НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Савремени изазови и искушења » ПУТ ЗА НИГДИНУ

ПУТ ЗА НИГДИНУ

 

Пут за Нигдину
 

 
Ничеово антихришћанство
Дионисов следбеник, Ниче, био је ватрени богомрзац. Он је све појмове везане за вечност (Бог, душа врлина, грех, онај свет, истина, вечни живот) називао „лажју потеклом од нагона болесних и врло порочних природа“. За њега је читаво Хришћанство било „бајка о чудотворцима и спаситељима“. Свештеник је „паразит најопаснијих својстава, прави отровни паук живота“. Зато је узвикивао: „Напред, ви, богохулници, аморални типови, лица с правом слободног кретања и обитавања по свуда, циркузанти, Јевреји, коцкари-све дискредитоване класе људи“.
Ниче је тврдио да је цинизам највише стање до кога се на земљи може доћи“. Призивао је човека дивљака, звер. Тражио је „суровост“ и „директно зверство“; тврдио да нема ничега великог без великог злочина. Говорио је о наслади коју човек добија уништавајући.
Такође, Ниче је, говорећи за себе да није човек, него динамит, знао да ће се његово име једног дана везивати за чудовишни потрес каквог никад није било у историји, а од борбе с „миленијумском лажју“ (Хришћанством) настаће „такви потреси, такви грчеви земљотреса, такво померање брда и долина, какве и не слутимо“.
Од Ничеа и Ивана Карамазова Џим Морисон је учио да тражи да „прецртају његово име са списка за васкрсење“. Од Ничеа се учио да буде ученик Диониса.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *