СТАРАЦ ЈЕФРЕМ КАТУНАКИЈСКИ

 
>
 

 
“Ти си тражио мене, а ја тебе”
 
Као свештеник, Старац је прихватио позив старца Јосифа да служи у Светом Василију. Након литургије тражио је да му исповеди своје помисли. Договорили се за неко вече. Попео се до Светог Василија, сео на један зидић испред мале гостопримнице (архондарики[1]), док му се под ногама простирала тајновитост дивље ноћне природе, молио се до поноћи, чекајући да старац Јосиф заврши своју молитву. “Читавих пет сати”, говорио је касније Старац, “нису престајале да ми теку сузе из очију”. У истом тренутку Старац Јосиф размишљао је, преплављен помислима малодушности: “Шта ми треба да се бавим оцем Јефремом? И он ће бити као и сви остали!”. Коначно је послао оца Атанасија, свога брата, да га позове.
Старац му је исповедио три случаја врховних духовних стања[2] које је доживео. Кад је завршио, рече старац Јосиф одлучно: “Ти си тражио мене, а ја тебе.” И тако отпоче један однос дубоке духовности. Старац је, од тад па надаље, називао старца Јосифа својим старцем. И признавао је: “Ниједног човека на овом свету нисам толико волео и бојао се.”
Поче редовно да долази у Светог Василија да би служио Литургију код старца. Сваког уторка, четвртка, суботе и недеље око поноћи, окачио би о свој појас малу светиљку на уље, и са штапом у десној, а бројаницом у левој руци, успињао би се пола сата до Светог Василија.
Напустио је молитве које је сам изабрао да би се налазио у духовној будности и почео је да упражњава срчану молитву: “Господе Исусе Христе, помилуј ме.” Уз ову молитву је држао и службе, како га је поучио учитељ. (Тако су га сви називали из поштовања.) Отац Никифор није имао ништа против, и драговољно га је слао учитељу.
Програм старца Јосифа је отприлике био следећи: ручали би и одспавали три сата до заласка сунца. Тада би, уз припомоћ једне кафе, отпочињали бденије са бројаницама које би трајало до поноћи. У поноћ би отпочињали Свету Литургију у малом храму. Како су то заиста биле дивне Литургије! Како их се Старац сећао са ганућем! Након Литургије би се одмарали док не сване, да би отпочели рукодеље од кога су се издржавали.
Тај типик је старац Јосиф чувао као зеницу ока. Нипошто није прихватао његово нарушавање зато што је последица била нарушавање молитве. Чак би након ручка затварао капију и није прихватао ниједног посетиоца. Требало је да се одмори да би био спреман за ноћно бденије. Повикао је неком закаснелом посетиоцу: “И да си анђео, у ово те време не примам”.
Говорио је Старац: “Провео сам два месеца поред старца Јосифа и открио сам благодат. Једно вече се молио стојећи у својој келији. У трену ми се учини да се отворио зид наспрам мене, и видех да ми се приближавају три лика. Моја душа рашири сe и загрли се са средишњим. Оно шта сам осетио не може да се искаже. Мој ми је духовни осећај говорио да је то био Христос у пратњи два анђела. Чим сам дошао себи, узео сам свој фењер и кренуо ка Светом Василију. На путу су ми душу опколили демони. Обузели су ме страх и ужас. Коначно стигох, у агонији и задихан, у Светог Василија. Рекох оцу Атанасију: “Обавести одмах старца да желим хитно да га сретнем!” Одмах ме је примио. Сео сам. Шта ти је?” рече ми. “Сачекај, старче, да мало дођем себи и испричаћу ти”. Испричах му шта ми се десило. Старац устаде, загрли ме и прерадостан рече: “То је, чедо моје, прва степеница. То је благодат. Од сада па надаље ће бити другачија духовна одежда, другачији хоризонти, другачија духовна храна, друге те молитве чекају. То многи монаси годинама чекају и мало је њих који то доживе. А теби је Бог то тако брзо подарио!”
Једном када је отишао до Светог Василија да посети старца Јосифа, пронашао га је у стању радосне молитве. Он му загрли главу, привуче је себи на груди и настави да се моли. (Тако је обичавао да се моли за своја чеда.) Као да се налазио у екстази.
– Старче, зар ћеш сам да поједеш колач? прошапута отац Јефрем желећи да окуси оно што је кушала душа старца Јосифа. Али је осетио као знак да заћути благо стезање загрљаја старца.
Убрзо старац дође себи, прекиде молитву, слатко уздахну и рече: “Чедо моје, немаш само чистоту душе, поседујеш чедност.” То је видео у својој молитви.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Архондарики: простор за пријем и угошћавање ходочасника у сваком Манастиру.
  2. Стање: ниво врлине, ниво високог духовног напретка.

Comments are closed.