ПОУКЕ ОГЛАСИТЕЉНЕ И ТАЈНОВОДСТВЕНЕ

 

ПОУКЕ
ОГЛАСИТЕЉНЕ И ТАЈНОВОДСТВЕНЕ

 

 
ТАЈНОВОДСТВЕНА ПОУКА ПРВА[1]
 
1. Још од раније сам имао жељу, истинита и љубљена чеда Цркве, да разговарам са вама о духовним и небеским тајнама. Пошто знам да вид много боље уверава од слуха, стрпљиво сам чекао време, како бих вас кроз лично искуство нашао много спремнијима за слушање проповеданог и да вас припремљеније уведем у најсветлији и најмиомириснији врт овог раја. Ви заиста постадосте способнији за примање божанских Тајни, након божанског и животворног крштења. Пошто сада приличи да поставимо трпезу много савршенијег учења, потрудићемо се да вас томе и научимо како бисте познали силу примљених Тајни, извршених над вама у вече Крштења.
2. Ви сте најпре ушли у предворје крстионице, окренути лицем према Западу, слушајући речи и по заповести пружајући руке своје као да терате сатану који се тамо налази. Треба да знате да се у историји Старог завета налази праслика овога. Наиме, када је Фараон, тај најтврдокорнији и најчовекомрскији мучитељ угњетавао слободни и благородни Израиљ, тада је Бог послао Мојсеја да их изведе из мучног робства египатског. Јагњећом крвљу беху тада помазивани прагови и довратиџ врата, како би свегубитељ заобишао куће на чијим вратима је стајао крвни знак;[2] на тај начин, народ јеврејски је чудесно спасен. Међутим, када је непријатељ пошао у потеру за већ избављеним и слободним народом, и видевшиморе како се надприродним дејством пред њима раздељује, он је без размишљања појурио за њима; море се тада изненада вратило у своје корито и сва војска египатска је потопљена у водама Црвеног мора.[3]
3. Молим те да се од ових древних ствари сада пренесеш на нове: од праслике ка истини. Тамо је Мојсеј, на заповест Божију, дошао у Египат; овде је Христос, од Оца изаслан у свет. Тамо је пророк, да би извео угњетени народ из Египта; овде је Христос, да избави људе обремењене грехом у свету. Тамо је крв Јагњета одвратила губитеља; овде је крв пречистог јагњета,[4] Исуса Христа, одагнала бесове. Онај мучитељ је све до мора прогонио древни народ; овде је тај исти демон, поган, бестидан и началник злобе, прогонио тебе све до оних спаситељних вода. Онај је потопљен у води мора, а овај исчезава у овој спасоносној води.
4. Тада си чуо заповест да пружиш твоје руке као према некоме ко ти је у близини и да кажеш: одричем те се, сатано! Желим да вам објасним због чега сте при томе били окренути лицем према Западу, јер то је потребно да знате. У односу на нас, тамна страна света је Запад, а сатана, будући сам тама, у тами гради и има своју моћ: ради тога се окренусте Западу и одрекосте тог тамног и мрачног кнеза. Шта је сваки од вас говорио? Одричем те се, сатано – тебе злобног и најљућег противника! Ти говориш: више се не плашим твоје моћи пошто је њу уништио Христос, јединством са мојом крвљу и мојим телом, како би смрћу победио смрт, а мене ослободио.[5] Одричем се тебе лукаве и најхитрије змије. Одричем се тебе поквареног и лицемерног који је под видом доброте учинио сваковрсно безакоње и у нашим прародитељима произвео одпад од Бога. Одричем се тебе, сатано, изумитеља сваке злобе и сапутника њезиног.
5. Затим си поучен да одрицању своме додаш: и свих дела твојих. Дела сатанина јесу – сваки грех, којег ми треба да се одричемо: као што од мучитеља треба бежати, тако исто треба избегавати и његово оружије. Било који грех припада ђаволима. Уосталом треба да знаш да све што си овом приликом казао, све је записано у Божијим књигама. Због тога, ако било шта учиниш противно овоме, постаћеш преступник и бићеш осуђен као преступник. То је разлог због којег се одричеш сатанских дела и помисли, јер су они противни разуму.
6. После тога казао си: и све гордости твоје. Гордост сатанска јесте било какво раскалашно позориште, коњске трке, лов псима и овоме слична сујета од чега пророк моли Бога да буде избављен: одврати очи моје да не гледају сујету.[6] Немој у себи подстицати жељу за гледањем неморалних позоришних представа у којима ћеш видети разголићене актере, који бестидно и сасвим непотребно изводе срамотне плесове и игре. Немој се одушевљавати и заокупљати жељом да идеш у лов на звери, чиме ћеш угодити свом трбуху. Такви људи, да би угодили својим похотним апетитима иду у лов, али врло често и сами бивају храна крвожедних звери. Сасвим исправно можемо казати да они ради свога стомака, који је бог њихов,[7] врло често губе свој лични живот кроз јединоборство. Избегавај и коњске трке, позоришта, јер све то погубљује душу: све је то ђаволска гордост.
7. И оно што се на име идолских празновања приноси на жртву, свеједно да ли је у питању месо или хлеб или нека друга храна, обешчашћено је призивањем демона нечистих и прибројава се ђаволској гордости. Као што су хлеб и вино Евхаристије, пре Светог призивања Тројице којој се клањамо, били обичан хлеб и обично вино, а по призивању хлеб постаје тело Христово, а вино крв Христова, тако исто и ова обична храна, у гордом ритуалу у част сатане, постаје нечиста кроз призивање демона.
8. Након овога ти кажеш: и свега служења твога. Служење ђаволу јесте молитва која се савршава у паганским храмовима; све што се врши у част безживотних идола: палење свећа или кађење на изворима и рекама; наиме, злодуси су многе преварили разним сновиђењима којима су их саветовали да пођу на реку или изворску воду, где ће добити исцелење својих слабости и телесних болести; све што је овоме налик, ти избегавај. Чарање и гатање помоћу птица, предсказивања или стављање разних привезака на свој врат против урокљивих очију, употреба записа, магије или било којих других ђаволских чарања одреци се као непотребног, јер све је то служење ђаволу. Све ово избегавај јер ако у то западнеш, нарочито после одрицања сатане и сједињења са Христом, претрпећеш и искусити велику муку од мучитеља који је са тобом пре крштења поступао као са својим домаћим, а сада се веома разљутио на тебе; лишићеш се због тога и Христа, а од сатане ћеш велику злобу искусити. Зар ниси чуо повест о Лоту и његовим ћеркама?[8] Није ли се он, заједно са ћеркама, спасао кад је ушао у гору, а његова жена се претворила и слани стуб да остане као вечан спомен зле жеље да погледа уназад? Води рачуна о овоме и не враћај се поново у сан, него стави руку своју на рало[9] и не обазири се; бежи у гору према Христу Исусу, према оном камену који је одсечен без руку[10] и који је испунио васељену.
9. Кад се одричеш сатане раскини са њим сваку везу, као и древно сагласје са адом;[11] тада ће ти се отворити рај Божији који је засађен на Истоку, из кога је наш праотац, због преступа, био изагнан.[12] Пошто си ово све казао, окренуо си се од Запада према Истоку и тада ти је заповеђено да кажеш: верујем у Оца и Сина и Светога Духа, и у једно крштење покајања. О овоме ти је још у почетку ових поука, помоћу Божије благодати, опширно казано.
10. Дакле, утврђујући се овим речима, буди свагда трезвен. Наш противник ђаво, као што малопре прочитасмо, као лав ричући ходи и тражи кога ће прождерати.[13] У пређашњим временима осилела смрт је заиста прождирала слабе; међутим, кроз Свету бању новорођења, Бог је сваку сузу одузео од сваке особе. [14] Пошто си свукао са себе старог човека, више нећеш плакати, него ћеш се радовати,[15] јер си обучен у ризу спасења, у Христа Исуса.[16]
11. Све ово догодило вам се у предворју Цркве. Када Божијом вољом, током вршења тајни, будемо ушли у Светињу над светињама, тада ћемо постати свесни слике ствари које се тамо дешавају. Богу Оцу нека је слава, сила и величанственост, са Сином и Духом Светим у векове. А м и н.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Говорена новопросвећенима на речи прве Петрове саборне посланице од места: отрезните се, будите храбри…, до краја те посланице – I Петр 5:8, и даље.
 2. Изл 12:22, 28.
 3. Изл 14:22, 30.
 4. 1Петр1:19.
 5. Еф2:15.
 6. Пс 119:37
 7. Флб 3:19
 8. Пост 19:15-30.
 9. Лк9:62.
 10. Дан 2:35, 45.
 11. Ис 28:15.
 12. Пост 2:8; 3:23.
 13. 1Петр5:8
 14. Ис25:8.
 15. Ис 61:10.
 16. Рм 13:14.

Comments are closed.