СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ

 

СМИРЕЊЕ – ПУТ КА СПАСЕЊУ
Писма о духовном животу

 

 
ЧЛАНЦИ И ПИСМА ИЗ РАЗНИХ ГОДИНА
 
28. јануар 1956.г.
Нови Валаам
 
Избављење од зле навике
 
Господ је рекао: Иштите и даће вам се; тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се (Мт. 7, 7).
Ја грешни имам једну навику, већ је била неизлечива. Дуго ме је мучила, борио сам се и молио Бога да се избавим од ње. Али ми Господ није помагао. Читам књиге светих отаца и знам начин борбе са страстима по теорији. Свети оци кажу да почетак страсти бива овакав: прилог, спајање, заробљеништво и страст. Ако одсечеш прилог, истовремено ћеш одсећи све страсти.
Али ја сам због своје немоћи и лењости доспео у заробљеништво. Борио сам се, мучио се и молио Господа за помоћ да ме од ње избави, али ослобођења из заробљеништва није било. Једном ми је било тешко, признао сам своју немоћ и слабост, завапио сам ка Господу: “Господе! Помози мени грешном и немоћном да се избавим од ове страсти.” И Господ је по Свом милосрђу помогао мени грешном, да се избавим од ње преко људи; иако су они све чинили несвесно, ја сам јасно осетио Божију помоћ.
И раније сам се молио, али вероватно неискрено и више сам наду полагао у своје напоре, а не у помоћ Божију. Ето, Господ ми и није помагао, већ ме је уразумио да не заборављам Његове речи: Без Мене не можете чинити ништа (Јн. 15, 5).
Слава, Господе, светом милосрђу Твом.
 
Старац Валаамског манастира.

Comments are closed.