НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Савремени изазови и искушења » ПУТ ЗА НИГДИНУ

ПУТ ЗА НИГДИНУ

 

Пут за Нигдину
 

 
Бивисобатхедизација становништва
Ерик Холмберг је, у оквиру својих изучавања субкултуре рока, средином деведесетих направио филм и о MTV-у најпопуларнијој светској телевизији. Кренуо је од неколико случајева пожара изазваних цртаним филмом „Бивис и Батхед“ у коме су ова два анти јунака непрестано понављала „Ватра је cool“. Један се збио у близини Дејтона у Охају: петогодишњи дечак га је изазвао, а изгорела је његова двогодишња сестрица, Џесика Метјус; у Западном Охају су три девојчице, одушевљене Бивисом и Батхедом са спрејом у руци, такође изазвале пожар, а три слична пожара угашена су у Тексасу У име MTV-a, Керол Робинсон је изјавила да је њихов циљ увек био одговорно прављење програма. После преиспитивања, донета је одлука да се из цртаног филма избришу сви дијалози у којима се помиње реч „ватра“. Све друге гадости су остале на свом месту.
Од почетка емитовања 1981. godine MTV је прерастао из куриозитета у један од најмоћнијих медија света. Средином деведесетих година 20. века гледало га је 57 милиона домова.
Боб Питмен, један од твораца MTV-а и први председник Управног одбора, јасно је рекао: „Једино они који могу да расту с телевизијом, у стању су да схвате нови начин њеног коришћења. Они ће прихватити готово све што им се поручи преко тог екрана. Најјачи позив који им можете упутити је емоционални. Ако можете да покренете њихове емоције и учините да забораве логику, ваши су.“ MTV може да било ког певача (уз рекламу од 30 до 100 хиљада долара) претвори у звезду. Ту је и тржиште одеће јер деца опонашају одевање звезда. Зато је већ поменути Боб Питмен отворено изјавио: „Ми у MTV-у не јуримо четрнаестогодишњаке. Ми их поседујемо.“
Секс се најбоље продаје – преко 50% спотова има у себи сексуалне алузије. И, наравно, MTV врши промену сексуалне парадигме. Лујза Чиконе, у свом интервјуу датом хомосексуалном часопису „Адвокат“, открива шта је циљ њене пропаганде „алтернативног секс-стила“ међу тинејџерима: „Они то прихватају на много различитих нивоа. Неки ће бити згађени тиме, али ће можда бити и несвесно узбуђени. Ако све то непрестано гледају, коначно им све то и неће бити тако страно.“
Једна од битних MTV емисија, која нуди илузију реалности, је „Стварни свет“. Она говори о животу младих; али, и њена методологија је пропаганда одређених, „мањинских“, „животних стилова“, нарочито хомосексуализма.
У „Стварном животу“ хомосексуалци су увек „добри“, „нежни“, „пуни разумевања“ и „толеранције“.
Наравно, и MTV покреће кампање борбе против насиља („Мање метака-више мозга“ „Јакима не треба оружјe.“). У исти мах, певачи попут Тупака Шакура (оптуженог за нападе, пуцање на полицију, содомију и сексуално злостављање) слободно су правили своје MTV-спотове и певали своје „херојске слогане“.
Пошто је MTV главни пропагатор секса као „здравог начина живота“, онда се целокупна заштита од полних болести своди на примену кондома.
Борећи се против „сексуалног злостављања“, MTV у документарцу који се бави савременим облицима сексуалности показује: девојку која жели да спава са члановима свог омиљеног бенда, младића опседнутог порнографијом, стриптизету, старије љубавнике, који варају своје брачне другове, итд. У емисији о седам смртних грехова, наратор почиње причом: „Седам смртних греха нису зла дела, него универзални људски пориви који могу бити проблематични, али и крајње пријатни.“ Они који мисле другачије, представљени су као заостале будале.
Утицај већ поменутих Бивиса и Батхеда на продају албума је огроман. Рецимо, албум групе „Бели зомби“, под насловом „Сексорциста: Ђавоља музика“ био је на дну топ листа, док га позитиван коментар ове двојице није довео на сам врх топ-листе. Бивис и Батхед излажу порузи мање нападне спотове, и захтева се њихово протеривање из земље „cool ствари“, али се поздрављају песме типа „Цикло курве из свемира“ или „Ванземаљски секс“.
У цртаћу се велича пивопијство, слави ерекција, преваре с кредитним картицама, сексуално насиље; исмевају се родитељи, рад и одговорност. Коришћење ружних речи и вулгарности саставни су део ове идеологије…
Холмберг закључује: „Ово ЈЕСТЕ Америка. MTV има право да емитује материјал који смо управо гледали. Али, то незначи да Ви и Ваша породица треба да будете жртве. Ништа не мора ући у Ваш дом без Ваше дозволе.“
Наравно.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *