БИТИ СА ГОСПОДОМ НА СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ – ТУМАЧЕЊЕ БОЖАНСТВЕНЕ СЛУЖБЕ

 

БИТИ СА ГОСПОДОМ НА СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ
Тумачење Божанствене Службе

 

 
12. Литургија верних: отпуст оглашених
 
Читањем светог Јеванђеља завршава се Литургија оглашених и почиње Литургија верних. Она се назива тако зато што тај део Литургије могу да слушају само верници који су примили крштење. Сви остали – иноверни, оглашени, то јест, они који се спремају да приме Тајну крштења, покајници – напуштали су храм. Ето зашто се пред почетак овог дела Литургије изговара јектенија за оглашене за чије време свештеник тајно говори молитву за њих.
После јектеније се разлеже с амвона глас: “Оглашени, изиђите” и тако даље. У древна времена сви оглашени су при овом возгласу напуштали храм. Сада овај возглас за нас има друго значење: он нас позива да завиримо у своје срце, да видимо да ли је тамо све припремљено да прими Господа Који долази у најсвечанијем тренутку Литургије.
“Оглашени, изиђите” – за нас сада значи захтев да одагнамо све помисли, све земаљско да бисмо дочекали Цара Славе.
Помисли стално владају нама. Неке праве у нашој души трговину, уносе у њу буку и пометњу као на пијаци; неке иду на скупове и саветовања, уносе ову или ону расејаност. Трећа врста помисли су оне које су дошле неприметно и случајно. Све те мисли треба одагнати. Морамо себе проверити јесмо ли верни Христу, нисмо ли Га увредили, нисмо ли се удаљили од Њега.
Одмах после овога они који су остали припремају се усрдном молитвом за свечани тренутак богослужења који долази.

One Comment

  1. Где мог да купим књигу “БИТИ СА ГОСПОДОМ НА СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ” ?