ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ I

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ
ПРЕПОДОБНИ АВА ИСАИЈА

СЛОВА ПРЕПОДОБНОГ ИСАИЈЕ УЧЕНИЦИМА

 

ПРВО СЛОВО
Заповести аве Исаије братији која живи са њим
1. Уколико желите да живите са мном, почујте Исуса ради.
2. Нека сваки иде у своју келију са страхом Божијим. По заповести Господњој, немојте ни рукодеље своје занемаривати.
3. Немојте бити немарни према свом поучавању и непрестаној молитви. Чувајте срце своје од страних помисли и немојте ништа помишљати ни о људима, ни о стварима овога света. Напротив, увек испитујте у чему се саплићете, старајући се да се исправите и молећи Бога са болом у срцу, сузама и злопаћењем [исцрпљивањем тела] да вам опрости и убудуће вас сачува од истог пада.
4. Свакодневно држите смрт пред очима. Брижљиво помишљајте о томе како ћете изаћи из тела, суочити се са властима таме које нас сусрећу у ваздуху, како ћете успети да без саплитања станете пред Бога, пружајући поглед и ка страшном дану Његовог Суда и узвраћања свакоме за дела, речи и помисли. Јер, све [је] обнажено и откривено пред очима Онога коме ћемо одговарати (Јев.4,13).
5. Без велике потребе немојте ништа говорити ни у трапези, ни у цркви. Немојте исправљати појца, осим уколико вас сам запита о нечему.
6. По недељу дана служите у кухињи са страхом Божијим, не остављајући своје почавање [тј. изговарање молитве].
7. Нека нико не иде у келију свога брата, и немојте желети да се пре времена видите.
8. При рукодељу немојте загледати ко боље ради – тј. да ли је боље урадио брат или ти.
9. Излазећи на посао, немојте празнословити, нити дозволите себи слободно (обраћање), већ нека сваки са страхом Божијим пази на себе и свој дух, на поучавање и молитву у тајности [у клети срца].
10. Када се заврши црквено сабрање или када устанете после јела, немојте седати да поговорите један са другим, чак ни о речима Господњим, него нека сваки иде у своју келију и плаче због грехова својих.
11. Уколико се јави потреба да са неким поговорите, реците што је могуће мање речи са смирењем и побожношћу, зато што вас Бог увек слуша.
12. Немојте се међусобно препирати ни због чега, и никога не оговарајте. Никога не осуђујте, никога не понижавајте ни устима, ни у срцу, и ни на кога не ропћите. Нека лаж не изађе из уста ваших и немојте желети да кажете или чујете било шта некорисно.
13. Не задржавајте у срцу свом ни злобу, ни мржњу, ни завист према ближњима. Немојте да вам је једно у устима, а друго у срцу, зато што се Бог не да обмањивати (Гал.6,7), већ све види – и тајно и јавно.
14. Ни једну помисао и невољу, ни једну жељу своју и ниједно подозрење немојте скривати у себи, већ слободно откријте свом ави. Што чујете од њега, са вером се потрудите и да испуните.
15. Пазите, немојте бити немарни према заповестима мојим, зато што (опростите ми) у том случају не можете живети са мном. Уколико их будете испуњавали, ја ћу за вас дати одговор пред Богом, а уколико их не будете испуњавали, Он ће од вас тражити одговор – и због вашег немара и због моје неплодности. Онога ко извршава моје заповести и тајно и јавно, Бог ће сачувати од сваког зла и покрити у сваком искушењу – и тајном и јавном.
16. Молим вас, братијо моја, сетите се због чега сте изашли из света и побрините се за своје спасење, да не буде узалудно ваше одрицање. (Побрините се) да се не постидите пред Богом и пред светима који су се, одрекавши се света Њега ради, добро подвизавали.
17. Избегавање препирки, злопаћење (подвизи и лишавања ради исцрпљивања тела), смирење и разумно одсецање своје воље у свему, неверовање у своју праведност, свагдашње држање својих грехова пред очима – у теби ће породити врлине. Знај да (сваки) покој (тела), ширина (широки пут, необузданост у свему, својевољност) и сујета упропаштавају сваки плод монашки.
 

   

12 Comments

 1. Neizmjerno blago! Od srca hvala

 2. Najljepša hvala na objavi ovog Blaga.

 3. Draga braćo pravoslavci. Hvala vam što ste mi putem interneta omogučili pristup ovoj neizmjernoj riznici Božje mudrosti, neka vas Gospodin blagoslovi!
  Milan, katolik iz Pule

  • Бојан Јездимировић

   Милане Србине врати се прађедовској вери, нема спасења за јеретике. Да те Господ просветли и поведе путем спасења.

  • Ajde ti Milane u pravoslavlje. Ne mora niko da zna, pa ni mi. Ovde ti je duši spasenje.

 4. Одговор брату Вељку: Тај део се налази у Добротољубљу 2, у Прегледу духовне борбе, преподобног Јована Касијана, у тачки 160. страна 10. Ево цитата:
  “Споља они личе на новац истинитог цара, премда су их исковали лажни духовни ковачи, а не православни опитни оци. Њих су подмукли демони исковали на штету и пропаст. На њих се савршено може применити изрека Проповедника: Постоје путеви који човеку изгледају прави, иако им крај гледа у дно адово (Прич.16,25). Последње (четврто) опажање искусног мењача се односи на испитивање тежине [монете]. Ми ћемо га у нашем духовном делању испунити када дело које нам саветује помисао положимо на тас савести, те са свом строгошћу испитамо да ли има стварну тежину, тј. да ли је тешко страхом Божијим, да ли је све у њему по његовом смислу и значењу, не чини ли га лаким спољашност и новина, није ли му тежину умањила сујета и није ли га уништила људска слава. Извагавши и испитавши га сведочанствима апостола и пророка, ми смо дужни да га прихватимо као сагласно са њима, или да га са свом строгошћу одбацимо као њима противно и за нас погубно.” срдачан поздрав од росе

 5. Помози Бог, оци и братије! Надам се да би ми неко био кадар и вољан помоћи у једној ствари. Наиме, негде у добротољубљу сам прочитао нешто о расуђивању, а што никало не могу поново наћи. Тамо се онај који расуђује пореди са мењачем новца, и његово расуђивање пролази кроз, чини ми се, четири провере, од којих је последња: „да ли је ли тешко страхом Божијим?” Ако неко зна или слути о чему говорим, нека ми каже. С нама Бог!

 6. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 7. Бескрајно хвала на труду!!!

 8. Хаџи - Алекса

  Ево пуноће значења примене савремене технике на добробит спасења сваког ко жели да буде уз Господа нашега Исуса Христа. Нека је слава и хвала свима који уложише несебичан труд и љубав према ближњима на овакав савремени начин.

 9. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.