СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ
Писма о духовном животу

 

 
ЧЛАНЦИ И ПИСМА ИЗ РАЗНИХ ГОДИНА
 
24. јануар 1955.г.
Нови Валаам
 
Благодатни дарови
 
Један јерођакон ми је рекао следеће: “У недељу за време саборног служења на Литургији лице једног јеромонаха се после примања Светих Христових Тајни озарило као код преподобног Серафима Саровског. Гледао сам га и нисам могао да одвојим поглед, тако ми је било пријатно да га гледам.”
Овај јеромонах се ни по чему посебно не издваја. Живи просто: велики је радник, иде на све манастирске послове, у цркву такође иде увек кад је слободан од посла. Више ништа о њему нећу писати, јер пророк нема части у отаџбини својој (Јн. 4, 44).
Слава, Господе, Твом светом снисхођењу према људском роду! Ти нама, грешнима, тако изобилно дајеш Своје благодатне дарове у свим црквеним Тајнама, а посебно у Божанској Литургији у Причешћивању Светим Христовим Тајнама, јер се сједињујемо са Христом. Светом Причешћу треба да приступамо са страхопоштовањем, просто, без натезања, са свешћу о својој великој греховности, и да се не смућујемо ако осећамо сувоћу и хладнокрвност.
А не треба да тежимо ка томе да имамо умилење, срдачно играње и озареност лица као поменути јеромонах. У овоме је дело благодати Божије: коме, када и какве дарове да да по Свом нахођењу.
 
Старац Валаамског манастира.

Comments are closed.