У ТРАГАЊУ ЗА ИСТИНОМ – ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ

 

У ТРАГАЊУ ЗА ИСТИНОМ – ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ
 
Од издавача
 
Кад је реч о стваралаштву архимандрита Рафаила (Карелина) реч “писац” постаје све умеснија. И не само због тога што је у току последњих година издат читав низ његових књига, чији тиражи сведоче о томе да су оне тражене, како од стране верника, тако и од људи који тек крећу путем вере. Не, сам начин излагања мисли и књижевни стил приморавају нас да га назовемо управо овако.
Оригинална и изузетно садржајна била је последња књига оца Рафаила “Умеће умирања или уметност живота” која је издата у већ неколико тиража. И ево новог рада нашег аутора, који је за њега нов не само по садржају, већ и по форми: то је беседа духовника с његовим штићеницима или посетиоцима.
Одмах ћемо начинити опаску: ни духовник, ни његови посетиоци, нису измишљена, већ реална лица. Духовник је сам отац Рафаил, а посетиоци су људи с којима је разговарао о различитим аспектима њиховог духовног живота. Међу њима је и старија дама-аристократкиња која је тек у зрелим годинама пришла Цркви и која искрено тежи ка достизању духовног савршенства; и њен пријатељ наследни теозоф, чија судбина за аутора остаје загонетка, попут књиге у којој су истргнуте последње странице; и интелектуалац-богоборац, који се изгубио у лавиринтима противречности сопственог ума; јогин-хришћанин, који је узнемирен због еколошке катастрофе која прети; и искушеник, који је због гордости и самољубља напустио свој манастир; и жена, која није уочила у себи пристрасност према духовном оцу и која не схвата због чега је он одстранио од себе…
…Веома различити људи, различитих судбина, различитих карактера. Међутим, обједињује их једно: на овај или онај начин свако од њих жели да нађе истину. И свако од њих на путу ка њој чини ове или оне грешке, мучи се и пати због њих, али не напушта трагање.
Природно је да је за ове људе најпотребнији, суштински најнеопходнији разговор с искусним, мудрим духовником, који је у стању да увиди и њихове заблуде и да разјасни њихову суштину и да им укаже на прави пут, с духовником као што је отац Рафаил. Разговарајући с њим посетиоци питају, изражавају своје недоумице, споре, љуте се, вређају се и с нечим се на крају крајева слажу. Међутим, најважније је што они добијају одговоре на питања која им не дају мира, на питања која можда узнемиравају и људе који ће читати ову књигу.
Због тога нам се чини да је тешко да ће она било кога оставити равнодушним. Онима који траже истину помоћи ће исто као што би им помогле беседе аутора упућене реалним људима. А онима којима се истина открила као живот у Христу и Његовој Православној Цркви послужиће за разрешење недоумица с којима се дошавши у Цркву, као и раније, неизбежно сусреће сваки мислећи човек, оних недоумица чије отклањања руше препреке на путу корачања за Христом.

One Comment

  1. Najbolji ste