приступа Светом Причешћу, јер је свесна и каје се, а све остало треба препустити Божијем Промислу.”
 
Схиигуман Јован.

Comments are closed.