СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ
Писма о духовном животу

 

 
ПИСМО ОЦУ N.
 
1 Добио сам твоје писмо и ти пишеш да духовни живот не приања за тебе: молитва се прекида, нападају униније, лењост, сувоћа и лако очајање. У овом пролазном животу ни не може бити другачије. Морамо да доживимо различите незгоде, као бродић на мору: час је ветар, час киша, час бура, и то таква да чак и јарбол шкрипи, понекад само чекај шта ће да избаци на палубу…
 


 
1
 
13. април 1956.г.
Нови Валаам
 
Богољубиви оче N.!
 
Добио сам твоје писмо и ти пишеш да духовни живот не приања за тебе: молитва се прекида, нападају униније, лењост, сувоћа и лако очајање.
У овом пролазном животу ни не може бити другачије. Морамо да доживимо различите незгоде, као бродић на мору: час је ветар, час киша, час бура, и то таква да чак и јарбол шкрипи, понекад само чекај шта ће да избаци на палубу.
У тако тешким тренуцима корисно је прошетати подаље у шуму и видети како веверице скачу с јелке на јелку и птичице цвркућу и веселе се и сва природа као да хвали Господа. Само јадни човек пада у униније и тугује. Још је корисно поразговарати с неким. А ово тешко стање лече трпљење, молитва и време.
Још те смућују старе навике и много тугујеш. Да, тешко је трпети их, али не треба падати у униније. Преподобни Јован Лествичник каже: “Често старе навике мучно овладавају и онима који оплакују своје грехове; и ово није чудно. Реч о судбинама и падовима је за нас недоступна и ниједан ум не може да је појми. Не ужасавај се ако и сваког дана падаш, не одступај од Божијег пута, већ стој храбро, и без сумње ће Анђео који те чува поштовати твоје трпљење.”
Преподобни Мојсије каже: “Сила за онога ко жели да стекне добродетељи састоји се у томе да не буде малодушан кад му се деси да падне, већ да поново настави свој пут. Само је Анђелима својствено да не падају.”
Ево шта каже преподобни Јефрем Сирин, подвижник то треба да зна: “Колико је душа неупоредиво вреднија од тела, толико су и душевне добродетељи, посебно богоимените и богоподражавајуће изнад телесних добродетељи и душевни пороци су тежи и погубнији од телесних. Иако не знам зашто то измакне разуму многих. Многи се чувају и плаше порока као што су пијанство, блуд, лоповлук и њима блиских и избегавају их, али равнодушно гледају на пороке који су много важнији – душевне: завист, уображеност, лукавство и корен свих зала – среброљубље. Некима ће то можда бити несхватљиво и неће моћи да приме, али је преподобни казао тачно, јер душевне пороке пореди с телеснима.
А богоименита добродетељ је љубав, јер Бог је Љубав (1 Јн. 4, 8).
Ово ти нисам писао да би ти себи попуштао, већ ради знања, да би шире схватао духовни живот. Најважније је: труди се да будеш миран, а да би био миран, не петљај се ни у какве туђе ствари, клони се различитих бесмислених брбљања, читања новина и сазнавања новости. Свети оци су рекли: “Монах се у келију неће вратити онакав какав је изашао.” А о новинама и слушању новости сувишно је и говорити.
Ако буде неки неспоразум, пиши, потрудићу се да одговорим, колико Господ уразуми мне грешног. Већ сам напунио осамдесет три године и благодарим Богу, јер имам две утехе: прва је добре очи, могу слободно да читам, друго је сам себе служим, а о осталим болестима ћу прећутати.
Молим за твоје свете молитве.
 
Старац Валаамског манастира.

Comments are closed.