ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ II

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ

ПРЕПОДОБНИ ЈОВАН ЛЕСТВИЧНИК

 

Кратко саопштење о њему
 
Родитељи светог Јована, као и место рођења и његов живот пре ступања у Синајску обитељ – нису познати. Из његових дела се види да је стекао добро образовање. Међутим. жеља за близином Божијом га је подстакла да напусти свет и његову славу, и да се усами у Синајској обитељи, која се тада славила мудрим оцима. Он је у њу ступио са 16 година и препустио се руководству и поукама старца Мартирија. који га је после 4 године, тј. у његовој 20. години, постригао у монашки образ. Његово послушање старцу је било толико велико да је изгледало да уопште нема своје воље. Према братији је био простосрдачан и смирен, ни пред ким не истичући своје првенство.
Проживевши са својим старцем 19 година, свети Јован је најзад остао без њега. По његовој смрти он је за себе изабрао пусто место, звано Тола, које се налазило на 5 стадија од обитељи. Ту је он провео 40 година. Његов живот у усамљености је текао мирно, у строгом подвижништву, које је он, уосталом, умео да сакрије, не истичући се ничим нарочитим. Сваку суботу и недељу он долажаше у обитељ на богослужење, причешћујући се Светим Христовим Тајнама. Затим би поговорио са светим оцима, проверавајући њиховим указањима своје стање. При таквим разговорима, на сабрањима је често говорио и свети Јован? Природно, његова реч се својим преимућствима истицала пред другима. Смирене је то радовало, а неискусни су мудрог беседника почели да окривљују за таштину. Тада је свети Јован, да не би саблазнио немоћне, на себе наложио савршено ћутање, кога се строго држао целе године. И са ћутањем је прекинуо тек кад су га усрдно молили они исти који су га принудили да се осуди на такав подвиг.
После 40 година живота у безмолвију, свети Јован је, на општу жељу све братије, био изабран за игумана Синајске обитељи. Управљајући духовном паством 4 године, он се опет вратио у своју усамљеност, на кратко пре своје смрти, која га је задесила у 80. години старости, 563. године.
На молбу Раитског игумана. свога имењака, свети Јован је написао духовну Лествицу у којој је у 30 слова изобразио ступњеве духовног усхођења ка савршенству. Написао је и Слово пастиру, у коме излаже обавезе духовног пастира.
Из 30 слова Лествице правимо избор подељен на следећа поглавља:

  1. Општа начела подвижништва.
  2. О покајању.
  3. О врлинама и страстима и о борби са страстима уопштено.
  4. О борби са осам главних страсти.
  5. О бестрашћу.

 

   

Comments are closed.