ПОУКЕ ОГЛАСИТЕЉНЕ И ТАЈНОВОДСТВЕНЕ

 

ПОУКЕ
ОГЛАСИТЕЉНЕ И ТАЈНОВОДСТВЕНЕ

 

 
ОГЛАСИТЕЉНА ПОУКА ЧЕТРНАЕСТА[1]
 
1. Весели се Јерусалиме и славите сви који љубите Исуса, јер Он је васкрсао. Радујте се сви који раније плакасте,[2] слушајући о дрскости и безакоњу Јудејаца. Тај коме се они наругаше, васкрсао је. Као што је реч о Крсту производила извесну жалост,тако и радосна вест о васкрсу нека весели присутне. Нека се плач преобрати у весеље и сета у радост; нека се уста ваша испуне радошћу и весељем, пошто је Васкрсли казао: радујте се![3] Током прошлих дана приметио сам код многих, који љубе Христа, извесну тугу, јер сам само говорио о смрти његовој и сахрани, а нисам поменуо васкрсење; усмерите сада мисли ваше према ономе што желите да чујете. Дакле, васкрсао је Тај мртвац који је слободан од смрти[4] и постао је Ослободитељ смрти Тај на кога је, након ругања, захваљујући његовој дуготрпљивости, стављен трнов венац; васкрсавши сада Он се овенчао диадемом победе над смрћу.
2. Као што смо вам о Крсту његовом предочили многасведочанства, тако ћемо и у вези васкрса његовог пружити свимаверодостојна сведочанства и доказе. Апостол кога сада читасмокаже: би сахрањен и устаде трећега дана по писму.[5] Пошто намје апостол указао на сведочанство из Писма, потребно је да оснажимо наду у наше васкрсење и најпре да истражимо да ли намбожанско Писмо казује ишта о времену његовог васкрсења: да лиће бити у лето или у јесен или после зиме? Затим, у коме месту је Спаситељ васкрсао? Којим именом пророци називају место његовог васкрса? Да ли су се радовале жене које су пошле да Га траже и које Га најпре нису нашле, а потом су Га виделе? Све ово је потребно да не бисмо приликом читања еванђеља казану повест сматрали за басну или поетично казивање.
3. Да је Спаситељ сахрањен, јасно сте чули у пређашњим беседама и речима пророка Исаије: његов погреб биће у миру.[6] Он је измирио небо и земљу, привевши грешнике Богу. И још: лице неправде узеће праведника; његов погреб биће у миру; одредише му гроб са злочинцима.[7] Јаковљево пророштво, записано у Писму, каже: легавши заспа као лав и као скимен; ко ће Га пробудити?[8] Слично налазимо и у књизи Бројева: легавши заспа као лав и као скимен.[9] Много пута си већ чуо речи псалма: и у прах смрти си ме увео.[10] Само место већ смо одредили и назначили навођењем речи: погледајте на камен којег исекоше.[11] Сада нам предстоји да укажемо и наведемо места која говоре о самом васкрсу његовом.
4. О томе Он најпре говори у једанаестом псалму: ради страдања ништих и уздаха убогих васкрснућу, говори Господ.[12] Ове речи неки схватају једнострано, тврдећи да је Он много пута већ устајао у гневу против непријатеља. Стога, обратите пажњу на шеснаести псалам у коме се недвојбено тврди: сачувај ме, Господе, јер се у тебе уздам; и даље: нећу им ливати крвавих налива, нити ћу поменути њихова имена устима мојим.[13] Они одбацише мене – Цара, и прихватише – Ћесара. Нешто ниже: свагда видим пред собом Господа; томе ме и ноћу учи утроба моја; и после овога веома јасно каже: нећеш оставити душе моје у паклу, нити ћеш дати да светац твој види трулење. Није казао: нећеш дозволити да твој праведник окуси[14] – смрт; у том случају могло би се закључити да Он није ни умро, те каже: трулежи ја нећу видети, нити ће ме смрт задржати у својој власти. Показао си ми путеве живота.[15] Види са коликом јасношћу наговештава живот после смрти. Осврни се сада и на тридесети псалам: хвалићу те, Господе, јер си ме уздигао и ниси дозволио непријатељима мојим да ми се свете.[16] Шта то значи? Јеси ли се ти сам избавио од непријатеља и јеси ли се сам ослободио? На ово питање Он сам одговара: Господе! Извео си душу моју из ада![17] Најпре каже пророчки: нећеш оставити; а потом: извео си; овде се говори као о нечем што се десило, што се имало десити. Спасао си ме од пакла. Када је ово имало да се деси? Увече ће се чути плач, а ујутро радост.[18] Вече је за ученике било тужно, а ујутро их је осенила радост због васкрса.
5. Желиш ли да чујеш и о месту? У Песми над песмама Исус каже: сиђох у врт орахов.[19] Тамо где је Он распет и сахрањен беше врт. Иако је ово место сада украшено многим царским даровима, знајте да је оно најпре било врт, што се може видети по извесним знацима и сада још видљивим. Врт је затворен, извориште је запечаћено[20] од стране Јудејаца који рекоше (Пилату): сетимо се да онај лажац за живота још свога каза да ће после три дана устати. Нареди да се гроб обезбеди.[21] После тога они дођоше и обезбедише гроб, навалише велики камен и поставише стражу.[22] Добро је неко казао против њих: сваки час кушаш га.[23] Шта значи запечаћен извор? Или: извор воде живе?[24] То је Спаситељ лично за кога је написано: јер је у Теби извор живота.[25]
6. Шта нам Софоније говори у име Христово? Они уранише и покварише сва дела своја[26] тј. Јудејци, код којих није остао ни грозд спасења, чак ни мали гроздић, јер је посечен виноград њихов. Чујте шта Он каже ученицима: чекајте ме до јутра дана и тада очекуј васкрс. Чекајте ме до јутра када ћу се подигнути на плен, говори Господ?[27] (у Мартириону). Видиш ли да је пророк тачно предвидео и место васкрса које се назива Мартирион? Који би други разлог могао бити да се место Голготе и Васкрсења не назива црквом, као и друге цркве, него Мартирион? Вероватно на основу пророчких речи: у дан васкрса мога за сведочанство (на Мартирион).
7. Ко је још такав? Који је знак Васкрслога? У наведеном пророштву Он о томе јасно каже: тада ћу променити народима језик.[28] Након васкрсења, када је сишао Дух Свети, обнародован је дар језика ради служења Господу сложним раменима. Који још знак налазимо у том пророштву осим што ће се служити Господу сложним раменима? Из крајева етиопских донеће ми дарове.[29] Да ли знаш шта пише у Делима? Дошљаци из крајева етиопских.[30] Дакле, када Писмо говори и о времену и о карактеристикама места и о знацима васкрсења: ти се увери у васкрсење и нека те нико не поколеба у исповедању Христа који је васкрсао из мртвих.
8. Ево ти и други доказ који налазимо у осамдесет осмом псалму, а пружа нам га лично Христос који говори устима пророка (сам тај који говори касније се и јавио): Господе Боже, спасења мога, дан и ноћ вапих пред тобом; нешто ниже: бејах као човек без помоћи, бачен међу мртве?[31] Није казао, човек без помоћи, него: као човек без помоћи. Он није разапет због тога што је био обеснажен и немоћан, него добровољно, а смрт није била неопходан исход његове немоћи. Као убијени, који леже у гробу. Знак? Удаљио си од мене познанике моје. Наиме, ученици његови се разбежаше. Зар ћеш мртвима чинити чуда? Затим нешто касније: и Ја ти, Господе, вапих и ујутро те моја молитва предухитрује.[32] Видиш ли како се указује на околности и време, и страдања и васкрсења.
9. Одакле је Спаситељ устао? У Песми над песмама Он говори: устани, приђи најближа моја; и потом: у постељи каменој.[33] Каменом постељом Он је назвао пећину која се налазила пред вратима гроба Спаситељевог, у којој је и исклесан гроб, као што је и данас обичај на гробљу. Сада се све ово не види, али онда је то било уобичајено ради украшавања. Пре него што је побожна царска љубав украсила гроб, пештера се налазила пред каменом. Али, где је тај камен? Да ли се он налази усред града или под зидинама његовим? Да ли су у питању старе зидине или касније дограђене и сазидане? На ово Он одговара у Песми: у раселинама каменим, у заклону врлетном.[34]
10. У које време васкрсава Спаситељ? Да ли у лето или у неко друго доба? У напред поменутој Песми над песмама Он директно каже: зима прође, кише престадоше, појавише се цветови на земљи, наступило је време обрезивања.[35] Није ли ово време, у коме смо ми сада, период када земља пушта разно цвеће, када се обрезују виноградске лозе? Видиш како је јасно казао да је и зима прошла? Када дође месец март већ настаје пролеће. А то доба године и тај месец представљају почетак године код Јевреја; то је први месец године и у њему се прославља Пасха; у њихово време праобразна,а сада истинска. Овај период јесте време стварања света. Бог је тада казао: нека земља пусти зеље и биље по њиховим врстама, које доносе семе у своје време?[36] И сада кад боље погледаш, видећеш да трава даје семе у своје време. Као што је онда Бог, створивши сунце и месец, установио за њих равнодневицу и времени ток, тако је исто баш у ово време, недавно, била равнодневница. Потом је Бог казао: створимо човека по лику и обличју нашем.[37] Оно што се подразумева под ликом, то је човек задржао; а што се тиче обличја, то је човек својим преступом унаказио. Дакле, у то време у које је човек изгубио даровано, настало је искупљење. Када је створени човек због преступа свог изагнан из раја, у то исто време је, пошто је поверовао, уведен у рај. Значи, спасење се савршило у исто доба године у које се десио и пад његов тј. када се цвеће појавило на земљи и када је настало време обрезивања.
11. Врт је био место погреба у коме беху засађене виноградске лозе. Исус каже: Ја сам лоза.[38] Дакле, Он је насађен на земљи да би искоренио проклетство које је узроковао Адам. Земља је била осуђена да рађа трње и коров; из земље је изашла лоза како би се испунило написано: истина засија из земље и правда са небеса дође.[39] Шта ће говорити онај кога сахрањују у врту? Узех смирну своју са мирисима мојим.[40] Затим: смирна и алоја са свим првим мирисима.[41] Све ове ствари користе се о сахрани; и у еванђељу пише: дођоше жене на гроб носећи мирисе; и Никодим носећи помешане смирну и алоју.[42] Потом пише: једох хлеб мој са медом мојим.[43] У време страдања окушао је горко, а у време васкрса слатко. Васкрсавши, ушао је Он кроз затворена врата; ученици нису веровали и мишљаху да виде духа.[44] На ово Он рече: опипајте ребра моја и видите; ставите прсте у ране моје као што је Тома опипао. Док се они још чуђаху од радости, рече им; имате ли овде шта за јело? Они му дадоше меда у саћу.[45] Видиши ли како се тачно испунише све речи: једох хлеб мој са медом мојим.
12. Пре но што је Он ушао кроз затворена врата, честите и побожне жене су тражиле Жениха и лекара душа. Дођоше блажене жене на гроб тражећи Васкрслога, а сузе су текле из очију њихових у време кад је више приличила радост и весеље због Васкрслога. Марија је дошла на гроб тражећи, као што пише еванђеље, и није Га пронашла. Нешто касније је чула вест од анћела и напокон је и сама видела Христа. Није ли и о овом пророчки написано? У Песми над песмама пише: на постељи својој тражах онога кога је заволела душа моја.[46] У које време? На постељи својој током ноћи тражах онога кога је заволела душа моја. (Марија, каже еванђеље, дође на гроб још док беше мрак[47]. На постељи својој тражах током ноћи и не нађох Га. У еванђељу Марија каже: узеше Господа мога и не знам где Га положише.[48] Анђели који се ту појавише одагнавају њезину недоумицу и незнање. Они кажу: што тражите живог међу мртвима?[49] Не само да је Он васкрсао, него је васкрсао са мртвима! Марија то није знала и због тога се у Песми над песмама у њезино име каже: видите ли Онога кога љуби душа моја? Мало раније дођох од њих тј. од два анђела, док не пронађем онога кога љуби душа моја: пронађох Га и не оставих Га.[50]
13. Након јављања анђела сам Исус благовести о себи, како нам сведочи еванђеље: и срете их Исус и рече им: радујте се; они припадоше ногама његовим.[51] Ухватише се за ноге Његове и испунише пророчке речи: пронађох Га и не оставих Га. Иако је тело жене слабашно, дух њезин је одважан: много воде не може угасити љубав, нити је реке могу потопити.[52] Мртав беше тај кога су тражили, али нада шихова у васкрсеше није угасла. Анђео поново каже женама: не плашите се ви:[53] ие кажем војницима: не плашите се, него вама! Они нека се плаше да би, уверивши се опитом, посведочили и казали: заиста беше Син Божији,[54] ви немате разлога за страх, пошто савршена љубав одгони страх.[55] Идите и кажите ученицима његовим да је устао из мртвих…[56] Они отидоше у радосном страху. Зар није и о томе написано? Други псалам, који благовести о Христовом страдању, каже: радите Господу са страхом и радујте му се с трепетом.[57] Радујте се, јер је васкрсао Господ, али радујте се са трепетом, због земљотреса који је пропратио његов васкрс и анђела који се појавио у виду муње.
14. Архијереји и фарисеји запечатише по вољи Пилатовој гроб, али жене ипак видеше Васкрсавшег. Исаија који је предвидео и окарактерисао труд архијереја као залудан, а веру жена као постојану, каже: жене ће долазити …јер су људи (народ) неразумни.[58] Архијереји не схватају, а жене својим очима виде. Када се војници вратише у град и известише старешине о свему што се десило, архијереји им казаше: реците да ученици његови дођоше ноћу и украдоше тело његово док смо ми спавали.[59] Исаија је и ово врло добро предвидео и као да у њихово име говори: али кажите и разгласите другу причу.[60] Васкрсли је устао, а они новцем поткупљују војнике, али не могу да преваре оне који сада владају. У оно време војници продадоше истину, али садашњи цареви, подстакнути побожношћу, изградише и украсише сребром и златом ову свету цркву Васкрсења Спаситеља Бога у којој се ми налазимо и обогатише је драгоценим утварама од сребра и злата. Ако за ово сазна начелник, ми ћемо га већ умирити.[61] Истина, ви сте убедили војнике, али нисте убедили васељену и свет. Због чега, када је Петар изашао из тамнице, стража беше осуђена, а војници који су чували Христа нису били осуђени? Овима је од Ирода следовала казна јер нису умели да се заштите и одбране, а ови други иако казаше истину, прихватише да је сакрију због понуђеног новца те их архијереји заштитише. Иако малобројни Јудејци тада повероваше у речено, ипак се свет умирио. Они који сакрише истину и сами постадоше непознати, а они који је прихватише појавише се на виделу силом Спаситеља који не само да је сам васкрсао из мртвих, него је са собом васкрсао и друге мртваце у чије име пророк Осија недвојбено каже: исцелиће нас после два дана и у трећи дан ћемо васкрснути и живи бити пред њим.[62]
15. Пошто Јудејци остадоше непокорни и неубеђени божанским Писмом, пошто заборавише све записано и противурече тј. оспоравају васкрсење Исуса, добро је упитати их: због чега ви, који тврдите да су Јелисеј и Илија васкрсавали мртве, оспоравате васкрсење нашег Спаситеља? Зар због тога што ми данас немамо никога од живих сведока из онога времена? У том случају и ви нама укажите на сведоке из онога времена. Ви ћете можда казати: о томе пише; па и о овоме пише! Због чега ви једно од записаног уважавате, а друго записано оспоравате? О ономе су писали Јевреји; па и апостоли беху Јевреји! Због чега не верујете Јудејцима? Матеј, писац еванђеља, написао га је на јеврејском језику, а проповедник Павле је Јеврејин од Јеврејина;[63] та сви од дванаесторице беху Јевреји! Даље: петнаесторица епископа јерусалимских беху по наслеђу постављани из јеврејског рода. Због чега, дакле, оно што је лично ваше прихватате, а све што је наше одбацујете, па чак и оно што написаше ваши Јевреји?
16. Ако неко остане упоран па каже: немогуће је васкрсавање мртвих! Одговорите: ипак је Јелисеј у два наврата васкрсавао и за време свога живота и после смрти своје. Ми верујемо да је мртвац, дотакавши се мртвог Јелисеја васкрсао; зар није и Христос могао устати из мртвих? Уосталом, у оном случају, мртвац који се дотакао Јелисеја оживео је, али је Јелисеј и даље остао мртав; овде, међутим, и сам Мртвац је васкрсао и још са њим мноштво других мртваца васкрсоше иако Га нису ни дотакли! Тела многих светих устадоше и изишавши из гробова по васкрсењу његовом уђоше у свети град,[64] (очигледно у овај град у коме ми живимо и у коме се сада налазимо) и јавише се многима. Јелисеј је васкрсао мртваца, али није покорио васељену; Илија је такође васкрсао мртваца, али именом Илијиним не изгоне се злодуси. Кад овако говоримо ми не омаловажавамо пророке, него тиме много више хвалимо њиховог Владику. Ми, када хвалимо своје, не осуђујемо при том оно што они имају, јер и то је наше, односно, оним што налазимо код њих ми потврђујемо наше.
17. Упорни Јудејци опет тврде да је мртви (Исус), пошто је недавно умро, могао да васкрсне због тога што је у њему било још живота: покажите нам, међутим, на који начин тродневни мртвац може да устане; како је могуће да већ сахрањени човек после три дана устане? Кад ми тражимо на ово одговор, нама га већ пружа сам Исус у еванђељу, речима: као што је Јона провео три дана и три ноћи у утроби кита, тако ће и Син Човечији провести у срцу земље три дана и три ноћи.[65] Разматрањем сторије о Јони можемо пронаћи велику сличност. Исус је био послан да проповеда покајање; и Јона је ради тога послан. Али он је бежао од послања не знајући шта ће му се десити; а Исус добровољно полази на проповед спасоносног покајања. Јона је спавао у броду и дрхтао током буре; а Исус, док је по вољи Божијој спавао, десила се бура на мору којом је потврђена сила Спавајућег. Ономе су казали: зашто дрхтиш? Устани и моли свога Бога да нас спасе![66] Владици, међутим, кажу: Господе! Спаси нас![67] Тамо рекоше: моли Бога свога; а овде: спаси нас! Онај је одговорио: узмите ме и баците у море и умириће се,[68] овде је сам Исус запретио мору и ветру и настаде велика тишина.[69] Онај је бачен у утробу кита; овај, међутим, добровољно силази тамо где је умни кит добровољно сишао, да би смрт избљувала прогутане, као што пише: из руку адових ћу их избавити и од смрти ћу их искупити.[70]
18. Пошто се већ дотакосмо овог питања, размотримо шта је немогућије: сахрањеном човеку устати из утробе земље или човеку у утроби кита да остане жив и несварен у телу животиње? Ко од људи не зна да утробе животиња имају јаку киселину и температуру тако да се у њој свари и нестане све, па чак и кости поједеног? Како је Јона могао да остане три дана у утроби кита, а да га овај не свари? Природа свих људи је иста, па ако човек не удише ваздух, једноставно умире; како је Јона остао жив, иако три дана није удисао ваздух? Јудејци на ово одговарају: Јони је у аду била пружена сила Божија; па зар Господ, који му је ниспослао такву силу и даровао живот слузи своме, није могао сам себи даровати такву силу? Ако је тачно оно, онда је тачно и ово. Верујем да је Јона сачуван, јер Богу је све могуће.[71] Верујем, међутим, да је и Христос васкрсао из мртвих. О томе ја налазим мноштво доказа како у божанском Писму, тако и у сили Васкрслога која се све до сада показује; Он је у ад отишао сам, а из ада је изашао са многима. Он је сишао у смрт, а многа тела светих устадоше[72] кроз њега.
19. Смрт се уплашила видећи необичну новину како силази у ад; видела је Онога који није везан узама смрти и ада. Због чега се ви, чувари ада, уплашисте и ужаснусте? Какав је то необичан страх овладао вама? Смрт је побегла потврђујући свој страх. Стекоше се свети пророци и Мојсеј законодавац и Авраам, и Исаак, и Јаков, и Давид, и Самуило, и Исаија и Крститељ Јован, који је посведочио говорећи: јеси ли ти Тај који треба да дође, или да чекамо другога?[73] Сви праведници, које је смрт прогутала, сада су искупљени. Благовештени Цар дужан је био да буде Искупитељ добрих гласника својих. Тада је сваки праведник казао: смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа?[74] Све нас је искупио Победоносац!
20. Обличје овог Спаситеља нашег представио је пророк Јона који се у утроби кита молио овако: завапих у невољи својој … из утробе адове.[75] Иако се он налазио у киту, он за себе тврди да се налази у аду. Он је, наиме, праобразовао Христа који је имао да сиђе у ад. Нешто касније он у име Христово говори и пророкује веома јасно: оптекоше ме воде до душе, бездан ме опколи.[76] Међутим, он се налазио у утроби китовој: какав бездан те је опколио (пророче)? Добро знам, каже он, да ја собом дочаравам онога који има бити положен у гробницу исечену у камену. Јона, налазећи се у мору, каже: сиђох у земљу, из разлога што он праобразује Христа који је сишао у средиште земље. Предвиђајући да ће Јудејци наговорити војнике да протуре лаж: реците да Га украдоше, рече: који држе лажне таштине остављају своју милост.[77] Дошао је милосрдан и умилостивљив кога разапеше, али Он устаде, давши своју часну крв за Јудејце и пагане. Међутим, они говоре: реците да Га украдоше (они) који држе лажне таштине. О његовом васкрсењу Исаија каже: изведи из земље великог Пастира овцама.[78] Још је додао: великог, да Га не би поштовали и сматрали равним пређашњим пастирима који су постојали.
21. Имајући пророштва, останимо у вери. Нека падну посрнули и пали због неверја, јер то и желе; а ти стој на камену вере, утврди се у васкрсење да те ни један јеретик не би могао поколебати по том питању. Манихејци и сада говоре да је Спаситељево васкрсење машта, а не реалност, не уважавајући Павлове речи: који је из семена Давидовог по телу.[79] А мало касније: из васкрсења од мртвих Исуса Христа Господа нашег.[80] На другом месту опет, обраћајући се њима, каже: да не кажеш у срцу своме … ко ће сићи у бездан тј. да изведе Христа из мртвих?[81] Са истим циљем он је још негде написао ово: памти Исуса Христа васкрслога из мртвих.[82] И опет: ако Христос није устао, залудна је проповед наша, па залудна и вера ваша. А показујемо се и лажни сведоци Божији што сведочисмо против Бога да васкрсе Христа, којега не васкрсе.[83] Затим каже: али Христос устаде из мртвих и постаде првина умрлима; и јави се Кифи, а потом и једанаесторици.[84] Ако не верујеш једном сведоку, поверуј једанаесторици сведока. Потом се јави више од пет стотини браће.[85] Ако не верујеш дванаесторици, онда уважи сведочење пет стотина људи. Потом се јави Јакову,[86] брату своме, првом Епископу пастве ове. Дакле, ако је тај Епископ видео васкрслога Исуса Христа у његовом правом изгледу онда ти, као ученик његов, не можеш бити у недоумици. Можда ћеш казати да је Јаков, као брат његов, због уљудности засведочио; али, напослетку јави се и мени,[87] Павлу, његовом противнику. Да ли сведочење непријатеља може изазвати подозрење? Тај који је негда био гонитељ, сада благовести васкрсење.
22. Много је сведока Христовог васкрса: ноћ и светлост пуног месеца (то беше шеснаеста ноћ); камен гробни који Га је прихватио – камен ће се успротивити Јудејцима, јер је видео Господа. Одваљени камен, који све до сада лежи на оном месту, сведочиће о васкрсењу. Анђели Божији, који се јавише, сведочиће о васкрсењу Јединорођенога. Петар и Јован и Тома и сви остали апоСтоли, од којих неки дођоше на гроб и видеше погребне повоје у које је Он био увијен, који су остали у гробу после васкрса; други повоји су обмотали руке и ноге његове и видели су ране од клинова; сви они примише спаситељну моћ дувањем да силом Духа Светога опраштају грехе; жене које су Га држале за ноге и које су биле сведоци јаког земљотреса, и светлост јавившег се анђела, и повоји у које је био увијен и које је по васкрсу оставио, и војници, и новац који су добили, и само место које се и сад још види, и неизмерно украшени дом ове свете цркве коју је подигла христољубива ревност блажене памјати цара Константина: (све ово сведочи о васкрсењу)!
23. И Тавита сведочи о васкрсењу Исусовом, јер је и сама васкрснута из мртвих именом његовим. Како да не верујемо у његово васкрсење кад чак и његово име има моћ да васкрсава из мртвих? И море сведочи о васкрсењу Исусовом: сведоче и риболовци, и ужарена ватра, и риба положена на жар. Сведочи и Петар који Га се три пута одрекао да би Га потом три пута исповедио и добио заповест да напаса духовне овце. Све до сада постоји Јелеон и као да и данас очима верника показује Узносећег се на небо и врата небеска која се пред њим отварају. У Витлејему је Он сишао са небеса, а са горе јелеонске се узнео на небо. Тамо је започео своје подвиге, а овде је овенчан због својих подвига. Дакле, имаш веома много сведока. За сведока можеш узети и ово место Вазнесења, као и место Васкрсења. Ту су и анђели који се појавише у облацима, као и сами облаци на којима се узнео, и ученици који се након Вазнесења његовог вратише кући.
24. Поредак учења вере потребује да нешто кажем и о Вазнесењу, међутим, благодат Божија је устројила да си ти снисходљивошћу ове благодати веома довољно, колико наше силе дозвољавају и омогућавају, о томе слушао уочи дана Господњег Васкрса, у догађају о коме смо читали и који у себи већ садржи казивање о Вазнесењу Спаситељевом на небеса. Иако се тада казано односило на све присутне вернике, ипак је оно најпре теби (који се спремаш за просвећење) упућено! Питање је, међугим, да ли си потпуно проникао у казано? Познато ти је да те поредак Символа вере учи да верујеш у васкрслога у трећи дан, који се вазнео на небеса и сео десно од Оца. Иако мислим да ти пажљиво пазиш и памтиш све што је речено, ипак ћу сада тек овлаш да поновим казано. Опомени се да пише у псалмима: иде Бог уз подвикивање.[88] Опомени се да су и божанске Силе говориле једна другој: узмите врата кнезови.[89] Опомени се речи: узашао си на висину и запленио плен.[90] Сети се речи пророка: саградио је себи келије на небу.[91] Сети се и свега осталог што ти је синоћ говорено против Јудејаца који непрестано опонирају.
25. Пошто они и Вазнесење Господње сматрају немогућим, ти се сети шта је казано о преносу Авакумовом. Ако је анђео могао да пренесе Авакума држећи га за косу главе његове, тим пре је Владика, и пророка и анђела, који се на облацима узнео са горе јелеонске, могао да узађе на небеса. Опомени се и сличних чудеса: првенство свакако дај Владици који чини чуда. Сви они беху ношени, а Овај носи све. Сети се да је Енох нестао,[92] а Исус се узнео. Сети се шта је синоћ казано за Илију: узет је и узнесен на ватреној кочији; Христова кочија су тушта и тма и хиљаде.[93] Илија је узнесен са иСточне стране Јордана, а Христос се вазнео са источне стране потока кедарског; онај ка небу,[94] а Исус директно у небо. Онај је казао да ће Дух Свети даровати ученику сугубе дарове, а Христос је у толикој мери даровао ученицима својим благодат Духа Светога да они не само да су Га имали за себе, него су Га даривали и верујућима, полагањем руку својих на њих.
26. Када се на овакав начин будемо спорили са Јудејцима и победимо их у расправи навођењем ових и њима сличних примера, тада се обратимо узвишености славе Спаситељеве, због тога што су они слуге, а Он је Син Божији. Те узвишености се ти опомени и када будеш читао да је Христов слуга, Павле, био узнет до трећег неба.[95] Ако је Илија достигао само до првог неба, а Павле до трећег, свакако, да је Павле удостојен веће части. Не стиди се својих апостола. Они нису туђи Мојсеју, нити су мањи од пророка; они су добри међу бољима и још бољи од бољих. Иако је Илија узнет на небо, ипак Петар има кључеве Царства Небеског и он је чуо ове речи: што свежеш на земљи биће свезано и на небу.[96] Илија је само на небо узнесен, а Павле и на небо и у рај (ученицима Исусовим приличи да добију много већу благодат): слушао је неизрециве речи које човек не може да искаже.[97] Павле је враћен са ове висине не што је био недостојан да остане на трећем небу, него да би, пошто се сам насладио оним што премашује човеково поимање, сишао у слави и проповедао Христа, да би после тога пострадао за њега и примио венац мученички. Више нећу говорити ни о чему што се тиче овог предмета и што рекосмо о томе синоћ. За трезвене слушаоце довољно је казати оволико и они ће схватити.
27. Сети се и свега онога што смо много пута већ говорили о седању Сина десно од Оца, о чему се по поретку у Символу вере говори: који се узнео на небо и сео десно од Оца. Нећемо много расправљати о својству престола, јер нам је то недостижно; нећемо много говорити ни о примедбама злонамерних који тврде да је Син почео да седи десно од Оца тек после Распећа и Васкрсења и узласка на небеса, јер Он није после извесног времена тек добио престо, него од када постоји. Он свагда постоји као рођени Син и седи са Оцем. И тај престо, до доласка Спаситељевог у телу, видео је пророк Исаија који каже: видех Господа како седи на престолу високом, преузнешеном…[98] Наиме, Оца нико никада видео није. Тај који се тада јавио пророку био је Син. Псалмопевац каже: Готов је престо твој од вајкада, од вечности ти постојиш.[99] О овоме постоје многа сведочанства и докази, па због краткоће времена задовољићемо се само казаним.
28. Сада је ред да у неколико речи проговоримо о свему што се тиче седења Сина десно од Оца. Сто десети псалам јасно каже: рече Господ Господу моме: седи десно од мене док не положим непријатеље твоје подножју ногу твојих. Спаситељ, потврђујући казано у еванђељу, каже да Давид није ово казао сам од себе, него по надахнућу Духом Светим: како Давид духом назива Га Господом, јер каже: рече Господ Господу моме, седи десно од мене…[100] У Делима апостолским је казано да је у дан Педесетнице Петар стао са једанаесторицом апостола и разговарајући са Израиљцима истим овим речима подсетио на сведочанство које се налази у сто десетом псалму.
29. Треба указати и на друге доказе који се односе на седење Сина десно од Оца. У еванђељу по Матеју пише: заиста вам кажем да ћете од сада видети Сина Човечијег како седи десно у сили…[101] И апостол Петар каже у својој посланици: васкрсењем Исуса Христа који, отишавши на небо, седи десно од Оца.[102] Апостол Павле пише Римљанима: Христос Исус умревши и васкрсавши, седи десно од Бога.[103] А у посланици Ефесцима каже: каква је неизмерна величина силе његове на нама који верујемо дејством силе његове коју учини у Христу васкрсавши Га из мртвих и посади себи с десне стране на небесима.[104] Колошане овако поучава: ако сте васкрсли са Христом, тражите оно што је горе где Христос седи с десне стране Бога.[105] У посланици Јеврејима пише: очистивши грехе наше седе десно на престолу величанства; а касније: коме је од анђела рекао некада: седи десно од мене док не положим непријатеље твоје подножју ногу твојих.[106] И још: Он принесавши за све једну жртву, свагда седи десно од Бога чекајући док се не положе непријатељи његови подножју ногу његових; даље: гледајући на Начелника вере и Савршитеља Исуса, ко)и уместо предстојеће му радости претрпи крст, не марећи за срамоту и седе с десне стране престола Божијег.[107]
30. Постоје и други докази о седењу Јединорођенога с десне стране Оца, али за сада ћемо се задовољити реченим, напомињући вам још једном да Он није ову част добио после оваплоћења тек, него је пре свих векова јединорођени Син Божији, Господ наш Исус Христос, имао свагда престо десно од Оца. Сам Бог свега, Отац Христа и Господ наш Исус Христос, сишавши и узнесавши се и седнувши заједно са Оцем, нека чува душе ваше и нека очува вашу веру тврдом и непоколебивом; нека вас васкрсне од смртоносних грехова ваших и удостоји наднебесног дара; нека вас удостоји да будете узнесени на облацима у сретање Господу у ваздуху,[108] у време најпријатније; док не дође то време другог и славног доласка његовог, нека запише имена ваша у књизи живота и записавши их, нека их никада не избрише. (Многима који отпадну бришу се имена); нека вас удостоји вере у Васкрслога и Вазнесавшег се, који ће опет доћи, али не са земље (буди опрезан, човече, јер ће доћи преваранти), који седи на висини и који се налази сада заједно са нама, који види обличје и постојаност вере свакога од вас. То што Он сада одсуствује од нас својим телом нека те не збуни да не помислиш да је Он одсутан и духом. Он је међу нама; Он чује све што ми говоримо о њему, зна помисли твоје и испитује срца и утробе. Он је и сада већ спреман да све вас који се припремате за крштење представи Оцу у Духу Светом и да каже: ето, ја и деца коју си ми дао,[109] Боже! Нека буде слава његова у векове. Амин.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Говорено у Јерусалиму оглашенима, без припреме, на речи: који је васкрсао из мртвих трећег дана и узнео се на небо и сео десно од Оcа; као и на речи апостолске: благовестим вам, браћо, оно што већ рекох, и даqе… да ]е устао трећи дан по писму, и даqе… I Кор 15:1, 4.
 2. Ис 66:10.
 3. Мт28:9.
 4. Пс88:6.
 5. Кор15:4.
 6. Ис57:2.
 7. Ис57:1, 2, 9
 8. Пост49:9
 9. Број24:9
 10. Пс 21:16.
 11. Ис. 51, 1
 12. Пс11:6
 13. Пс. 16, 1;4
 14. Пс16:8, 7,10.
 15. Пс 16:11
 16. Пс 30:1.
 17. Тамо. стих 4.
 18. Пс30:5
 19. Песма 6:10
 20. Песма 4:12
 21. Мт 27:63, 64
 22. Тамо. стих 66
 23. Јов7:18.
 24. Песма4:15.
 25. Пс 36:10
 26. Соф 3:7
 27. Тамо. стих 8
 28. СофЗ:9
 29. СофЗ:10
 30. Дела 3:9-10.
 31. Пс88:2, 5.
 32. Пс88:5, 9,11,14.
 33. Песма 2:10, 14
 34. Песма2:14
 35. Песма 2:11-12
 36. Пост 1:11
 37. Пост1:26
 38. Јн 15:1
 39. Пс 85:12
 40. Песма 5:1
 41. Песма 4:14
 42. Лк 24:1; Јн 19:39
 43. Песма5:1
 44. Лк 24:37
 45. Лк 24:3742
 46. Песма 3:1
 47. Јн 20:1
 48. Јн 20:13
 49. Лк 24:5
 50. Песма 3:3, 4
 51. Мт28:9
 52. Песма 8:7
 53. Мт 28:10
 54. Мт 27:54
 55. I Јн 4:18
 56. Мт 28:7
 57. Пс2:11.
 58. Ис 27:11
 59. Мт 28:13
 60. Ис 30:10
 61. Мт 28:14
 62. Ос6:3
 63. Флп 3:5.
 64. Мт 27:52, 53.
 65. Мт 12:40
 66. Јона 1:6
 67. Мт8:25.
 68. Јн 1:12.
 69. Мт8:26
 70. Ос 13:14
 71. Мт 19:26
 72. Мт 27:52
 73. Мт11:3
 74. 1 Кор 15:55
 75. Јона2:3.
 76. Јона2:6.
 77. Јона2:9
 78. Ис63:11
 79. Рм1:3
 80. Рм1:4
 81. Рм10:7
 82. 2 Тим2:8
 83. I Кор 15:14,15
 84. Тамо. стих 20, 5
 85. стих 6
 86. 1КоР15:7.
 87. стих 8.
 88. Пс47:5
 89. Пс23:7
 90. Еф4:8.
 91. Амос9:6.
 92. Пост 5:24
 93. Пс 68:18
 94. IVЦар2:11.
 95. 2 Кор12:2.
 96. Мт. 16:19
 97. 2Кор12:4
 98. Ис6:1
 99. Пс93:2
 100. Мт 22:43, 44
 101. Мт 26:64
 102. I Петр 3:21, 22.
 103. Рм8:34.
 104. Еф 1:19, 20.
 105. Кол 3:1.
 106. Јевр 1:3, 13
 107. Јевр 10:12,13; 12:2.
 108. 1 Сол4:17.
 109. Јевр2:13.

Comments are closed.