НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Владика Николај » ТЕОДУЛ

ТЕОДУЛ

 

ТЕОДУЛ
 

 
ГЛАС С НЕБА
 
Радуј се, о Теодуле! Радуј се и весели се, јер се јавио Емануил, Бог од Бога, истински Месија и Спаситељ људи. Ни ангел ни човек, нити од трулог семена човечјег, него бесемено рођен од Бога и пречисте девојке Марије у под земној пештери Витлејемској. Једино семе при Његовом рођењу јесте чиста и света реч Божја, и једина сила у зачећу Његовом јесте сила Духа Светога.
Рекао је, да је дошао с неба. А људи су једино још од неба очекивали помоћ и спасење.
Рекао је, да је Он светлост света. А људи су грцали у тами и робовали кнезу таме.
Рекао је још, да је Он врата. А људи су вековима пипали по лавиринту живота да би нашли врата за неки бољи живот.
Још је рекао, да је Он васкрсење; да ће себе васкрсну ти кад га неверници убију, и да ће васкрснути и све оне који Њега верују и љубе.
Још је рекао, да је Он победио свет, да је видео сатану где као муња спада с неба у понор. А свету је неопходан био Победилац зла, лажи и насиља, што је од сатане долазило и кроз људе дејствовало.
Још је рекао, да ће на крају времена, на концу драме људске историје, Он опет доћи, у сили и слави, да сабере живе и мртве, да их разлучи на десно и на лево, и да изрекне последњи праведни Суд над свима. Сходно томе праведници ће ући у вечно блаженство, а непокајани грешници биће бачени у вечну муку.
Још је рекао, да му се од Оца даде сва власт на небу и на земљи. Према томе нико не може без Њега и мимо Њега а најмање против Њега учинити неко добро ни себи ни другима. И да је само једно име под сунцем дато људи-
ма за спасење, а то је име Господа Исуса Христа Сина Божјег, Месије, Спаситеља.
О Теодуле, ево снажног Крманоша, који је ухватио крму на лутајућој лађи људског живота! Ево Капетана, који добро познаје сву пучину времена и простора, и зна куда броди и куда уморне путнике води. Радуј се дакле и весели се!
Питају се неверници: Ко га је посведочио? Тако се питају они који иду путем пропасти и на том путу очекују своје спасење.
Заиста, дела Његова сведоче за Њега. И сами крвници јерусалимски нису могли прећутати него су говорили: Шта ћемо чинити? Човјек овај чини многа чудеса. И потврдили су Његову реч: Творио сам дјела међу њима каква нико други не твори.
Но осим Својих страшних и невиђених чудеса, Он се позвао и на сведочанство Оца свог небесног. И Отац га није оставио сама. Он га је посведочио гласом Својим с неба.
Три пута се чуо глас Оца небесног. Први пут при крштењу Исуса у Јордану: Ово је Син мој возљубљени који је по мојој вољи. Тако на почетку Христове мисије у свету.
Други пут на Тавору, кад се Господ преобразио, и кад се лице Његово засија као сунце а хаљине му посташе беле као снег. Тада је опет Отац посведочио гласом својим Сина свога: Ово је Син мој возљубљени, који је по мојој вољи; њега послушајте.
И трећи пут, пред само страдање, када Исус узвикну: Оче, прослави име своје, тада дође глас Очев с неба: И прославио сам и опет ћу прославити. То је морао би ти звучан и страшан глас, пошто народ који бијаше ту око Исуса говораше: Гром загрми.
Но зар и ангелски гласови нису гласови Божји и од Бога? Несумњиво, јесу. Архангел Гаврил, од Бога послан у Назарет Деви Марији, посведочио је о Њему, као што стоји написано: Он ће бити велики и назваће се Син Свевишњега… Син Божји… и цароваће и царству Његовом неће бити краја.
А када се Он родио у Витлејему, рече ангел Божји пастирима и посведочи: Јављам вам велику радост, која ће бити (радост) свему народу. Јер вам се данас ро ди Спас, који је Христос Господ у граду Давидову. И ево вам знака: наћи ћете дијете повито гдје лежи у јаслама. После ове поруке и сведочанства једног ангела
јави се: мноштво војника небеснијех који хваљаху Бога говорећи: Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља.
Тако су небесни весници, од Оца послани, посведочили гласом својим најпре Његово зачеће у Назарету, потом Његово рођење у Витлејему, и најзад Његово славно васкрсење у Јерусалиму.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *