У ТРАГАЊУ ЗА ИСТИНОМ – ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ

 

У ТРАГАЊУ ЗА ИСТИНОМ – ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ
 
Део 2
 
Следећи пут ова дама рече да већ лакше подноси, како се изразила, “пост језика”, и замолила је за благослов да држи у устима крстић како би говорила још мање. Духовник се томе супротставио рекавши да је крст светиња која се не сме држати зубима и покретати језиком, а ако жели нека стави у уста каменчић и нека га неприметно вади приликом неопходних разговора и за време јела.
Месец дана касније дама је саопштила да као и раније, учи да прича што је могуће мање, али јој смета камен у устима: час се скупља пљувачка као да сиса бомбону, час камен удара о зубе, час јој се чини да јој не да да дише – и уопште њене мисли се превише врте око овог камена. На то је духовник рекао да ставља камен у уста ујутру на петнаестак-двадесетак минута, као и пре спавања, ради подсећања на корист од ћутања и ако се ухвати на томе да је дању празнословила нека камен држи у устима двапут дуже него што је одређено. Добро је да овај камен држи на видном месту да би јој падао у очи и да га носи са собом кад некуда крене. Дама је обећала:
“Ако научим да ћутим, оковаћу га сребром за успомену на своју борбу. Затим је духовник почео да је учи Исусовој молитви и дао јој је правило које је она почела истрајно да испуњава.

One Comment

  1. Najbolji ste