Основе Православне вере (Катихизис)

КАКО СЕ КОРИСТИТИ ПРАВОСЛАВНИМ УЧЕЊЕМ О ВЕРИ И ПОБОЖНОСТИ

 

605. Да би нам учење о вери и побожности било од користи, треба на делу да извршавамо оно што смо сазнали, и то под претњом тешке осуде за неизвршавање. Кад ово знате, блажени сте ако то творите (Јн. 13, 17). А онај слуга који је знао вољу господара својега и није приправио нити учинио по вољи његовој, биће много бијен (Лк. 12, 47).

606. Када видимо у себи грех, онда треба не само брзо да принесемо покајање и тврдо да одлучимо да убудуће грех избегавамо, него и да се трудимо, колико је могуће, да изгладимо учињену саблазан или штету одговарајућим добрим делима. Тако је поступио цариник Закхеј када је рекао Господу: Господе, ево пола имања свога даћу сиромасима, и ако кога нечим оштетих, вратићу четвороструко (Лк. 19, 8).

607. Када нам се учини да смо извршили неку заповест, треба да предузмемо следећу меру опреза – своје срце треба да управимо по речима Господа нашег Исуса Христа: кад извршите све што вам је заповеђено, говорите: ми смо непотребне слуге, јер смо учинили што смо дужни учинити (Лк. 17, 10).

 

 

Comments are closed.