Основе Православне вере (Катихизис)

О СЕДМОМ ЧЛАНУ СИМВОЛА ВЕРЕ

“И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима,
и Његовом Царству неће бити краја”

 

224. О будућем доласку Христовом Свето Писмо овако говори: Овај Исус који се од вас вазнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видесте да одлази па Небо (Дап. 1, 11). Ово су Апостолима рекли Анђели у време Вазнесења Господњег.

225. О будућем Суду Његовом Свето Писмо каже: Долази час у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божијега, и изићи они који су чинили добро у васкрсење живота, а они Kojи су чинили зло у васкрсење суда (Јн. 5, 28-29). Ово су речи Самог Христа Спаситеља.

226. Свето Писмо овако говори о бесконачном (Вечном) Царству Његовом: Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његова; и цароваће над домом Јаковљевим вавек, и Царству Његову неће бити краја (Лк. 1, 32-33). Ово су речи Анђела упућене Богомајци.

227. Будући долазак Христов веома ће се разликовати од претходног. Да би пострадао за нас, Он је дошао унижен; а да нам суди, доћи ће у слави својој и сви Свети Анђели са Њим (Мт. 25, 31).

228. Он ће судити свим људима без изузетка.

229. Он ће да суди тако да се савест свакога човека открије пред свима и да се покажу не само сва дела која је неко учинио током целог свога живота на земљи, него и све изговорене речи, тајне жеље и помисли. Господ ће осветлити све што је скривено у тами и објавити намере срца; тада ће бити сваком похвала од Бога (1. Кор. 4, 5).

230. Он ће нас, без сумње, осудити и за ружне речи или мисли, ако их не исправимо покајањем, вером и поправљањем свога живота. А Ја вам кажем, да ће за сваку празну реч коју рекну људи дати одговору дан Суда (Мт. 12, 36).

231. Када ће Господ Исус Христос доћи да суди – то није познато; али треба да живимо тако, да увек за то будемо спремни.

Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни; него нас дуго трпи, јер неће да ико пропадне но да се сви покају. А доћи ће Дан Господњи као лопов ноћу (2. Петр. 3, 9-10).

Стражите, дакле, јер не знате дана ни часа у који ће Син Човечији доћи (Мт. 25, 13).

232. У Речи Божијој откривена су нам неки знаци скорог Доласка Христовог, а то су: нестајање вере и љубави мећу људима, ширење порока и несрећа, проповедање Еванђеља свим народима, долазак Антихриста (Мт. 24).

233. Антихрист – то је противник Христов, који ће се трудити да истреби Хришћанство, али ће сам да погине на ужасан начин (2. Сол. 2, 8).

234. Царство Христово је, као прво – читав свет; као друго – сви верни на земљи; и као треће – сви блажени (тј. праведни, Свети) на Небесима. Прво се назива – царство природе, друго – царство благодати, а треће – Царство Славе.

235. Речи Символа о томе да Царству Христовом неће бити краја, односе се на Царство славе.

 

Comments are closed.