ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ
ПРЕПОДОБНИ АВА ИСАИЈА

СЛОВА ПРЕПОДОБНОГ ИСАИЈЕ УЧЕНИЦИМА

 

ДРУГО СЛОВО
О природном закону
1. Не бих желео, братијо, да немате познање о следећем: У почетку је Бог створио човека и сместио га у рај. Човек је тада имао здрава осећања, сагласна свом природном устројству. Међутим, када је послушао обмањивача, његова осећања (чула) су постала противприродна, и он је удаљен од славе своје. Господ наш је, по великој благости Својој, указао милост роду човечијем. Слово постаде тело (Јн.1,14), тј. Он у свему нашем, осим греха, постаде савршен човек како би нашу противприродност променио у природност. Учинивши човеку такву милост, Он га опет враћа у рај – тиме што га (палог) подиже ([наравно], уколико он иде за Његовим стопама и заповестима које намје дао како бисмо побеђивали оне који су нас низвргли са славе наше), и тиме што му показује свето служење и чисти закон којим може да се поврати у своје природно стање, у коме гаје Бог саздао.
2. Према томе, ко жели да дође у своје природно стање и да се постави у стање [које је у складу са] природом ума, нека одсеца све своје телесне прохтеве. Постоји у нама природна чежња [за Богом], без које нема љубави: због тога је Данило назван мужем жеље (Дан.9,23). Њу је непријатељ [код нас] изменио у срамну похоту, у похоту за сваком нечистотом. У уму по природи постоји ревност по Богу, и без ње нема напретка, као што је написано код апостола: Ревнујте за веће дарове (1.Кор.12,31). Међутим, та ревност по Богу код нас се изменила у противприродну ревност, у ревност једног против другог, у међусобну завист и лаж. У уму постоји природан гнев и без њега човек не може стећи чистоту. Њу он неће постићи уколико се не буде гневио на све што у њега сеје непријатељ, као што се Финес, син Елеазаров, разгневио и заклао мужа и жену, после чега је престао гнев Господњи на народ (Број.25,7-9). Међутим, он се код нас променио у други гнев – у гнев на ближњег због разних непотребних и бескорисних ствари. Постоји у уму природна мржња. Тако је Илија, када је она наишла на њега, заклао лажне пророке (З.Цар.18,40). Слично је поступио Самуило са Агагом, царем амалијским (1.Цар.15,33). Без мржње према непријатељима част душе се неће пројавити. Међутим, она се код нас променила у противприродну мржњу према ближњем и у гнушање са одвратношћу. Ова мржња из нас изгони све врлине. Уму је својствено природно високоумље пред његовим непријатељима. Јов је, кад је оно наишло на њега, своје непријатеље обасуо прекором, говорећи им: Бешчасни и хулници, оскудни од сваког добра, које не сматрах достојним да буду са псима мога стада (Јов 30,1). Међутим, оно се код нас изменило: ми смо се смирили пред непријатељима, а држимо се високоумља у односу на ближње, рањавајући се међусобно и сматрајући себе праведнијим од других. А због таквог високоумља Бог људима постаје непријатељ. Ето шта је било саздано са човеком, и шта се после преслушања у њему изменило у толико страшне страсти.
3. Постарајмо се, љубљени, да се побринемо о напуштању (страсти) и да стекнемо оно што нам је показао Господ наш Исус Христос у Светом Телу Свом: јер, Он је Свет и у светима почива. Побринимо се о себи самима како бисмо угодили Богу по сили својој, упражњавајући делатне силе своје и (као на ваги) утврђујући све удове своје, све док не дођу у своје природно стање. Тако ћемо обрести милост у час искушења што наилази на свет (Лк. 21,26), молећи непрестано Његову благост да сапутствује нашем смирењу на спасење од непријатеља наших, јер је Његова сила, и помоћ и моћ у векове векова. Амин.
 

   

12 Comments

 1. Neizmjerno blago! Od srca hvala

 2. Najljepša hvala na objavi ovog Blaga.

 3. Draga braćo pravoslavci. Hvala vam što ste mi putem interneta omogučili pristup ovoj neizmjernoj riznici Božje mudrosti, neka vas Gospodin blagoslovi!
  Milan, katolik iz Pule

  • Бојан Јездимировић

   Милане Србине врати се прађедовској вери, нема спасења за јеретике. Да те Господ просветли и поведе путем спасења.

  • Ajde ti Milane u pravoslavlje. Ne mora niko da zna, pa ni mi. Ovde ti je duši spasenje.

 4. Одговор брату Вељку: Тај део се налази у Добротољубљу 2, у Прегледу духовне борбе, преподобног Јована Касијана, у тачки 160. страна 10. Ево цитата:
  “Споља они личе на новац истинитог цара, премда су их исковали лажни духовни ковачи, а не православни опитни оци. Њих су подмукли демони исковали на штету и пропаст. На њих се савршено може применити изрека Проповедника: Постоје путеви који човеку изгледају прави, иако им крај гледа у дно адово (Прич.16,25). Последње (четврто) опажање искусног мењача се односи на испитивање тежине [монете]. Ми ћемо га у нашем духовном делању испунити када дело које нам саветује помисао положимо на тас савести, те са свом строгошћу испитамо да ли има стварну тежину, тј. да ли је тешко страхом Божијим, да ли је све у њему по његовом смислу и значењу, не чини ли га лаким спољашност и новина, није ли му тежину умањила сујета и није ли га уништила људска слава. Извагавши и испитавши га сведочанствима апостола и пророка, ми смо дужни да га прихватимо као сагласно са њима, или да га са свом строгошћу одбацимо као њима противно и за нас погубно.” срдачан поздрав од росе

 5. Помози Бог, оци и братије! Надам се да би ми неко био кадар и вољан помоћи у једној ствари. Наиме, негде у добротољубљу сам прочитао нешто о расуђивању, а што никало не могу поново наћи. Тамо се онај који расуђује пореди са мењачем новца, и његово расуђивање пролази кроз, чини ми се, четири провере, од којих је последња: „да ли је ли тешко страхом Божијим?” Ако неко зна или слути о чему говорим, нека ми каже. С нама Бог!

 6. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 7. Бескрајно хвала на труду!!!

 8. Хаџи - Алекса

  Ево пуноће значења примене савремене технике на добробит спасења сваког ко жели да буде уз Господа нашега Исуса Христа. Нека је слава и хвала свима који уложише несебичан труд и љубав према ближњима на овакав савремени начин.

 9. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.