У ТРАГАЊУ ЗА ИСТИНОМ – ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ

 

У ТРАГАЊУ ЗА ИСТИНОМ – ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ
 
Део 18
 
Дама је дошла након два месеца у добром расположењу и рекла:
“Не могу да не поделим с вама своју радост.”
Духовник одговори:
Радо ћу је поделити с вама.”
Дама рече:
“Испричаћу вам, не оптерећујући вас детаљима. Као прво, нашла сам у свом сандуку теозофску литературу, која је остала од давнина, између осталог часопис “Ребус”, који су издавали спиритисти. Неколико дана сам овим књигама ложила пећ у соби. И одједном је код мне свратила познаница коју нисам видела већ дуги низ година, стара теозофка и замолила је да јој, ако се код мене сачувала теозофска литература, поклоним све ово папирно ђубре. Одговорила сам да теозофских књига у мојој кући нема. Теозофка ме је погледала и одједном рекла као да је сам ђаво научио: “Извршили сте огњено чишћење свог стана?” Ништа нисам одговорила: ових књига код мене стварно више није било.
А сад о нечем другом, важнијем. Почела сам да разговарам са свештеником из наше цркве, протојерејем Николајем о својим духовним трагањима и он ми је рекао: “У Тбилисију живи игуманија манастира, који је затворен тридесетих година. Она је духовно искусан човек и мислим да вам је управо она потребна. Још док је била дете мајка ју је довела у манастир и сa тридeсет година већ је постала игуманија. Сад служи тако што чита и пева за певницом у гробљанској цркви. Идите код ње и реците, ако то буде потребно, да сам вас ја упутио.” Игуманија ме је прихватила као да је чекала и одмах сам осетила духовну блискост с њом. Одлучила сам да ми она помаже у мом унутрашњем животу, а исповедаћу се код оца Николаја.”
Духовник одговори:
“Како ми то није раније пало на памет! Ја познајем ту игуманију. Она се бави Исусовом молитвом, а живи скромно с једном од својих послушница и труди се да се сакрије од света.”
Дама упита:
“А да ли могу понекад да долазим код вас?”
Духовник одговори:
“Можете, али ако не буде посебних разлога боље је да узимате благослов од своје духовне мајке.”
Дама упита:
“Да ли мислите да се овим ограничењем избавите од мене или се у души не радујете нарочито мом избору.”
Духовник одговори:
“Стварно ћу се радовати за вас кад будем сазнао да сте већ спасени. А наш земаљски живот је време искушења. Желим вам срећан, хтео сам да кажем спасоносан духовни пут. Пренесите игуманији поздрав од мене и молбу да се за мене помоли.”

One Comment

  1. Najbolji ste