БИТИ СА ГОСПОДОМ НА СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ – ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ СЛУЖБЕ

 

БИТИ СА ГОСПОДОМ НА СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ
Тумачење Божанствене Службе

 

 
3. Прва Литургија
 
Данас хоћу, пријатељи моји, да поразговарам с вама о томе ко је и када први пут служио Божанствену литургију, где је она била служена први пут. Постоји на небу сјајно Сунце правде. Вечно Сунце, које нико није створио, које светли само од себе и које излива превечну светлост. То Сунце је Бог Отац. Из тог Сунца пресветлог исходи исти такав као и Сунце, бесконачни, превечни божански Зрак који све ствара и утврђује. Тај Зрак је Син Божији. Управо је тај божански Зрак, Зрак чудесне светлости, запалио на земљи дивно кандило, испунивши и преиспунивши га не јелејем, не уљем, већ Својом божанском, пречистом Крвљу.
То је кандило, драги моји, Божанствена литургија. То кандило је запалио Син Божији, превечни Зрак превечног Сунца Које је Отац. Запалио га је у последње дане Свог земаљског живота; први пут се запалило то кандило у Сионској горњој соби у часу Тајне вечере. Ето Ко је и када одслужио Божанствену литургију.
Свети јеванђелисти и Свети Оци овако описују прву Литургију: /…/ Онај Ко је био и Жртва и Служитељ те прве Литургије, – Спаситељ – опрао је ноге ученицима и сео с њима. Даље се каже: Христос је узео хлеб… Не, није хлеб узео Он у Своје пречисте руке, не хлеб, већ тебе, душо грешна, тебе је узео Својим пречистим и пресветим рукама. Узевши хлеб, Он је подигао очи, према небу, према Оцу, одао хвалу Оцу, показао Му узету грешну душу, и као да говори: “Ја узимам ову душу, купујем је, али не за злато, не за брилијанте – купујем је Крвљу Својом, муком крсном”. Затим се каже: Христос је благословио хлеб, вероватно очекујући Своју крсну смрт. Он је направио на хлебу знак крста. Господ је заблагодарио и затим преломио хлеб.
Не, није Он хлеб преломио – тело је Своје раздробио… После тога Христос је раздао хлеб ученицима и при томе је рекао оне речи које се понављају сваки пут за време Литургије: “Узмите, једите… Пијте из ње сви…” Рекавши ове речи, Христос Спаситељ је додао савет нежни и пун љубави: “Ово чините Мени на спомен”.
Тај Нови Завет, који је успоставио Христос Спаситељ, велику радост је унео у живот људи. Окусивши Тело и Крв Христову, људи су постали заједничари божанске природе, први пут је ушао у дом њихове душе Господ. Људска душа је постала храм Божији. О, како је то бесконачна и велика срећа!
Први Христови следбеници нису заборавили Његов завет: “Ово чините Мени на спомен”. И ево већ деветнаест векова на земљи се приноси бескрвна Жртва.
Током деветнаест векова није било ни једног дана у који се није служила Божанствена литургија. И она неће престати да се служи све док постоји свет, све док постоји наша земља.
Никаква сила вражија неће угасити кандила које је запалио Пламен Божанства. Сатана је подизао буре, изазивао најсуровије ратове, приморавао је таласе страсти да бесне – све само да угаси светло кандило, Божанствену литургију – али то му није пошло за руком и неће му поћи. С доласком антихриста поново ће почети гоњење Литургије, поново ће она морати да се скрива испод земље, као у време првих хришћана. Али и у антихристово време ће се служити Литургија, и у последњи дан света, када анђели саберу на суд све људе, и живе, и оне који су устали из гробова – и у тај дан ће се служити Божанствена литургија, само што ће се она служити на небу. Пријатељи моји, чувајте то Божије кандило, љубите Божанствену литургију, трудите се да се наситите из тог извора живота. Сматрајте изгубљеним онај дан када не будете слушали Литургију. Црква све зове на ту гозбу Божију; чак и оне који су остали код куће силом прилика, чак и мајке породице Црква се труди да звоњавом на ” Достојно” подсети да се у храму у том тренутку служи Божанствена, страшна Литургија.

One Comment

  1. Где мог да купим књигу “БИТИ СА ГОСПОДОМ НА СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ” ?