ДУХОВНА ГРАДИНА

 

ХИЛАНДАРАЦ
ДУХОВНА ГРАДИНА
ЗБИРКА МУДРИХ ИЗРЕКА СВЕТИХ ОТАЦА
ЗА ДУХОВНИ ЖИВОТ
 

 
6. ВЈЕРА И ДОБРА ДЈЕЛА
 
Да би вјера била спасавајућом, треба живјети по вјери. Јер “вјера је без дјела мртва” (Јак. 2, 26), и, сљедствено, неспособна је да доведе човјека до вјечнога живота. (Филарет Московски).
Добра дјела – душа су вјере; вјера с добрим дјелима – жива је вјера.
Гријех и вјера не могу живјети заједно; са вјером треба да је у исто вријеме здружено и доброчинство. (Прота Ј. Толмачев).
Као што је ватри својствено да загријава, води да орошава, свјетлости да обасјава, тако је и живој вјери својствено да се испољава у добрим дјелима. (Св. Тихон Задонски).
Унутарња вјера мртва је без спољашњих дјела, не само по томе што без дјела није могуће судити о њеном животу, него и стога што без дјела немогућ је и сами живот њезин, слично томе као што је немогуће и животињи живјети без удисања и издисања, тј. без даха.
Вјера је без дјела мртва. Таква је вјера вјера мисли, а не срца и не живота. (Филарет, архиеп. Черниговски).
Права вјера при порочном животу не доноси никакве користи. (Св. Златоуст).
Каква је корист вјеровати хришћански, а живјети безбожнички?
Непаметно је, па чак и глупо сумњати у истине оне науке која је самим Богом дана, која је запечаћена крвљу безбројних мученика, потврђена чудесима и призната чак и од самих злих духова. Но куд и камо је неразумније вјеровати у истине те науке, а овамо живјети онако као да то учење и не постоји или да није истинито.
Не вјера на ријечима спасава нас, но дјела здружена са вјером (Јак. 1, 22; Гал. 5, 6). (Ј. Толмачев).
Вјера без дјела и дјела без вјере подједнако ће бити осуђени.
Вјеровати само да има Бога, није довољно, јер и ђаволи то вјерују; треба вјеру оправдати дјелима: такву вјеру тражи од нас Христос.
Ако желиш бити спашен вјером, заволи и воли Онога у Кога вјерујеш. (Филарет Московски).
Вјера без љубави јесте слика без живота.
Са љубављу је – вјера Хришћанска; без љубави – вјера ђаволска.
Уређуј своје владање, односно владај се по својој вјери. Вјерујеш ли прилично, тј. добро, онда добро и живи.
Предај се вјери свом душом својом и свим животом својим, тако да вјера буде главна мисао твога живота и сав живот твој пројава вјере. (Филарет Московски).

One Comment

  1. роса петровић

    текст ове књиге је врло добар и цела књига од огромне користи нама читаоцима, не треба ништа мењати или преправљати, како јеромонах Атанасије у Поговору мисли да би требало. Ово је одлично урађено!