ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ II

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ

ПРЕПОДОБНИ НИЛ СИНАЈСКИ

 

Кратко саопштење о њему
 
Преподобни Нил води порекло из богате и знатне породице. Вероватно је да је, још док је свети Златоуст био проповедник у Антиохији, он био његов слушалац и ученик. Знатно порекло и лична вредност њега су уздигли до префекта престонице. Међутим, стремљења његовог духа се нису слагала са бригама и поретком живота у престоници. Стога, сагласивши се са супругом, са којом је већ имао двоје деце, он оставља свет како би у усамљености лакше ходио путем спасења. Узевши са собом сина Теодула, он се настанио на Синају, а његова супруга је са ћерком нашла прибежиште у једној од египатских женских обитељи.
У Синајској пустињи преподобни Нил је живео крајње строго: својим рукама су он и син ископали пећину у којој су живели хранећи се само хлебом и дивљим горким растињем. Све њихово време је пролазило у молитви, читању Светог Писма, богомислију и трудовима.
Остављајући, међутим, свет. преподобни Нил није оставио општење са људима. Из разних места су му се разне врсте људи обраћале са својим духовним потребама, и нико није био остављен без потребног уразумљења и савета. И сам цар му је писао, просећи молитве. Он је одговорио цару, прекоревајући га због неправде према светом Златоусту. Остала дела преподобнога углавном имају наравствену и аскетску садржину. Из свега што је написао види се да су његова познања била опширна и дубока, те да је био неуморан на том делу.
Ради испитивања његове љубави према Богу, десило му се нарочито искушење. На Синај и на околне пределе напали су варвари из Аравије и све разграбили, многе побили, а неке узели у ропство. Међу заробљенима је био и његов син Теодул. Та несрећа је веома погодила преподобног Нила. Он није могао да нађе покоја, особито кад је другог или трећег дана после опште несреће примио вест да су дивљаци решили да његовог сина принесу на жртву јутарњој звезди Венери. Он је био у неизвесности да ли је та одлука већ била спроведена. Међутим, Господ није допустио да се родитељско срце дуго мучи. Он је ускоро сазнао да се жртва није принела, већ да су заробљеници продани у хришћанском крају. Касније су га нашли у граду Елузу. Тамошњи епископ га је откупио од варвара заједно са другима. И већ га је био припремао за служење Цркви. На исто дело је позван и отац који је дошао да га види. Међутим, љубав према пустињском животу није дозволила да се сагласе. Посветивши их у свештенике, епископ их је благословио да се врате на љубљени Синај, где су и остали до краја живота.
Преподобни Нил је свет оставио 390. године. У Синајској пустињи је проживео 60 година и скончао око 450. г. Његов спомен се врши 12. новембра и 13. јануара. Његове свете мошти су у време Јустина Млађег биле пренесене у Цариград и положене у храм Светих апостола.
Од списа преподобног Нила Грчко добротољубље преузима Слово о молитви и Подвижничко слово. Слово о молитви и ми преузимамо у нашем Добротољубљу, а уместо Подвижничког слова претпостављамо да преузмемо Слово о осам духова зла, као и две збирке Кратких изрека и поука. Једна има назив: Поуке или савети, а друга: Мисли које човека одвајају од трулежног и приводе нетрулежном. Преподобни је о молитви и о борби са страстима у својим другим делима изрекао многе веома корисне савете и поуке, једнако као и о наравственом устројству и, нарочито, о животу одвојеном од свега. Стога смо помислили да наш зборник не треба да лишимо тог блага, те смо Слову о молитви додали оно што се односи на молитву, борби са страстима оно што се односи на сваку појединачну страст, а збирци поука оно што се односи на општу корист.
 

   

Comments are closed.