Основе Православне вере (Катихизис)

О СЕДМОЈ ЗАПОВЕСТИ

Не чини прељубе.

 

580. Седмом заповешћу забрањује се прељуба.

581. Под прељубом се подразумева неколико грехова. Апостол Павле саветује да се те нечистоте и не спомињу међу Хришћанима (Еф. 5, 3). Само по нужди, ради чувања од тих грехова, потребно је именовати неке од њих:

  1. блуд, тј. телесна љубав међу онима који нису у браку;
  2. прељуба, када они који се налазе у браку своју љубав безаконо усмеравају ка особама са стране;
  3. родоскврнуће, када се савезом налик на супружански сједињују блиски сродници[1].

 

582. Спаситељ учи да се о прељуби суди овако: Сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме (Мт. 5, 28).

583. Да не бисмо пали у ту мислену, унутарњу прељубу, треба да избегавамо све што у срцу може да пробуди нечиста осећања, као на пример: сладострасне песме, плесове, ружне разговоре, неуздржане игре и шале, разуздане представе, читање књига у којима се описује нечиста љубав, пијанство и сл. Треба се трудити, према Јеванђељу, и не гледати оно што саблажњава. Ако те око твоје десно саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тело твоје да буде бачено у пакао (Мт. 5, 29).

584. “Ископати око које саблажњава” – то значи да га треба ископати не руком, него вољом. Ко је тврдо одлучио да не гледа оно што саблажњава, тај је већ ископао око које га је саблажњавало.

585. Када се забрањује грех прељубе, онда се кроз то препоручују следеће добродетељи: супружанска љубав и верност, а за оне који то могу да понесу – потпуна чистота и целомудреност.

586. Свето Писмо овако говори о дужностима мужа и жене: Мужеви, волите своје жене као што и Христос заволе Цркву и Себе предаде за њу (Еф. 5, 25). Жене, покоравајте се својим мужевима као Господу. Јер муж је глава жени као што је и Христос глава Цркви, и Он је Спаситељ тела (Мт. 5, 22-23).

587. Да бисмо избегавали блуд и живели целомудрено, Свето Писмо заповеда да своја тела чувамо у чистоти, јер су она удови Христови и храмови Духа Светога. Напротив, онај ко блудничи своме телу греши, тј. обешчашћује га, заражава болестима и наноси штету душевним способностима као што су машта и памћење (1. Кор. 6, 15, 18-19).

 


НАПОМЕНЕ:

[1] Св. Филарет Московски не говори овде о низу блудних грехова којима је, авај, данашњи свет преплављен, а међу којима су, свакако, најприсутнији греси хомосексуализма, лезбејства и бисексуализма који су данас, у западној дехристијанизованој цивилизацији, као наводна “слобода сексуалне оријентације”, проглашени за основно “људско право”.

 

Comments are closed.