BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI – TUMAČENJE BOŽANSTVENE SLUŽBE

 

BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI
Tumačenje Božanstvene Službe

 

 
12. Liturgija vernih: otpust oglašenih
 
Čitanjem svetog Jevanđelja završava se Liturgija oglašenih i počinje Liturgija vernih. Ona se naziva tako zato što taj deo Liturgije mogu da slušaju samo vernici koji su primili krštenje. Svi ostali – inoverni, oglašeni, to jest, oni koji se spremaju da prime Tajnu krštenja, pokajnici – napuštali su hram. Eto zašto se pred početak ovog dela Liturgije izgovara jektenija za oglašene za čije vreme sveštenik tajno govori molitvu za njih.
Posle jektenije se razleže s amvona glas: „Oglašeni, iziđite“ i tako dalje. U drevna vremena svi oglašeni su pri ovom vozglasu napuštali hram. Sada ovaj vozglas za nas ima drugo značenje: on nas poziva da zavirimo u svoje srce, da vidimo da li je tamo sve pripremljeno da primi Gospoda Koji dolazi u najsvečanijem trenutku Liturgije.
„Oglašeni, iziđite“ – za nas sada znači zahtev da odagnamo sve pomisli, sve zemaljsko da bismo dočekali Cara Slave.
Pomisli stalno vladaju nama. Neke prave u našoj duši trgovinu, unose u nju buku i pometnju kao na pijaci; neke idu na skupove i savetovanja, unose ovu ili onu rasejanost. Treća vrsta pomisli su one koje su došle neprimetno i slučajno. Sve te misli treba odagnati. Moramo sebe proveriti jesmo li verni Hristu, nismo li Ga uvredili, nismo li se udaljili od Njega.
Odmah posle ovoga oni koji su ostali pripremaju se usrdnom molitvom za svečani trenutak bogosluženja koji dolazi.

Jedan komentar

  1. Gde mog da kupim knjigu „BITI SA GOSPODOM NA SVETOJ LITURGIJI“ ?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *