Основе Православне вере (Катихизис)

О ДЕСЕТОЈ ЗАПОВЕСТИ

Не пожели ништа што је туђе.

 

598. Десетом заповешћу забрањују се жеље које противрече љубави према ближњем, и, што је нераскидиво повезано са жељама, помисли које тој љубави противрече.

599. Забрањују се не само зла дела, него злобне жеље и помисли. Као прво, зато што када у души постоје злобне жеље и помисли, она већ постаје нечиста пред Богом и недостојна Бога; Соломон каже: Мрске су Господу мисли зле (Прич. 15, 26). Стога се треба очистити од ових унутарњих нечистота, како учи Апостол: Очистимо себе од сваке нечистоте тела и духа, творећи светињу у страху Божијем (2. Кор. 7, 1). Као друго, зато што је потребно угушити греховне жеље и помисли да би се предупредила греховна дела, јер се греховна дела рађају из њих као из семена, као што је речено: Јер из срца излазе зле помисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочења, хуле (Мт. 15, 19). Него свакога искушава сопствена жеља, која га мами и вара. Тада жеља затрудневши рађа грех, а грех учињен рађа смрт (Јаковљ. 1, 14-15).

600. Када се забрањује да се пожели било шта што има ближњи, тиме се забрањује страст која се зове завист.

601. Речима “не пожели жене ближњег свога” забрањују се сладострасне мисли и жеље, тј. унутарња прељуба.

602. “Не пожели дом ближњег свога, ни њиву његову, ни слугу његовог, ни слушкињу његову. ни вола његовог, ни магарца његовог, нити било које живинче његово, ни било шта друго што припада ближњем твоме” – овим речима забрањују се користољубиве и властољубиве помисли.

603. Сходно овим забранама десета заповест нам налаже следеће обавезе:

  1. чувати чистоту срца;
  2. бити задовољан оним што имаш.

 

604. За очишћење срца нарочито је неопходно често и усрдно призивање Имена Господа нашег Исуса Христа.

 

Comments are closed.