СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ
Писма о духовном животу

 

 
ЧЛАНЦИ И ПИСМА ИЗ РАЗНИХ ГОДИНА
 
15. април 1955.г.
Нови Валаам
 
Стражење над помислима
 
Има помисли које нису ништа друго до машталачке слике од некадашњих утисака и у њих се меша фантазија. Млади имају врло богату машту. То је природно, људско.
Тачно знај да су помисли од којих бива душевни мир и умилење анђеоске. А помисли које изазивају душевну смутњу и растројство су демонске. Понекад као муња бљесне мисао о некадашњим доживљајима, чак човек стресе главу од непријатности. Дуго нисам схватао зашто налећу тако изненада, на крају сам сазнао да су демонске и престао сам да обраћам пажњу на њих. Свети апостол Павле каже: Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју (Еф. 6, 12). Ето, демони ратују с нама преко помисли. Против оваквих мисли користи духовно оружје, реч Божију – молитву. Без молитве ће они напунити нашу главицу различитим утисцима и греховним успоменама.
Свети оци су смислили Исусову молитву – то је најмоћније средство или лек против мисли и уопште против свих непријатних случајева. Молитву изговарај овако: Господе Исусе Христе, Сине Божји, смилуј се мени, грешном. Ум закључавај у речи молитве, а пажњу не држи у глави, већ у горњем делу груди. Овакав начин је најправилнији. Наравно, захтева се велики труд. Ако пређе у навику, у искуству ћеш спознати срдачно весеље, само пажњом не притискај срце. Ако пажња буде у грудима и срце ће саосећати.
 
Старац Валаамског манастира.

Comments are closed.