ПОУКЕ ОГЛАСИТЕЉНЕ И ТАЈНОВОДСТВЕНЕ

 

ПОУКЕ
ОГЛАСИТЕЉНЕ И ТАЈНОВОДСТВЕНЕ

 

 
ОГЛАСИТЕЉНА ПОУКА ПРВА[1]
 
1. Ученици Новог завета и причасници тајни Христових! Сада само именом, а ускоро и благодаћу, изградите у себи срце ново и дух нов[2] да би се заједно са вама радовали житељи неба. Јер ако, по сведочанству еванђеља, на небесима бива радост због једног покајаног грешника,[3] колико ће весеље бити на небесима када се много душа покаје и преобрази? Пошто ступисте на пут блажени и исправни, теците побожно и честито поприштем побожности; јединорођени Син Божији који је свагда готов и спреман да вас избави (пред)стоји и овде и позива: приступите ми сви обремењени и уморни и ја ћу вас одморити.[4] Ви који сте обремењени преступима и везани оковима греха, чујте пророчки глас који каже: умијте се, будите чисти, одбаците лукавство од душа ваших испред очију мојих,[5] да би вам анђеоски хорови ускликнули: блажени који напустише безакоње и којима се прикрише греси.[6] Ви који сада упалисте и зажегосте светилнике вере сачувајте их у рукама вашим неугасивима да би Онај, који је на Голготи отворио рај разбојнику због вере његове, удостојио и вас да запојите свадбену песму.
2. Ако неко од присутних и даље робује греху, тај нека се вером припреми за слободу и усиновљење и скинувши са себе греховно робство, нека ступи у најблаженије служење Господу; нека се удостоји наслеђа у Царству небеском кроз исповедање; свуците старога човека који пропада у прелесним похотама,[7] да бисте се обукли у новог, обновљеног разумом по обличју саздавшег га[8]. Кроз веру задобијте залог Духа Светога чиме ће вам олакшан бити приступ у станишта вечна. Приступите тајанственом печаћењу да бисте били познати Владици и да би вас Он прибројао светом и словесном Христовом стаду које ће стајати са десне стране и наследити припремљени живот. Они који се још увек налазе под теретом греха стајаће са леве стране, пошто нису приступили благодати Божијој коју Христос дарује новорођењем кроз Крштење. Не мислим на телесно новорођење, него на духовни преображај. Наша тела се рађају од телесних и видљивих родитеља, а душе се преображавају вером; дух дише тамо где хоће.[9] Тада ћеш, ако будеш достојан, чути речи: добро, слуго добри и верни![10] Када? Ако се на твојој савести не нађе ни најмање страсти.
3. Ако неко од присутних жели да искуша благодат, тај сам себе обмањује и потврђује да не познаје њезину силу. Сачувај, човече, у себи душу нелицемерну ради Онога који испитује срца ,и утробе.[11] Као што се при регрутовању младића за војску мотри на узраст и телесно здравље, тако и Господ, бирајући душе, испитује вољу. Ако се установи да је у неком прикривено лицемерје, такав се одстрањује као неспособан за истинско служење. Свакоме ко се нађе достојан, дарује се благодат: не дајте светиње псима,[12] него на коме се види чиста савест, на томе се полаже спаситељни и чудесни печат од кога дрхте злодуси и који познају анђели да би први, као прогањани, побегли, а ови други, као своји, заједничарили са њим. Сви који примате овај духовни и спасоносни печат, треба да имате и слободну вољу за њега. Као што је за мач или за перо потребан делатник, тако је и за благодат потребан верник.
4. Ти сада примаш нетрулежно оружје, духовно. Настањујеш се у духовни рај. Добијаш име које раније ниси имао. До сада си био оглашен, а од сада ћеш се звати верни. Најзад ћеш се насадити међу духовне маслине; од дивље маслине постаћеш плодовита, од греховног човека праведан, од прљавог постаћеш чист и бићеш придодат светој лози. Уосталом, ако и останеш на овој лози, умножићеш се као плодовита грана; ако не останеш на њој, бићеш спаљен на ватри. Плодоносимо на исправан начин да се не би и са нама десило оно што се десило са неплодном смоквом: да не би Исус, када дође, и нас проклео за неплодност; ако би било могуће да сви можемо казати: ја сам као маслина плодовита у дому Божијем; уздам се у милост Божију у векове?[13] Маслина – не вештаствена, него духовна, светоносна. Божије је да сади и залива, а твоје да доносиш плод; дело Божије је да пошаље благодат, а твоје да прихватиш и сачуваш. Немој презрети и одбацити благодат јер се она дарује бадава; када је примиш, чувај је побожно.
5. Садашње време представља време исповести. Исповеди све што си учинио речима или делима, дању или ноћу. Исповедај у време пријатно и у дан спасења?[14] Прихвати небеско станиште. Буди приљежан у заклињањима. Одлучно дођи на огласитељне поуке и памти што чујеш. Не говори се то само да би ти чуо, него да би вером запечатио све што ти се речима пренесе. Одбаци сваку људску бригу: подвизаваш се душе своје ради; све овоживотно занемари. Занемарујемо маловажно, а од Господа добијамо велико. Остави садашње, а веруј будућем. Толико година си провео у залудним бригама и пословима овог света, па зар нећеш током четрдесетодневне припреме посветити себе молитви на корист душе своје? Отрезните се и схватите да сам Ја Бог, каже Писмо.[15] Чувај се празнословља: не говори о другом ружне речи, нити слушај било кога ко говори ружно; свагда буди готов на молитву. Покажи се као затвореник, повучен у себе. Очисти свој сасуд да би добио велику благодат. Опроштај грехова једнако се дарује свима, а причешће Духа Светога дарује се само по мери вере. Ако се мало трудиш, мало ћеш добити; ако много чиниш, биће ти велика награда. Подвизаваш се за себе самог; види сада шта ти је од користи.
6. Ако се на кога срдиш, опрости. Приступаш опраштању грехова па је потребно да и сам опростиш сваком ко се огрешио о тебе. На основу чега ћеш иначе казати Владици: опрости ми моја сагрешења, када сам ниси опростио много мању увреду теби нанесену? Буди приљежан на побожним скуповима не само сада када то од тебе траже служитељи Цркве, него и након примања благодати. Ако је нека ствар добра пре но што је примиш, зар може постати рђава пошто си је примио? Ако си корисно могао бити обрађиван и заливан пре но што си засађен, зар нећеш са више користи бити обрађиван после насађивања? Подвизавај се ради душе своје у свим данима. Храни се читањем божанског Писма, јер Владика ти је припремио духовну вечеру. Кажи и ти заједно са Псалмопесником: Господ је пастир мој, ништа ми неће недостајати; на зеленом пашњаку напаса ме; водом покоја поји ме; душу моју опоравља.[16] Тако ће се анђели радовати заједно са вама, а сам Христос, велики архијереј, који прима вашу добру вољу и представља вас Оцу своме, моћи ће казати: ево, ја и деца коју ми даде Бог.[17] Нека вас Он лично сачува да останете угодни њему. Слава му и сила у бесконачне векове. Амин.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Говорено без припреме у Јерусалиму онима који се припремају за просвећење, на тему Исаијиних речи: умијте се… 1:16, и даље.
 2. Јез 18:31
 3. Лк 15:7
 4. Мт 11:28
 5. Ис 1:16
 6. Пс 31:1
 7. Еф 4,22;24
 8. Кол 3:10
 9. Јн 3:8
 10. Мт 25:21
 11. Пс 8:10
 12. Мт 7:6
 13. Пс 52:10.
 14. II Кор 6:2.
 15. Пс 46:11
 16. Пс 23:13
 17. Ис 8:18; Јевр 2:13

Comments are closed.