НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Добротољубље » ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ

СВЕТИ МАРКО ПОДВИЖНИК

 

Сведочанства о животу и списима Светог Марка
Свети Марко припада броју најзнаменитијих египатских отаца. О околностима његовог живота, међутим, познато је врло мало. Паладије, који га је лично видео (Лавсаик, 20. пог.), говори даје био врло тихе и кротке нарави. У томе се нико није могао поредити са њим. Он је од младих година волео да изучава Свето Писмо. Тако га је добро упознао, да је знао наизуст Стари и Нови Завет.
Строгост живота и чистота срца поставили су га на висок степен духовног савршенства. Свети Макарије Александријски сведочи о особитој милости Божијој на њему за време причешћа Светим Тајнама. То указује на велику силу вере Светог Марка, на пламен његове љубави према Господу и на његово крајње смирење.
Свети Марко је живео више од сто година. Упокојио се, како изгледа, почетком петог века. Живео је и општио са првим прејемницима живота и учења Светог Антонија, ако не и са самим Антонијем.
Благодат Божија, опит живота и изучавање речи Божије учинили су га дубоким познаваоцем тајни духовног живота. Не скривајући тај таленат, он је много поучавао и писао. Међутим, до нас је дошла само неколицина његових списа. Патријарх Фотије наводи осам његових слова, а Никифор Калист му, осим њих, приписује још тридесет два (Црквена историја, књ. 13).
У наш зборник унели смо оно што се налази у Добротољубљу, додајући поуке извучене из свих осталих његових слова. Износимо их у следећем редоследу:

 1. Посланица монаху Николају. Она се ставља на прво место јер износи преглед подвижничког живота од почетка до краја.
 2. Поуке, извучене из осталих слова Светог Марка. Оне су наставак савета датих у Посланици, као и примрема за кратке поуке које следе.
 3. 200 поглавља о духовном животу,
 4. 226 поглавља о онима који мисле да се оправдају делима.

 

   

6 коментар(а)

 1. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.

 2. Хаџи - Алекса

  Ево пуноће значења примене савремене технике на добробит спасења сваког ко жели да буде уз Господа нашега Исуса Христа. Нека је слава и хвала свима који уложише несебичан труд и љубав према ближњима на овакав савремени начин.

 3. Бескрајно хвала на труду!!!

 4. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 5. Помози Бог, оци и братије! Надам се да би ми неко био кадар и вољан помоћи у једној ствари. Наиме, негде у добротољубљу сам прочитао нешто о расуђивању, а што никало не могу поново наћи. Тамо се онај који расуђује пореди са мењачем новца, и његово расуђивање пролази кроз, чини ми се, четири провере, од којих је последња: „да ли је ли тешко страхом Божијим?“ Ако неко зна или слути о чему говорим, нека ми каже. С нама Бог!

 6. Pingback: Бог ‘лако плане’, ‘има кратак фитиљ’, као и ми људи? – Тврђава Истине

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *