СТАРАЦ ЈЕФРЕМ КАТУНАКИЈСКИ

 
>
 

 
Старци
 
Први ктитор Светог Јефрема беше Стари Лонгин. Био је Ксенофонтски монах и капетан манастирског брода. Једном, док је брод пловио, откри да нешто зауставља брод. Саже се са прамца и пронађе једну малу икону Богородице “Владичица анђела”. Кад се насели Катунакији, донесе је са собом ради благослова и Заштите. Сазида једну малу собу са огњиштем, негде средином 19. века.
Касније је код њега дошао старац Јефрем, млад, радан и жељан стварања. Оставио је своју родну Тебу, предао се подвизавању, обнављању цркве и преостале подвижнице. Он је највећи ктитор Светог Јефрема. 1907. успео је да сазида једну велику, чврсто подзидану каскаду што окружује цркву са севера и истока и зауставља обрушавање планинске земље и могуће камене лавине. (Скоро беше земљотресом покренута камена лавина и нашли су се у великој невољи да би “ишчупали” цркву.)
Близу старца Јефрема дођоше монаси Никифор (касније поп Никифор), из Тебе, Лонгин (најмлађи), влашког порекла, и Прокопије из Тебе. Монах Лонгин убрзо би позван од Господа. Заразио се туберкулозом и умро. Можда га је Господ заволео, зато што је био истински монах послушања, љубави, врлина.

Comments are closed.