СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ
Писма о духовном животу

 

 
ПИСМА СЛУКИЊИ БОЖИЈОЈ Х.
 
1 Господ је за проповед изабрао пророке и апостоле, али им није одузео невоље…
2 Труди се да не гасиш дух. Брачни савез не треба да те смућује, јер га је Бог благословио…
3 Добро је кад се човек понекад сети својих некадашњих грехова, јер се од тога рађа смирење, а кад од сећања на прошле грехове долази очајање, ту очигледно непријатељ покушава да узбурка душу…
4 По вери вашој Господ ће вам по Свом милосрђу помоћи у тешким тренуцима, али знајте да наш пролазни живот у овој долини плача протиче с врло великим променама…
5 Сачувај те Боже да напустиш мужа; трпи и моли се. Господ ће ти по Свом милосрђу помоћи да преживите ову непријатност. Твој муж се много смирио, плаче и моли за опроштај…
6 Саосећам с тобом, јер је твоје устројство о једином потребном, а твог мужа и твоје деце – чисто спољашње. Али, не падај у униније. Господ и Царица Небеска ће ти помоћи…
7 Ево шта сам приметио: под старост време лети брже, јер се осећа да је све завршено, ближи се време преласка у вечност; некако су и сва интересовања нестала. А отвори ум код младих и видећеш како игра фантазија…
 


 
1
 
30. мај 1948.г.
 
Најбогољубивија слушкињо Божија Х.!
 
Ваше садржајно писмо сам благовремено добио и прочитао с љубављу. Хвала Господу нашем Исусу Христу што те је по Својој милости ослободио тежине твоје унутрашње смутње и ова помоћ је била по твојој вери, а не од мене грешног, пуног различитих грехова. Добро је што прибегаваш Богу молећи за помоћ у тешким тренуцима, јер је наша душа створена по образу и подобију Божијем, дакле, само у Богу можемо да добијемо помоћ и утеху у тешким тренуцима.
Знај да без невоља не можемо да живимо. Господ је рекао: У свијету ћете имати жалост (Јн. 16, 33). Свети оци кажу да није невоља не би било ни спасења.
Господ је за проповед изабрао пророке и апостоле, али им није одузео невоље. И Господ наш Исус Христос, савршени Бог и савршени Човек је на земљи живео животом пуним невоља. Од човека којег је створио трпео је прекоре, срамоћење, презир, подсмех, батине, чак и срамну смрт разапињањем. Саветујем ти: не падај у униније, трпи, моли се и труди се да будеш мудра као змија и кротка као голуб (в. Мт. 10, 16). Ако будеш прибегавала Богу Он ће ти по Својој милости даровати мудрост и даће ти голубију кротост.
Ево мог савета твом мужу: нека чвршће у свом срцу утемељи намеру да више не пије вино и нека се помоли Богу за помоћ, јер Господ чује сваког човека, нека у то не сумња, сами наши напори без Божије помоћи су слаби.
Алкохол увек ласка и обмањује. Човек почиње да пије ради весеља, а на крају добија душевну болест, муку и телесну болест, то знам из искуства. Нека му Господ помогне да се избави од алкохола. Нека не пије: свидеће му се, сигурно ће му се то допасти.
Не саветујем ти да машташ о манастирском животу. Господ те у вечни живот води световним животом у браку. Буди мудра да живиш ради Христа у породичном животу, а Господ ће ти видећи твоју намеру, помоћи да се спасиш и у породичном животу – у то немој да сумњаш. Преподобни Макарије Велики наводи као пример две жене које су угодиле Богу, које су стекле савршенство у духовном животу, и биле чак изнад отшелника. Оне су имале жељу да живе у манастиру, али су због неких разлога имале мужеве. Господ је видећи њихову жељу да Му угађају у манастиру помогао да се спасу и у породичном животу. Данас живот у манастирима није онакав какав ви замишљате и ви због свог неискуства у духовном животу можете само да се саблазните манастирским животом. Ових дана сам ишао пешке у женски манастир, на четрнаест километара од нас, тамо сам коначио, видео њихов свакодневни живот. Труд је огроман, храна оскудна. Нека им је Господ у помоћ, оне су већ прекаљене у таквом животу, а они који ступају у манастир тешко да ће моћи ово да издрже.
Ваш недостојни самолитвеник,
 
многогрешни
схигуман Јован.
 
P.S. Опростите ми због неписмености, нисам учио школу.
 
2
 
24. јануар 1949.г.
 
Најбогољубивија слушкињо Божија Х.!
 
Радује ме што имаш тежњу ка једином потребном. Труди се да не гасиш дух. Брачни савез не треба да те смућује, јер га је Бог благословио. Међутим, трудите се да “носите бремена једни других и да тако испуњавате закон Христов” (в. Гал. 6, 2). Нека вам Господ да мудрости!
Наравно, свет тражи своје: рад, секирацију и бриге, другачије не може ни бити. Ако притом имаш сећање на Бога – то ти је довољно. По мишљењу светих отаца молитва и сећање на Бога су једно исто. Ако нађеш времена, добро је да прочиташ мало у Јеванђељу, и у апостолским посланицама размишљања о овој привременој долини – животу плача, о смрти и о будућем вечном животу. Господи, помилуј! Страшно је и помислити: нема краја. Иако ово понекад бива врло тешко и сви ми, сироти, стењемо под тежином различитих невоља, ипак ће се оне променити, а тамо никаквих промена неће бити.
“Плашиш се своје недостојности и мноштва одступања.” Не заборављај: Господ Исус Христос није ради праведних већ ради грешних примио нашу плот и био савршени Човек – осим греха. Слава, Господе, милосрђу Твом! Господ зна нашу немоћ и дао нам је лек покајања. По закону духовног знања, што човек више напредује у духовном животу, тим више види своје грехове, као морски песак – и то је знак душевног здравља. Уз ова осећања нема места очајању, већ се душа испуњава умилењем и љубављу према свима живима на земљи. Благо људима који доспевају у овакво стање. Њега Бог даје за најдубље смирење и оно се назива бестрашће.
 
Схиигуман Јован.
 
3
 
5. март 1949.г.
 
Најбогољубивија слушкињо Божија Х.!
Христос посреди нас!
 
Добро је кад се човек понекад сети својих некадашњих грехова, јер се од тога рађа смирење, а кад од сећања на прошле грехове долази очајање, ту очигледно непријатељ покушава да узбурка душу. Не слушај га, умири се, не буди пометена, не падај у очајање, труди се да молитвом одагнаш сличне немирне мисли. Дух Свети кроз пророка Језекиља каже: од свијех гријеха што је згријешио ништа му се неће споменути (Јез. 33, 11). Господ не жели смрт грешника. Тако и живи ради породице, буди мудра као змија, а кротка као голуб (в. Мт. 10, 16), о свом унутрашњем животу ћути, а они те неће ни схватити. Ако се твој муж некад спотакне, потрпи, немој да негодујеш, већ се усрдно моли. Сети се: па и ти си се спотицала.
Нека те Господ чува и упути!
Господ Својом милошћу нека помогне вама и делима вашим.
 
Ваш самолитвеник,
многогрешни
схиигуман Јован.
 
4
 
3. октобар 1949.г.
Нови Валаам
 
Најбогољубивија слушкињо Божија Х.!
 
По вери вашој Господ ће вам по Свом милосрђу помоћи у тешким тренуцима, али знајте да наш пролазни живот у овој долини плача протиче с врло великим променама. Јер понекад напада тако лоше осећање да човеку просто дође да виче из све снаге, и увек, скоро сваког дана има промена: час туга, час радост, слично као што у ваздуху, час сија сунце, час се надвија облак и пада киша, сева муња и грми гром. Понекад грми толико да постаје просто страшно, понекад се подиже таква бура да чупа корење с дрвећем. Као да и у нама има промена и сви ми, јадни људи, осећамо то. У таквим тешким тренуцима постоји једно средство – треба се обраћати Богу и за време невоља треба очекивати радост, а за време радости треба очекивати невоље.
У светом Јеванђељу је света свака реч и утиче на људе, како на кога, то се види у житијима светаца.
Ваш добронамерник и самолитвеник,
 
многогрешни
схиигуман Јован.
 
5
 
12. октобар 1949.г.
 
Најбогољубивија слушкињо Божија Х.!
Христос посреди нас!
 
Примио сам твоје писмо и журим да одговорим. Не очајавај, не падај у униније, смири се. “Коме се нису десили грех и невоља,” – каже руска пословица. Фарисеји су код Христа довели жену ухваћену у прељуби и рекли Му: “Учитељу, шта ћеш нам заповедити да учинимо с њом?” Али, Господ им је рекао: Који је међу вама без гријеха нека први баци камен на њу (Јн. 8, 7). И кад су се они, постидевши се, разишли, обратио се жени: Нико те не осуди? И Ја те не осуђујем.
Сачувај те Боже да напустиш мужа; трпи и моли се. Господ ће ти по Свом милосрђу помоћи да преживите ову непријатност. Твој муж се много смирио, плаче и моли за опроштај. Ти му опрости по заповести Божијој и никад га не прекоревај и не подсећај га на ово искушење. Довољно му је бруке и срамоте што си га затекла на месту преступа, то му је веома тешко да подноси, нека му је Господ у помоћ. Не жалости га, труди се да пред њим будеш у веселом расположењу, тако ћеш му олакшати душевну муку. Свети апостол каже: Носите бремена један другога и тако испуните закон Христов (Гал. 6, 2).
Ако тако поступиш, молитва ће потећи чистије. Свети оци пишу: “Покриј грехове ближњег и Господ ће покрити твоје грехове.” Наравно, то му се догодило кад је био пијан, слично се десило и праведном Лоту који је у пијаном стању згрешио са својим кћеркама. Прочитај у Библији књигу Битија, глава 19, стихови 30-38.
Овај наш земаљски живот је заиста житејско море, и наш бродић ће морати да претрпи различите незгоде. Само чекај кад ће наићи. Али, не треба падати у униније, уз Божију помоћ ћемо се трудити да препливамо ово море и да упловимо у тиху луку царства небеског. Нека вам Господ подари мудрост!
Призивам на вас Божји благослов, с љубављу у Христу, ваш сапутник, који је молитвено с вама
 
схиигуман Јован.
 
6
 
26. фебруар 1950.г.
 
Најбогољубивија слушкињо Божија Х.!
Христос посреди нас!
 
Саосећам с тобом, јер је твоје устројство о једином потребном, а твог мужа и твоје деце – чисто спољашње. Али, не падај у униније. Господ и Царица Небеска ће ти помоћи. У невољама и болестима постоји једно средство: трпљење и молитва – тако саветују свети оци.
Уз Божију помоћ провели смо већ прву недељу поста. Сва браћа су се причестила у суботу. Прва два дана је било сувоједење, хлеб и кромпир, а од среде до суботе смо кували суви грашак. Целе ове недеље нема вечере и једемо без уља.
 
С љубављу у Христу,
многогрешни
схиигуман Јован.
 
7
 
20. јануар 1952.
Нови Валаам
 
Најбогољубивија слушкињо Божија Х.!
 
Како чујем, твој муж пије, мало мало, и нагази на вински чеп. Шта да се ради? Не тугуј и не осуђуј га, јер свако има своје немоћи и недостатке.
Па ни ми нисмо без немоћи и без недостатака. Дакле, учите се да један другога бремена носите и тако испуните закон Христов (Гал. 6, 2).
Ево шта сам приметио: под старост време лети брже, јер се осећа да је све завршено, ближи се време преласка у вечност; некако су и сва интересовања нестала. А отвори ум код младих и видећеш како игра фантазија: да ће бити срећни, наћи доброг младожењу, биће богати, и добро ће кренути породични живот, и много другог на ту тему, ове слике пролазе кроз њихову главу, опет ће остати сами.
Наш манастирски живот још помало тиња. Ипак је остарило наше братство, просто је старачки дом, све један од другог старији. Хвала Богу што је удостојио мене, грешног, да проведем цео живот у свету (мислим да треба: “у манастиру”). Нисам знао за светску испразност, пуну лукавства, таштине, лицемерја, лажи и гордости, а зар ћеш с овим пороцима некад у својој души осетити мир и умилење? Мислим да не. Ето, шта ти и муж идући у позориште и на маскараду, осећате кад дођете кући? Наравно, стичете неки утисак и чекаћете време да поново и поново одлазите на иста места, само што можда нећете моћи због болести.
Ето, у таквом поретку и пролази светски испразни живот. А кад човек буде лежао на самртном одру или у постељи, мораће да доживи неочекиване појаве и цео његов протекли живот ће промицати у догађајима којима је он живео, тек тада ће схватити да је овај свет преварант.
Звоне ми звонца из будућег живота. Звонцима називам болести.
На сву вашу породицу призивам Божји благослов.
 
Ваш недостојни молитвеник,
схиигуман Јован.

Comments are closed.