СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ
Писма о духовном животу

 

 
ПИСМА СЛУКИЊИ БОЖИЈОЈ ПЛАТОНИДИ
 
1 Пишеш да је твоја познаница доспела у секту. Јако ми је жао што наши православци јако мало познају своје учење и лако одлазе у разне секте…
2 Труди се да никога ни због чега не осуђујеш. Што не желиш себи, не чини другима. Не заборави да ћемо за сваку празну реч дати одговор пред Богом на Страшном Суду…
3 Пишеш да се љутиш на своје ближње. Ближњи увек живе у близини и они откривају твој гнев. Уопште, гнев потиче од гордости и од таште славе. Ако стекнеш смирење, и гневу ће доћи крај… Желиш да се срце загреје за време Исусове молитве. Свети оци су рекли: ако будеш тукла млеко добићеш путер, тако и у молитви – од квантитета долази квалитет. Ако будеш чешће понављала молитву, по милости Божијој ће се и срце загрејати…
 


 
1
 
19. јануар 1951.г.
Нови Валаам
 
Најбогољубивија мати Платонида!
Христос посреди нас!
 
Пишеш да је твоја познаница доспела у секту. Јако ми је жао што наши православци јако мало познају своје учење и лако одлазе у разне секте. Јер су све секте, јереси и расколи основани на гордости и аутосугестији. У Православљу су ауторитет Васељенски сабори и учење светих отаца. Господ је рекао: Благо онима који су чистог срца, они ће Бога видети (Мт. 5, 8). Ето, свети оци су уз Божију помоћ очистили срца од страсти, они тачно знају вољу Божију која је откривена у Светом Писму. А они чије срце није очишћено од страсти, не могу правилно да га схвате и такви људи се спотичу на Свето Писмо, скрећу с правилног пута и иду на разне стране. Они су, да тако кажем, сишли с великог параброда, сели су у трошни чамац, желе да преплове овоземаљско море и гину у таласима испразних мудровања. Свето Писмо правилно могу да схвате само они који су чистог срца, они ће разумети вољу и намеру Божију у Писму, а за људе, чије срце није очишћено, оно ће послужити као камен спотицања.
Они ваде цитате из Светог Писма ради оправдања своје заблуде. Имам мало времена да бих водио преписку с твојом познаницом. Нека од Јелене Армфелт узме књигу епископа Петра “Пут ка спасењу”, у њој ће наћи разрешење својих питања. Нека јој Господ подари мудрост.
Призивам на вас Божји благослов.
 
С љубављу у Христу,
ваш добронамерник и самолитвеник,
многогрешни
схиигуман Јован.
 
2
 
5. август 1954.г.
Нови Валаам
 
Најбогољубивија мати Платонида!
Христос посреди нас!
 
Све оно што си написала о свом унутрашњем стању постоји и у мени, као да си живела близу мене и записивала сва моја душевна скретања. Али, немојмо падати у униније, већ се потрудимо да уз помоћ Божију да положимо добар почетак како бисмо живот проводили хришћански у дословном смислу те речи.
Молиш ме да ти укажем или да одредим правило и да усмерим твој живот на истински пут. Ова твоја молба премашује мој ум и духовне способности, али ти за послушање заборавивши на своју немоћ и неспособност пишем шта ми Господ положи на срце.
Труди се да никога ни због чега не осуђујеш. Што не желиш себи, не чини другима. Не заборави да ћемо за сваку празну реч дати одговор пред Богом на Страшном Суду. “Не може се служити двама господарима” (Мт. 6, 24). Мири се са супарником да те не би закључао у тамницу. Труди се да не будеш у непријатељству ни са ким, иначе молитва неће бити угодна Богу, чак ће послужити на грех. А како ћемо молити Бога за опроштај наших грехова ако сами не опраштамо?
Ево ти главне смернице на којима се гради наше спасење. Наравно, лако је указати и лако је пожелети, али је врло тешко испунити, а ми смо немоћни, саме наше снаге неће бити довољне – треба да молимо помоћ од Бога да нама, грешнима, помогне по Свом милосрђу. Ето, свети оци су и пронашли непрестану Исусову молитву. Вама, који живите у свету, врло је тешко да држите непрестану молитву. Међутим, знај: свети оци свако добро дело приписују молитви: добар разговор, сећање на Бога, трпљење срамоћења, прекора, презира и подсмаха итд.
Желиш да имаш одређено молитвено правило. Преподобни Исак Сирин не саветује да се оптерећујемо количином прочитаних стихова и да будемо робови правила, јер у ропском делању нема мира (Беседа 30, стр. 136, М. 1933.г. – О томе како се треба молити без лутања мисли).
Можете да читате ујутру и увече неколико молитава, сами одредите колико, ускладите с временом. Само да не буде у ветар, већ с пажњом, јер је пажња душа молитве (преподобни Варсануфије Велики. Одговор 506.). Свакодневно треба прочитати главу светог из Јеванђеља и главу из апостолских посланица.
По Божијој милости написао сам оно што ми је било на срцу, и то немој примити као закон или наредбу, већ као савет. Сама гледај и усклади с условима вашег живота.
Молим за ваше свете молитве.
 
Твој недостојни самолитвеник,
многогрешни
схиигуман Јован.
 
3
 
24. јул 1956.г.
 
Богољубиве слушкиње Божије мати Платонида и Лидија!
Христос посреди нас!
 
Јелена ми је рекла да ви и Лидија побољевате. Болести и невоље нису случајна појава, већ их Бог шаље ради наше користи, и оне се могу назвати брачном одећом у којој бисмо могли да уђемо у вечну брачну ложницу. Наравно, од нас се захтева да их стрпљиво подносимо и да молимо Господа за помоћ.
Пишеш да се љутиш на своје ближње. Ближњи увек живе у близини и они откривају твој гнев. Уопште, гнев потиче од гордости и од таште славе. Ако стекнеш смирење, и гневу ће доћи крај.
Желиш да се срце загреје за време Исусове молитве. Свети оци су рекли: ако будеш тукла млеко добићеш путер, тако и у молитви – од квантитета долази квалитет. Ако будеш чешће понављала молитву, по милости Божијој ће се и срце загрејати.
Још пишеш да код тебе постоји лењост без краја. Лењост је наша заједничка слабост, и у мени има много лењости, али се не жалим. А и сад је некако тешко да се разаберем: да ли је лењост или немоћ? Као и ти и ја имам поприлично болести. Молимо Господа да нам Господ помогне да трпимо без роптања и ово ће заменити све наше подвиге.
На тебе и Лидију призивам Божји благослов.
 
С љубављу у Христу духовни пиљар,
архигрешни
схиигуман Јован.

Comments are closed.