НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Добротољубље » ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ
ПРЕПОДОБНИ АВА ИСАИЈА

СЛОВА ПРЕПОДОБНОГ ИСАИЈЕ УЧЕНИЦИМА

 

ЈЕДАНАЕСТО СЛОВО
О зрну горушичном
(Постоји) тајна (у причи) о зрну горушичном, као што су рекли оци, да бисмо се ми подстакли да истражјемо њено значење, судећи по ономе што је написано: Царство небеско је као зрно горушично које узме човек и посеје на њиви својој. Оно је, истина, најмање од свију семена, али кад узрасте, веће је од свега поврћа, и буде дрво да птице небеске долазе и настањују се на гранама његовим (Мт.13,31-32). Такво је зрно горушично, таква су његова добра својства! (Господ) жели да му човек подражава у свему. Рекавши да је најмање од свију семена, Он нам наговештава смирење, како бисмо се и ми стављали ниже од свих људи; (говорећи) о томе да је израсло, Он напомиње о кротости и дуготрпљењу; његова пламена боја нас подстиче на чистоту и да немамо никакву телесну нечистоту; његова горчина нам саветује мржњу према страстима, јер они који желе свет осећају горчину; његов пријатан укус се не открива уколико се оно не иситни, што нас упућује на злопаћење; кад се ситни оно штипа очи, што указује на напор делања; њега такође употребљавају за премазивање мртвих удова, како не би трулили. Схватимо његово значење и следимо његова својства, а своје повређене удове намажимо како не би иструлели и напатили црве. Очовечити и изобразити у себи Господа Исуса – значи да се по својој сили побринемо да по њему настројимо себе за Њега. Ми треба да испитујемо да ли смо од тог зрна или не, да ли смо од његова састава и од његовог смиреног срца, да ли смо иситњени (у прах) као оно, да ли имамо горчину његову и укус његов. Дело милости Божије јесте да нас испуни снагом за тако нешто, по вољи Његовој. Њему, Оцу и Сину и Светоме Духу слава у векове. Амин.
 

   

6 коментар(а)

 1. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.

 2. Хаџи - Алекса

  Ево пуноће значења примене савремене технике на добробит спасења сваког ко жели да буде уз Господа нашега Исуса Христа. Нека је слава и хвала свима који уложише несебичан труд и љубав према ближњима на овакав савремени начин.

 3. Бескрајно хвала на труду!!!

 4. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 5. Помози Бог, оци и братије! Надам се да би ми неко био кадар и вољан помоћи у једној ствари. Наиме, негде у добротољубљу сам прочитао нешто о расуђивању, а што никало не могу поново наћи. Тамо се онај који расуђује пореди са мењачем новца, и његово расуђивање пролази кроз, чини ми се, четири провере, од којих је последња: „да ли је ли тешко страхом Божијим?“ Ако неко зна или слути о чему говорим, нека ми каже. С нама Бог!

 6. Pingback: Бог ‘лако плане’, ‘има кратак фитиљ’, као и ми људи? – Тврђава Истине

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *