НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Добротољубље » ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ
ПРЕПОДОБНИ АВА ИСАИЈА

СЛОВА ПРЕПОДОБНОГ ИСАИЈЕ УЧЕНИЦИМА

 

ДВАДЕСЕТ ЧЕТВРТО СЛОВО
О бестрашћу
1. На путу врлина постоје падови, зато што постоје непријатељи, постоје промене, измене, постоји обиље и мера, постоји недостатак, постоји туга и радост, постоји бол срца и скорб, постоји покој срца и напредак, постоји принуђивање. То је пут којим се достиже нада.
2. Бестрашће је далеко од свега тога и ни у чему нема потребе. Јер, оно је у Богу и Бог је у њему. Оно нема непријатеља, нема више ни падова, ни неверја, ни труда око чувања, ни страха од страсти, ни похоте за било којом ствари, ни неспокојства због било чега непријатељског.
3. Његова вредност је велика и неизрециво славна. [Човек] је далеко од њега све док има страх од било које страсти, и док из његовог срца излази осуда.
4. Оно је тело које је примио Господ Исус. Оно је љубав којој је Он научио Своје и коју они са радошћу пројављују на делу.
5. Многе незналице су помислиле да су га достигли, иако су страсти још живеле у њиховим душама и премда им тело још није било сасвим очишћено, због чега су скренули од неопходнога. Опростите ми, Бога ради.
 

   

6 коментар(а)

 1. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.

 2. Хаџи - Алекса

  Ево пуноће значења примене савремене технике на добробит спасења сваког ко жели да буде уз Господа нашега Исуса Христа. Нека је слава и хвала свима који уложише несебичан труд и љубав према ближњима на овакав савремени начин.

 3. Бескрајно хвала на труду!!!

 4. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 5. Помози Бог, оци и братије! Надам се да би ми неко био кадар и вољан помоћи у једној ствари. Наиме, негде у добротољубљу сам прочитао нешто о расуђивању, а што никало не могу поново наћи. Тамо се онај који расуђује пореди са мењачем новца, и његово расуђивање пролази кроз, чини ми се, четири провере, од којих је последња: „да ли је ли тешко страхом Божијим?“ Ако неко зна или слути о чему говорим, нека ми каже. С нама Бог!

 6. Pingback: Бог ‘лако плане’, ‘има кратак фитиљ’, као и ми људи? – Тврђава Истине

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *