Основе Православне вере (Катихизис)

О САВЕЗУ ВЕРЕ И ЉУБАВИ

 

477. Чин и плод истинске вере у Хришћанину треба да буду љубав и добра дела у складу са њом. Јер у Христу Исусу нити што вреди обрезање ни необрезање, него вера која кроз љубав дела (Гал. 5, 6).

478. За Хришћанина није довољна само вера, без љубави и добрих дела. Јер вера је без љубави и добрих дела неделотворна и мртва, те стога не може довести до Вечног Живота. Јер ко не љуби брата остаје у смрти (1. Јован. 3, 14). Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има веру а дела нема? Зар га може вера спасти? Јер као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела мртва (Јаковљ. 2, 14, 26).

479. Немогуће је спасти се љубављу и добрима делима без вере, јер не може да буде да Бога истински љуби човек који нема веру у Њега. При томе човек који је рањен грехом не може да чини заиста добра дела ако кроз веру у Исуса Христа не задобије духовну силу, или благодат Божију. Без вере није могуће угодити Богу; јер онај који прилази Богу, треба да верује да Бог постоји и да Он награђује оне који га траже (Јевр. 11, 6). Јер који су год од дела закона под проклетством су, јер је написано: Проклет сваки који не остане у свему што је написано у Књизи закона да то чини (Гал. 3, 10). Јер ми духом, од вере, чекамо наду праведности (Гал. 5, 5). Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то није од вас, дар Је Божији; не од дела, да се не би ко хвалисао (Еф. 2, 8-9).

480. Љубав која није праћена добрим делима, није истинска. Јер истинска љубав се природно пројављује кроз добра дела. Господ Исус Христос каже: Ко има заповести Моје и држи их, то је онај који Ме љуби; ако Ме неко љуби, реч Моју држаће (Јн. 14, 21, 23). Апостол Јован пише: Јер је ово љубав Божија – да заповести Његове држимо (1. Јован. 5, 3). Не љубимо речју ни језиком, него делом и истином (1. Јован. 3, 18).

 

Comments are closed.