ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ
ПРЕПОДОБНИ АВА ИСАИЈА

СЛОВА ПРЕПОДОБНОГ ИСАИЈЕ УЧЕНИЦИМА

 

ДЕВЕТО СЛОВО
Заповести онима који се одричу од света
1. Ако си се одрекао од света и предао Богу на покајање, немој допуштати помисли да те смућује тугом у вези са твојим ранијим гресима, тј. као да нећеш добити опроштај због њих, али, исто тако, немој бити ни немаран за заповести Господње, јер ти иначе Он неће опростити ни раније грехе твоје.
2. Ево шта да чуваш до смрти и да никако не пренебрегаваш: Не једи заједно са женом; са младићима се не дружи; док си млад не лежи ни са ким на једну рогожу, изузев са братом својим или са авом, па и тада са страхом, а не са безбрижношћу. Немој бити непажљив са својим очима чак и када облачиш своје одело.
3. Ако је потреба, вино узимај до три чаше? Ову заповест не нарушавај ради пријатељства.
4. Немој живети на месту где си грешио пред Богом, и немој бити немаран према својим службама, да не би пао у руке свог непријатеља.
5. Подстичи се на читање Псалама. То ће те сачувати од обузетости воњем (страсти). Заволи свако злопаћење телом, па ће се смирити твоје страсти.
6. Потруди се да се не вреднујеш ни у једном свом делу, па ћеш стећи слободу да плачеш за грехе своје.
7. Сачувај се од лажи, иначе ће од тебе отићи страх Божији.
8. Немој пред свима откривати своје помисли, да не би спотакао ближњега свога. Откривај помисли оцима својим како би те покрила благодат Божија.
9. Принуђавај се на своје рукодеље и страх Божији ће живети са тобом.
10. Угледавши спотакнуће брата свога које није на смрт (1Јн.5,16), немој га понижавати да не би упао у руке непријатеља својих.
11. Чувај се да те не заплени оно чиме си раније грешио, да се у теби не би обновили (греси твоји).
12. Заволи смирење и оно ће те покрити од грехова твојих.
13. Немој волети препирке, да се у тебе не би уселило лукавство.
14. Предај своје срце на послушање оцима и благодат Божија ће обитавати у теби.
15. Немој бити мудар сам за себе, да не би пао у руке непријатеља својих.
16. Приучи језик свој да говори: “Опрости”, и смирење ће сићи на тебе.
17. Седећи у својој келији имај свагдашње старање о три ствари: о рукодељу, о поучавању (тј. о читању и размишљању) и о молитви.
18. Свакодневно помишљај: “Само ћу данашњи дан провести у овом свету”, и нећеш сагрешити пред Богом.
19. Немој угађати стомаку, да се у теби не би обновили стари греси.
20. Немој бити малодушан у труду, да се у тебе не би уселило дејство непријатеља.
21. Принуђавај себе на поучавање, и покој Божији ће ти брзо доћи. Јер, као што је разваљени дом ван града станиште смрада, тако је и душа лењивог почетника станиште сваке нечасне страсти.
22. Принуђавај се на многе молитве са сузама. Може бити да ће те Господ помиловати и са тебе скинути старог грешног човека.
23. Сроди се са следећим (делима): са трудом, сиромаштвом, странствовањем, злопаћењем тела и ћутањем. Од њих се рађа смирење, а смирење доноси опроштај свих грехова.
24. Силан је наш Благи Владика Бог да нам дарује силу да познамо (неопходно) и да учинимо (потребно), како бисмо обрели милост са светима који су сачували Његове заповести. Амин.
 

   

12 Comments

 1. Neizmjerno blago! Od srca hvala

 2. Najljepša hvala na objavi ovog Blaga.

 3. Draga braćo pravoslavci. Hvala vam što ste mi putem interneta omogučili pristup ovoj neizmjernoj riznici Božje mudrosti, neka vas Gospodin blagoslovi!
  Milan, katolik iz Pule

  • Бојан Јездимировић

   Милане Србине врати се прађедовској вери, нема спасења за јеретике. Да те Господ просветли и поведе путем спасења.

  • Ajde ti Milane u pravoslavlje. Ne mora niko da zna, pa ni mi. Ovde ti je duši spasenje.

 4. Одговор брату Вељку: Тај део се налази у Добротољубљу 2, у Прегледу духовне борбе, преподобног Јована Касијана, у тачки 160. страна 10. Ево цитата:
  “Споља они личе на новац истинитог цара, премда су их исковали лажни духовни ковачи, а не православни опитни оци. Њих су подмукли демони исковали на штету и пропаст. На њих се савршено може применити изрека Проповедника: Постоје путеви који човеку изгледају прави, иако им крај гледа у дно адово (Прич.16,25). Последње (четврто) опажање искусног мењача се односи на испитивање тежине [монете]. Ми ћемо га у нашем духовном делању испунити када дело које нам саветује помисао положимо на тас савести, те са свом строгошћу испитамо да ли има стварну тежину, тј. да ли је тешко страхом Божијим, да ли је све у њему по његовом смислу и значењу, не чини ли га лаким спољашност и новина, није ли му тежину умањила сујета и није ли га уништила људска слава. Извагавши и испитавши га сведочанствима апостола и пророка, ми смо дужни да га прихватимо као сагласно са њима, или да га са свом строгошћу одбацимо као њима противно и за нас погубно.” срдачан поздрав од росе

 5. Помози Бог, оци и братије! Надам се да би ми неко био кадар и вољан помоћи у једној ствари. Наиме, негде у добротољубљу сам прочитао нешто о расуђивању, а што никало не могу поново наћи. Тамо се онај који расуђује пореди са мењачем новца, и његово расуђивање пролази кроз, чини ми се, четири провере, од којих је последња: „да ли је ли тешко страхом Божијим?” Ако неко зна или слути о чему говорим, нека ми каже. С нама Бог!

 6. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 7. Бескрајно хвала на труду!!!

 8. Хаџи - Алекса

  Ево пуноће значења примене савремене технике на добробит спасења сваког ко жели да буде уз Господа нашега Исуса Христа. Нека је слава и хвала свима који уложише несебичан труд и љубав према ближњима на овакав савремени начин.

 9. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.