НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Добротољубље » ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ
ПРЕПОДОБНИ АВА ИСАИЈА

СЛОВА ПРЕПОДОБНОГ ИСАИЈЕ УЧЕНИЦИМА

 

ДВАДЕСЕТ ЧЕТВРТО СЛОВО
О бестрашћу
1. На путу врлина постоје падови, зато што постоје непријатељи, постоје промене, измене, постоји обиље и мера, постоји недостатак, постоји туга и радост, постоји бол срца и скорб, постоји покој срца и напредак, постоји принуђивање. То је пут којим се достиже нада.
2. Бестрашће је далеко од свега тога и ни у чему нема потребе. Јер, оно је у Богу и Бог је у њему. Оно нема непријатеља, нема више ни падова, ни неверја, ни труда око чувања, ни страха од страсти, ни похоте за било којом ствари, ни неспокојства због било чега непријатељског.
3. Његова вредност је велика и неизрециво славна. [Човек] је далеко од њега све док има страх од било које страсти, и док из његовог срца излази осуда.
4. Оно је тело које је примио Господ Исус. Оно је љубав којој је Он научио Своје и коју они са радошћу пројављују на делу.
5. Многе незналице су помислиле да су га достигли, иако су страсти још живеле у њиховим душама и премда им тело још није било сасвим очишћено, због чега су скренули од неопходнога. Опростите ми, Бога ради.
 

   

7 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *