ПОУКЕ ОГЛАСИТЕЉНЕ И ТАЈНОВОДСТВЕНЕ

 

ПОУКЕ
ОГЛАСИТЕЉНЕ И ТАЈНОВОДСТВЕНЕ

 

 
ОГЛАСИТЕЉНА ПОУКА ДЕВЕТА[1]
 
1. Бога је немогуће видети телесним очима: бестелесно никако не може бити предмет телесног гледања што је посведочио и јединорођени Син Божији речима: Бога нико видео није никада;[2] истина, на основу записаног код Језекиља могуће је имати неко виђење, али шта нам, уствари, говори Писмо? Видео је Језекиљ подобије славе Господње, а не самог Господа; подобије и обличје славе, а не саму славу каква је она по себи. И видевши само обличје славе, а не саму славу, пао је од страха на земљу ничице. Ако је виђење обличја славе довело Пророка у такво стање, свакако, да би живота био лишен ко се усуди да гледа самог Бога, као што пише:не може човек видети лице моје и жив остати.[3] Због тога је Бог, да нас не би погубио, по своме неизрецивом човекољубију, радиприкривања свога Божанства, раширио небо. То нису моје речи,него Пророк каже: ако отвориш небеса дрхтаће и трептаће од тебе Горе.[4] Дивиш се што је Језекиљ, видевши обличје славе, пао ничице, а исто тако је и Данило, видевши Гаврила, Господњег служитеља, тога трена пао на лице своје дрхтећи, и док анђео није на себе узео обличје човеково, пророк није смео реч прозборити.Дакле, када је јавивши се анђео произвео толики страх у пророку,зар не бисмо сви ми погинули када бисмо видели самог Бога у његовој суштини?
2. Немогуће је видети суштину Божију телесним очима;међутим, сасвим је могуће на основу дела божанственог бића усходити у сазерцавању његовог свемогућства, као што сведочи Соломон: на основу величанства и лепоте створеног света познаје се донекле њихов створитељ.[5] Он није казао да се на основу створења може познати Творац, него је додао да се донекле може познати; Бог се открива сваком човеку који са пажњом истражује и упознаје творевину; што твоје срце више буде истраживало, то ће више упознавати Бога.
3. Желиш ли да се увериш у немогућност достизања природе Божије? Поменућу ти три младића који су у ужареној пећи славили Бога: благословен си видевши бездане, седећи на херувимима.[6] Кажи ми каква је природа херувима и тек тада ми одговори о природи Онога који седи на њима. Иако је Језекиљ дао каквотакво објашњење и опис, казавши да сваки од њих има четири лица: човеково, орлово, лавово и телеће, и сваки има по шест крила и очи са свих страна и под сваким се налази четвороточкашка кочија,[7] ипак размишљајући о томе што нам пророк описује, ми не можемо Бога потпуно познати; ако нам је несхватљив Престо о коме говори пророк, како ћемо схватити Онога који седи на њему? Немогуће је истражити природу Божију, али му се може узносити славослов због видљивих дела његових.
4. Ово вам казујем због тога што сада следи учење вере по коме ми верујемо у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог и на основу кога смо дужни да памтимо да је Отац Господа нашег Исуса Христа у исто време Тај и исти који је створио небо и земљу и да бисмо себе оградили од заблуда безбожних јеретика који се усудише да нечастиво говоре о Премудром Уметнику целог света и који желе да Га виде телесним очима, а лишени су духовног гледања.
5. Шта они могу оспорити у овом великом делу Божијем? Сагледавајући пространство небеса они су били дужни да остану поражени виђеним и да се поклоне томе ко је разапео небо као шатор[8] и из житког воденог састава створио тврди небески свод; јер казао је Господ нека буде свод посред воде.[9] Господ је само једну реч казао и постао је свод који траје вавек; небо је састављено из воде; сунце, месец и звезде, који су у њему, јесу огњене природе: на који начин ове огњене природе врше свој ход у природи воде? Ако неко сумња у ово због супродстављених природа огња и воде, нека се сети огња који се у Мојсејево време појавио у Египту и блештао током невремена и одмах ће познати премудро дело Божије. Пошто је касније, ради обраде земље, била потребна вода, Бог је на висини устројио водено небо са циљем да, уколико земља буде имала потребу за водом тј. кишом, небо је спремно пуштало кишу.
6. Зар се не треба дивити сунцу? Оно је релативно мали сасуд који у себи садржи велику силу; јављајући се на Истоку и идући према Западу, оно шири своју светлост; описујући јутарње његово јављање псалмопесник каже: оно, као жених, излази из свога обиталишта.[10] Он је описао и умерену, прву јутарњу светлост сунчеву: као што се у време подневне јаре сви скривамо од сунца, због прекомерног знојења, тако је оно у свом јутарњем јављању налик на младожењу који својом појавом све радује. Погледај још мудри поредак његов, односно, не његов него Онога који му је својом заповешћу одредио ток и путању; током лета оно узлази много више у висину и чини да дан буде дужи, чиме се људима омогућава довољно времена за рад; зими, међутим, сунчани ход је краћи, а хладноћа је већа; ноћи су дуже и тиме је човеку дато више времена за одмор, док се земља припрема за давање својих плодова. Видиш ли како је исправна размера међу данима: летом су дужи, а зими се скраћују, док пролеће и јесен карактерише равнодневица; ноћи имају једнак ток који се у свему уклапа са оним што каже псалмопевац: дан дану доказује и ноћ ноћи јавља.[11] Ноћи немају уши јеретичке, те собом проповедају да нема другог Бога осим Творца који господари и располаже временом.
7. Нека се нико не саглашава са онима који тврде да је један творац светлости, а сасвим други је творац таме, него нека памти речи пророка Исаије који каже: Ја сам Бог који је дао светлост и створио таму.[12] Зашто, човече, негодујеш кад чујеш ово и због чега неразумно проводиш време дано ти за одмор? Слуга не би добио одмор од свога господара да ноћ, сама по себи, не доноси одређено време за одмор. Што се више замарамо током дана, то нам је ноћ потребнија за одмор и свако ко је увече био преморен од посла, ујутро устаје одморан. А за мудрост, има ли драгоценијег времена од ноћи? Већим делом током ноћи ми размишљамо о Богу и бавимо се читањем и тумачењем Светог писма. Када је наш ум најспособнији и најспремнији за молитву и појање псалама? Није ли ноћу? У које време најчешће размишљамо о сагрешењима својим? Не чинимо ли то током ноћи? Дакле, немојмо прихватати јеретичко умовање и учење по коме је ноћ створио неки други творац, јер нам опит доказује да је и ноћ веома добра и за нас корисна.
8. Треба да смо одушевљени сунчевим и месечевим устројством; међугим, распоред и смисао звезда, њихов ток и благовремени ход, такође треба да нас задиви; на који начин неке од њих показују лето, а неке зиму; како неке, опет, показују време сетве, а друге време жетве; друге опет одређују време путовања и човек, седећи на броду свом и пловећи по неизмерним ширинама мора, руковођен звездама, управља бородом? О свему овоме Писмо врло лепо каже: и биће знаци временима и годинама,[13] а никако да се на основу њих врше гатања и чарања и празнословна предвиђања. Погледај како Он осмишљено даје дневну светлост која се поступно појављује; сви се можемо осведочити да се на небу не појави одмах цело сунце, него појави сунца претходи слабија светлост како би се наше очи навикле и поднеле сунчеву јаку светлост; или, како Он месечевом светлошћу осмишљава и умерава ноћну таму?
9. Ко је Отац кише? Ко је родио капи росе?[14] Ко је згуснуо ваздух у облаке и заповедио им да носе капи кише? Некада Он са севера доведе златозарне облаке, а некада их претвори у истоветну боју и опет их претвара у различите нијансе, кружне или неке друге облике. Чија премудрост може пребројати облаке? Или: знаш ли како висе облаци – како пише код Јова? И још: ко ће избројати облаке мудрошћу и мехове небеске ко ће излити; ко је небо приклонио земљи; облак се неће расцепити од воде?[15] Толики је терет воде у облацима, а они ипак не пуцају, него вода се излива на земљу у одређеном времену и поретку. Ко изводи ветрове из њихових склоништа?[16] Ко је родио, као што већ рекосмо, капи росне? Из чије утробе исходи лед?[17] Суштина његова је водена, а својство камено! Уз то, вода се понекад чини снегом, слично вуни; некада се чини маглом, као пепео; понекад, опет, претвара се у камено стање, јер Бог од ње чини што год хоће. Јединствена је природа њезина, али је разноврсно дејство. Вода у виноградским лозама постаје вино које весели срце човеково; у маслинама постаје уље, које масти лице човеково; претвара се такође и у хлеб, који храни и снажи срце човеково; од ње постају и сваки други плодови.
10. Дакле? Зар због свега овога треба хулити Творца или му се треба клањати? Ја вам до сада још ништа нисам казао о скривеним делима његове премудрости. Погледај пролеће и разнобојне цветове; види како је прекрасан бели и рози љиљан; он настаје од исте кише и рађа се из исте земље; ко га је, дакле, обојио различитим бојама? Ко их је створио? Размисли о очигледној бризи и избирљивости: дрво има јединствену природу, али је једним делом претворено у кору, а други део чине различити плодови, а Уметник је један! Једна је виноградска лоза, али један део чине гранчице, део је корен, део је лишће, један део је грозд, а један опет зрно. Диви се томе коликим деловима је Уметник опасао лозу. Из једне исте земље настају гмизавци и звери и животиње и дрвеће и храна и злато и сребро и бакар и железо и камен. Једна је природа воде, али из ње се рађају и рибе и птице; као што ове пливају у води, тако ове лете у ваздуху.
11; Ово море велико и пространо: у њему је безброј животиња.[18] Ко може да искаже лепоту риба које пливају у мору? Ко може одредити број китова и особину водеземних животиња које могу да живе и у води и на копну? Ко може одредити дубину и ширину мора или прекомерно таласање валова? Али, море се налази у својим границама, јер је Бог казао: довде ћеш доћи и нећеш моћи прећи даље, него ће се у теби ломити валови твоји.[19] Оно собом и потврђује ову заповест; када се валови устреме према обали, они дођу само до одређене границе, остављајући на обали белег, показујући посматрачима границу коју нису преступили.
12. Ко ће исказати природу птица небеских? Једне од њих имају језик и способне су да певају, док су друге ишаране различитим бојама; једне лете у висину и тамо непомично стоје у ваздуху, јастреб например; по Божијој заповести јастреб је раширио крила своја и стоји непомично, мотрећи на југ.[20] Који човек може очима пратити орла који се винуо у висину? Ако ниси кадар да видиш бесловесну птицу која се винула у висину, на који начин ћеш видети Творца свих ствари?
13. Ко од људи зна имена свих звери? Или ко ће истражити учење о сваком од њих? Ако су нам непозната имена звери, како ћемо познати њиховог Творца? Бог је једном изрекао заповест да изведе земља звери и животиње и гмизавце по њиховим врстама.[21] Од те једне заповести, из једног извора, настадоше животиње различитих својстава; кротка овца и крвожедни лав; бесловесна створења са различитим побудама које одражавају различита расположења људи, као што, например, лисица одражава лукаве људе; змија, например, означава оне који бљују отров на своје пријатеље; коњ који рже представља дрчне младиће; марљиви мрав подстиче лењивца и опуштеног човека. Сваки онај који улудо проводи летње дане, нека се опамети посматрањем животиња, јер их у томе изобличава и божанствено Писмо: иди мраву, лењивче, и ревнуј видећи његов труд и постани мудрији од њега.[22] Кад будеш видео да он на време сабира себи храну, ти га просто опонашај и за себе прикупљај плодове добрих дела за будући живот. Или: пођи пчелама и види колико међу њима има радилица?[23] Као што она облеће сваки цветић не би ли прикупила полен за свој мед, тако се и ти потруди у читању божанских Писама, не би ли постигао савршенство и наситивши се казао: колико су слатке мојим устима твоје речи, слађе од меда и шећера.[24]
14. Није ли Уметник достојан да Га хвалимо? Ако теби нису знана имена свеколике творевине, зар су оне због тога рђаве? Можеш ли знати дејство свеколиког растиња? Можеш ли познати корист која долази од сваке животиње? Чак и од змија отровница дато је људима превентивно средство за исцелење. Ти ћеш ми можда казати: змија је страшна; бој се Господа и змија ти ниучему неће наудити. Смртоносан је шкорпион; бој се Господа и он ти неће наштетити. Лав је крвожедан; бој се Господа и лав ће седети са тобом, као са Данилом. Заиста, треба се дивити животињама: неке од њих имају оштре жалце, као шкорпион; другима је сила у зубима; неке се боре канџама својим, а сила василиска је у изоштреном погледу; дакле, од различитих створова закључи о сили Творчевој.
15. Можда ти ово не разумеш: ти немаш ничег заједничког са туђим ти животињама. Удуби се у себе самог и на основу тајни у теби познај Уметника. Да ли у твоме телу постоји нешто што треба порећи? Управљај самим собом и нећеш имати ни једног члана сувишног! Адам у почетку беше наг и живео је у рају са Евом, али није изагнан због својих удова. Нису удови тела његовог узроковали грех, него је грех настао злоупотребом удова; Творац удова је премудар. Ко је припремио утробу за рађање деце? Ко оживљава безживотни плод у њој? Ко жилама и костима везује нас, кожом и телом облачи нас и тек што се беба роди, из дојки изводи млеко? На који начин беба расте и развија се у дете, затим у младића, па у одраслог човека, да би се на крају изменио у старца? Међутим, нико не може да примети ову неминовну измену. На који начин се једна и иста храна претвара једним делом у крв, други део се избацује из организма, а једна део се претвара у тело? Ко без престанка покреће срце човечије? Ко је прекрасно омеђио нежне очи наше обрвама и трепавицама? Различито и предивно устројство очију једва да могу објаснити многобројне књиге лекара. Ко омогућава једнократно давање духа целом телу? Познајеш ли, човече, Уметника? Видиш ли премудрог Творца?
16. Дакле, ово сам ти све предочио својим речима, остављајући још много другог без речи, што се односи на свет, бестелесни и невидљиви, све из разлога да ти омрзнеш све који хуле на премудрог и благог Творца и да ти, на основу онога што си чуо и што сам још можеш прочитати и дознати, као и на основу величанствености и лепоте творевине донекле познаш рододелатеља?[25] и да са страхопоштовањем приклониш колена пред узрочником свеколике творевине, чувствене и духовне, видљиве и невидљиве и да са чистим, и пуним хвале, језиком, неућутивим устима и срцем, опеваш Бога, говорећи: колико су чудна дела твоја, Господе! Све си премудро створио![26] Јер теби приличи част, слава и величанство, сада и у векове векова. Амин.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Говорено без припреме онима који се припремају за просвећење, на речи: Творца неба и земље, и свега видљивог и невидљивог. Као и на речи Јова: Ко је то што замрачује савет речима неразумно? (Јов 38:2.).
 2. Јн 1:18
 3. Изл 33:20
 4. Ис64:1
 5. Прем Сол 13:5
 6. ДанЗ:54
 7. Јез 1:6, 10; Ис 6:2; Јез 10:12; 1:15, 17
 8. Ис 40:22
 9. Пост 1:6.
 10. Пс19:5
 11. Пс19:2
 12. Ис 45:7.
 13. Пост 1:14
 14. Јов 38:28
 15. Јов 37:16; 38:37; 24:8
 16. Пс 135:7
 17. Јов 38:28 и 29
 18. Пс 104:25.
 19. Јов 38:11
 20. Јов 39:26
 21. Пост 1:24, 25
 22. Приче 6:6
 23. Приче 6:8
 24. Пс. 119:103
 25. Прем Сол 13:5
 26. Пс 104:24

Comments are closed.