СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ
Писма о духовном животу

 

 
ПИСМА ГАЛИНИ ХЕЈС
 
1 Хвала твом мужу што те не спречава да идеш у цркву. Пренеси му моју молбу (само ако је умесно) да ти да потпуну слободу да будеш православна хришћанка. А ти, чедо моје духовно, како си се родила у православној вери, труди се и да умреш као православна…
2 Свето Писмо каже да ће постојати вечни живот и вечно мучење и ми у то треба чврсто да верујемо и да се не упуштамо у високо богословље по нашој ограниченој памети и срцу које није очишћено од страсти…
3 е решавај ниједну ствар у гневу и прекидај разговор; под утицајем гнева увек ћеш одлучити и рећи неправилно, па ћеш после жалити…
 


 
1
 
24. март 1950.г.
Најбогољубивија слушкињо Божија, Галина!
Христос посреди нас!
 
Јако добро те се сећам, чак се присећам и разговора с тобом кад си била на Валааму, а после си ми писала: “Нисам мислила да ће ми то бити тако тешко.” И све је то прошло, као у сну. Ето, сад имам 77 година, а болести су звончићи за будући вечни живот, јер овај наш пролазни живот у овој долини плача испуњен различитим невољама и није ништа друго до пут ка вечности и припрема за њу. Јако ми је драго што је Господ удостојио мене грешног да од младости проведем сав свој живот у манастирским зидинама и да у искуству сазнам много онога што је онима који у таштини живе у свету непознати. Врло саосећам с твојом ситуацијом, али не падај у униније и не очајавај. Господ ће ти помоћи.
Хвала твом мужу што те не спречава да идеш у цркву. Пренеси му моју молбу (само ако је умесно) да ти да потпуну слободу да будеш православна хришћанка. А ти, чедо моје духовно, како си се родила у православној вери, труди се и да умреш као православна. Нека ти Господ подари мудрост. Пиши ми како буде протицао твој живот и ја ћу покушати да одговорим колико ме Господ упути. Ако будеш имала прилике да поразговараш с епископом Јованом Шаховским, види тамо шта каже свештеник, кад се будеш причешћивала, напиши ми какво је њихово мишљење.
Господ Бог наш Исус Христос и Његова Пречиста Мати Пресвета Богородица нека вам помогну у тешким тренуцима. Амин.
 
Ваш добронамерник,
схиигуман Јован.
 
2
 
30. април 1950.г.
Нови Валаам
 
Говорили сте да је свети Григорије Ниски писао: “Сва пала бића, чак и демони достићи ће препород и биће обновљена и спасена.” То је он говорио у виду нагађања, а не чврстог веровања. Света Црква није прихватила ово мишљење. Цело дело светог Григорија је чисто и православно искључујући ову претпоставку.
Преподобни Варсануфије Велики је говорио својим ученицима: “Немојте мислити да људи, макар они били и свети, могу потпуно да појме сву дубину Божију.” Свети апостол каже: Јер дјелимично знамо и дјелимично пророкујемо (1 Кор. 13, 9), и још: О дубино богатства и премудрости, и разума Божијег! Јер су неиспитани путеви Његови (Флп. 33, 34). Свето Писмо каже да ће постојати вечни живот и вечно мучење и ми у то треба чврсто да верујемо и да се не упуштамо у високо богословље по нашој ограниченој памети и срцу које није очишћено од страсти.
Свети Јован Лествичник пише: “О браћо, при исходу наше душе нећемо бити окривљени за то што нисмо чинили чуда, што нисмо богословили, што нисмо достигли виђења, али ћемо без сумње, дати Богу одговор за то што нисмо плакали због својих грехова” (Беседа 7, гл. 10). А свети Исак Сирин каже овако: “Избегавај расуђивање о догмама као лава који јури на све стране.” (Беседа 9). Могао бих још много да пишем на ову тему, али мислим да је и ово довољно. Опрости што ти пишем кратко.
Призивам на вас Божји благослов.
 
С љубављу у Христу,
многогрешни
схиигуман Јован.
 
3
 
15. мај 1950.г.
 
Ваистину Христос васкрсе!
Многопоштована слушкињо Божија Галина!
 
Добио сам твоје писмо. Читао сам и плакао од радости. Милост је Божија што си постала мирна, и што те је Господ удостојио да се причестиш Светим Христовим Тајнама. Писмо ти нисам писао по разуму, већ по осећањима, јер сам осећао твоје немирно душевно стање.
На твоја питања у другом писму одговорам: труди се да будеш верна свом мужу, не варај га и слушај га у свему, наравно, изузев захтева који нису у складу с православљем. Не треба разговарати на религиозне теме, а ако сам почне да прича, одговарај шта знаш, прво се мислено помоливши Богу. Немој да га учиш речима, већ добродетељним хришћанским животом. Немој да га примораваш да иде у цркву. Друга је ствар ако сам пожели. Буди задовољна и захвална за то што тебе не спречава да идеш. За њега се моли просто, детиње: “Господе, спаси и помилуј мог мужа Аврама, сачувај га и упути,” а све остало препусти Божијем милосрђу и буди мирна. Нека ти Господ дарује мудрости.
Према његовој мајци увек буди добра и љубазна. Трпи кад каже нешто непријатно. На религиозне теме с њом немој да разговараш, иначе ћеш изгубити свој унутрашњи мир. Не решавај ниједну ствар у гневу и прекидај разговор; под утицајем гнева увек ћеш одлучити и рећи неправилно, па ћеш после жалити.
 
Схиигуман Јован.

Comments are closed.