НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Савремени изазови и искушења » ПУТ ЗА НИГДИНУ

ПУТ ЗА НИГДИНУ

 

Пут за Нигдину
 

 
ROCK `N`ROLL&DEATH
Смрт од рокенрола
„Живи брзо, умри млад, буди леп леш“
Џемс Дин
Очито је да је овај credo славног „бунтовника без разлога“(Џемса Дина) нашао своје ваплоћење у биографијама многих славних звезда рока. Живело се брзо и умирало се у младости. И то се дешавало најискренијима, онима који су веровали да не смеју да једно свирају и певају а другачије да живе. Живот без дроге, а на фреквенцијама рок убрзања, скоро да и није могућ: и зато су границе стално преступане, и зато се увек хтело још, још и још… А онда је дух нихилизма, дух побуне против Светлости, долазио по своје… Следи, углавном абецедним редом, списак жртава рок брзине (абецедни ред подразумева називе бендова у којима су жртве свирале).
Група „Badifinger“, веома блиска бившим „Битлсима“, Макартнију Ленону, Стару и Харисону, кренула је стазама популарности почетком седамдесетих година XX века. После сусрета са бизнисменом Стеном Полејем, који је обећао да ће водити њихове послове, али је бринуо само о сопственој заради, дошло је до финансијских проблема, који су уз личне невоље, лидера „Badfingera“ до вели до самоубиства – први се убио Пет Хам, у 28-ој години, 23. априла 1975., а затим, после покушаја да обнови каријеру 18. новембра 1983. и Том Еванс.
„Битлси“ су најславнијег члана изгубили 8. децембра 1980., када су се Џон Ленон и Јоко Оно спремали да сниме албум „Starting over“ . Убио га је луди обожавалац Марк Чепмен, који је неколико сати пре тога славном четрдесетогодишњаку узео аутограм.
Мајкл Блумфилд, члан групе „Butterfield Blues Band“, који је својевремено свирао и са Диланом, умро је од превелике дозе наркотика 15. фебруара 1981. Пол Батерфилд, негдашњи лидер састава „Butterfield Blues Band“ , касније оснивач групе „Better Days“ , умро је 4. маја 1987. од превелике количине дроге и алкохола. Имао је 44 године.
Двадесетпетогодишњи Томи Бојлин (Bolin), некад популаран с бендом „Zephyr“, умро је, у двадесет петој години живота, од превелике количине дроге 4. децембра 1976.
Џон Бонем, бубњар „Цепелина“ угушио се у сопственом повраћању 25. септембра 1980., после ноћи тешког пијанчења. Смрт гаје затекла у кући Џимија Пејџа.
Алан Вилсон из бенда „Canned Heat“ , врхунски блузер, убио се 2. септембра 1970. године. Имао је двадесет седам година. Бенд је наставио да свира, а онда је Боб Хајт, други лидер, 6. априла 1981., умро од срчаног напада изазваног употребом дроге. Имао је тридесет шест година.
Курт Кобејн, обожавани певач групе „Нирвана“, изгледао је као неко ко је успео да се ишчупа из канџи хероина: оженио се рокерком Кортни Лав и добио ћеркицу. После неколико покушаја самоубиства, пуцао је себи у главу Широм света, дошло је до самоубилачке епидемије – млади обожаваоци „Нирване“ одузимали су себи живот, угледајући се на двадесет седмогодишњег Кобејна.
Брајан Коул, басиста бенда „Association“, умро је од превелике дозе хероина 2. августа 1973. године.
Лауел Џорџ, који је својевремено свирао са Френком Запом, а касније основао свој бенд „Little Feat“ , умро је 29. јуна 1979. у Арлингтону, Вирџинија, од срчаног напада проузрокованог превеликом количином дроге.
Рон „Пигпен“ Меккернан, текстописац и певач групе „Grateful Dead“, умро је у 27. години живота од цирозе јетре, проузроковане алкохолизмом. Био је 8. март 1973.
Године 1990., 26. јула, умро је Брент Мидланд, такође из групе „Grateful Dead“ , од предозирања. Негда члан славне супергрупе „Blind Faith“ (Ерик Клептон, Стиви Винвуд, Џинџер Бејкер) Рик Грос умро је од последица дуготрајне употребе дроге 17. марта 1990.
Славни Тим Хардин, текстописац хитова „If I Were a Carpenter“, „Reason to Believe“ и „Misty Rosses“ , умро је од хероинског овердозирања 29. децембра 1980., уочи свог тридесет деветог рођендана.
123
Црнипевач ДониХатавеј скочиоје 13. јануара 1979. са петнаестог спрата једне зграде.
Џими Хендрикс, славни наследник Роберта Џонсона, угушио се након пијанке, у сопственом повраћању 17. септембра 1970.
Брајан Џоунс, из „Стоунса“, нађен је на ивици свог базена мртав 3. јула 1969. године. Не зна се да ли је умро од напада астме или од мешавине пилула и алкохола.
Џенис Џоплин је умрла од превелике дозе хероина 3. октобра 1970. Имала је двадесетседам година.
Гитариста групе „Чикаго“, Тери Кат, после пијанчења на некој журци, играо се пуним револвером и пуцао себи у главу. Био је 23. јануар 1978.
Пол Косов, из групе „Free“, а затим „Back Street Crawler“ , умро је 19. марта 1976. у авиону од срчаног напада изазваног употребом дроге.
Клавијатуриста и певач групе „The Band“ , Ричард Мандел, обесио се 4. марта 1986.
Роби Мекинтош из „Average White Band“ , умро је 23. септембра 1974. од дроге, у двадесет четвртој години живота.
Фреди Меркјури, славни певач групе „Queen“, умро је, у четрдесет петој години живота од СИДЕ. Био је хомосексуалац. Датум смрти: 23. новембар 1991.
Кит Мун, бубњар славне групе „The Who“ , умро је 6. септембра 1978. од претеране дозе „Heneneverin“ пилула за одвикавање од алкохола. Имао је тридесет једну годину.
Били Марсија из групе „New York Dolls“ овердозирао је 6. новембра 1972. године, у двадесет првој години живота.
Певач и текстописац Фил Окс обесио се у сестриној кући у Квинсу 9. априла 1976. године.
Поп певач групе „Јуниорс“, Дани Рап, убио се 8. априла 1983.
Певач групе „AC/DC“, Бон Скот, умро је од превелике дозе алкохола у свом ауту 19. фебруара 1980. године у Лондону. Имао је тридесет три године.
Дел Шанон, популаран у раним рок данима, убио се ножем 8. фебруара 1990. Спремао се да се после смрти славног Роја Орбисона врати на сцену.
Гери Таин из „Uriah Heep“ , басиста, умро од дроге 19. марта 1976. године.
Сид Вишиз, славни певач бенда „Sex Pistols“, нађен је мртав и наг у свом стану у Гринвич Вилиџу 2. фебруара 1979. Превелика доза хероина.
Дени Витен, један од оснивача бенда „The Rockets“, умро је 18. новембра 1979. Овердозирао.
Денис Вилсон из „Бич Бојса“ утопио се 28. децембра 1983. године. Био је пијан.
Познате су и трагичне смрти Џима Морисона, шефа групе „The Doors“, и песника-певача Јана Кертиса из бенда „Joy Division“ , који се обесио.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *