СВЕТИ МАРКО ЕФЕСКИ И ФЛОРЕНТИНСКА УНИЈА

 

СВЕТИ МАРКО ЕФЕСКИ И ФЛОРЕНТИНСКА УНИЈА
 
8. Одломак из писма светог Марка императору Јовану Палеологу.
 
Овај одломак из писма светог Марка императору Јовану Палеологу веома је кратак да би се могло закључити када, где и којим поводом је оно било написано императору.
Оно се налази код Миња на следећем месту: Migne, Patrologiae Cursus Completus. Series Graesa. Tom. 160, col. 1104, из којег издања ми узимамо предложак за овај превод на наш језик.
Могуће да је оно написано последњих година јерарховог живота, када је он већ јасно осећао оно небеско наслађивање “будућим добрима” које је обезбедио себи својим исповедништвом и светошћу живота.
“Цветови у себи садрже лепоту, али речи брзо пролазе и вену, како бисмо, схвативши њихову слабост и пролазност, тражили истинитије и присније наслађивање – блажено, непрестано, непрекидно – које у овом свету душа осећа у Божанственим Речима, храњена њима и увек се наслађујући мислима о Господу, радујући се уздањем у будућа добра, а након овог живота налазећи оно што тражи, радујући се у векове. Јер речено је овако: “Глас радости и спасења у шаторима је праведника”.

Comments are closed.