СТАРАЦ ЈЕФРЕМ КАТУНАКИЈСКИ

 
>
 

 
Послушник
 
Послушник је краљ, њиме не можеш владати.
 
+ + + + +
 
Знате ли ко сам био тада кад сам био послушник? Био сам орао!
 
+ + + + +
 
Послушник када чини послушање, нема да полаже рачун, нема митарства, не могу да га држе демони, зато што му је савест чиста.
Старац нам је зато и рекао: “Ако не постанеш добар послушник, боље да ниси постао калуђер!” Тешка реч али истинита.
 
+ + + + +
 
Колико је година у послушању био свети Доситеј? Био је три или четири године, али какав је послушник био! И посветио се! А када је тражио од Великог Варсануфија: “Старче, отпусти ме, не могу више” (наравно, умро је), каза му: “Иди, чедо моје, у миру крај Свете Тројице и заступај нас”.
То су зачули остали Старци па казаху: “Добро, шта је он учинио? Он је и на службу долазио тек на средину”. А када је дошао један други Старац у овај манастир, манастир Светога Серђа, и молио је Бога да му покаже светитеље који су се посветили у овом манастиру. И виде их све.
– Али, видех, оче, и једног млађег.
– Како се зове?
– Не знам, нисам га запитао.
– Опиши како изгледа. Тако и тако.
– А, то је Доситеј!
Видите?! Али какво је послушање чинио тај човек!
 
+ + + + +
 
Послушник се не боји Бога, не зато што је без страха Божијег, не. “Савршена љубав изгони страх напоље” (l Јов. 4,18).
 
+ + + + +
 
Давно још, отац М. дође у нашу кућу и сазида један мали зид а након тога задува врло јак ветар који га није оборио. Касније поново дође у нашу кућу и, не знам зашто, упита ме: “Како није пао овај дувар?” Казах му: “Када си ти отишао, ја одох и благослових га и рекох: ‘Молитвама твога Старца’ и зато се учврстио. Иначе, ти ништа не вредиш”.
Када је зачуо име свога Старца, лице мује засијало. И кажем вам, заиста су ови људи послушници.
 
+ + + + +
 
Онај који чини послушање, он бива награђен, он прима надокнаду, он се овенчава. И први (који даје налоге), наравно, али још више послушник. Зато што је послушник сам Христос и следбеник Христов.

Comments are closed.