ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ II

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ

ПРЕДГОВОР

 
У избору одељака за овај том остало нам је да следимо поредак грчког Добротољубља.
Изабравши из светог Касијана, кога смо раније заобишли, аскетске поуке и изоставивши његов манастирски устав, предложићемо подвижничке савете преподобног Исихија Јерусалимског и преподобног Нила Синајског.
Међутим, овде је требало да се зауставимо у праћењу грчког Добротољубља стога што су у њему пропуштени многи свети оци подвижници, први тумачи подвижничког дела првенствено са његове унутрашње стране, као што су: свети Јефрем Сирин, преподобни Јован Лествичник, Преподобни Варсануфије и Јован, ава Доротеј, преподобни Исаак Сирин. Била би велика неправда да наш зборник лишимо њихових поука. Због тога смо и решили да их унесемо у њега.
У избору одломака као указатељ нам је послужио свети Касијан који је као циљ подвижништва поставио очишћење срца од страсти и томе усмерио све своје аскетске беседе. По његовој мисли је спроведен избор из његових списа; по њој је распоређено и оно што је узето из светог Нила Синајског; по њој је учињен избор и из светог Јефрема; она је руководила и избор из светог Варсануфија и Јована, из аве Доротеја и светог Исаака Сирина, премда се код њих то не обележава посебним заглављима.
На тај начин ће наш други том Добротољубља представљати збир отачких поука првенствено у вези са борбом са страстима ради очишћења срца, што и јесте последњи циљ подвижништва.
 
Свети Теофан Затворник
 

   

Comments are closed.