ДУХОВНА ГРАДИНА

 

ХИЛАНДАРАЦ
ДУХОВНА ГРАДИНА
ЗБИРКА МУДРИХ ИЗРЕКА СВЕТИХ ОТАЦА
ЗА ДУХОВНИ ЖИВОТ
 

 
22. РАСУЂИВАЊЕ ИЛИ РАЗБОРИТОСТ
 
Ваља са расуђивањем управљати својом душом. (Преподобна Синклитикија).
Срећан је посао чинити све са расуђинањем. (Св. Јефрем Сирин).
Од свију врлина највећа је – расудљивост (тј. разложност, разборитост). (Св. Антоније Велики, Древни Патерик).
Што је свјетлост у видљивој природи или со у јелима, то је и расуђивање у дјелима људским, или у опште рећи – у овом привременом животу. (Прота Аврам Некрасов).
Лађа без крманоша пропада; пропада и живот наш, којим разум не управља.
Свакоме предузећу треба да претходи расуђивање; без њега и оно што изгледа да је добро преобратиће се у гријех, ако се не чини у своје вријеме, или у нешто прекомјерно. (Св. Василије Велики).
Оно што вршимо без разлога, није добро. (Св. Петар Дамаскин).
Без расуђивања, и оно што изгледа да је добро није пријатно Богу. (Исти).
Има људи који су изнурили своје тијело постом, па су се ипак од Бога удаљили, а то стога што нису били расудљиви. (Св. Антоније Велики).
Никада не треба да почињеш никакав посао прије него ли прорасудиш о њему и Богу се помолиш. (Св. Димитрије Ростовски).
Радити нешто без размишљања о томе, слично је поћи на пут без икакве спреме.
Прије него ли изиђеш из своје куће, поразмисли шта имаш чинити; повративши се, размисли шта си урадио. (Клеобул).
Прије него ли речеш што, упитај се најприје какво ће бити дејство од тога шта будеш казао; и још строжије: прије него ли што урадиш, упитај се шта ће оно говорити, јер дјела говоре силније од ријечи. (Филарет Московски).
Никада не треба одмах поћи за својим мислима, ако би чак. и добре изгледале, но их неко вријеме подврћи критици. (Схимонах Партеније).
Не мислите, не говорите и ништа не предузимајте докле се најприје не увјерите да ли је ваша мисао, ријеч и дјело у сагласности са ријечју Божјом – Светим Писмом. (Прота Аврам Некрасов).
Ко хоће да се спасе, нека не вјерује своме помислу, јер бива да ђаволи сију у човјеку зло сјеме и представљају ствари и догађаје друкчије него ли какви су они у самој ствари. (Св. Варсануфије Велики).
Ма гдје био, ма шта радио, свагда се сјећај и добро памти да те Господ посматра и види све шта мислиш, шта желиш и шта радиш. (Св. Василије Велики).
Никада се на самога себе и свој разум потпунице не ослањај, него о ономе што мислиш чинити или радити прво се Богу помоли, дубоко поразмисли и присне пријатеље и у опште добре људе за савјет припитај. “Всја са совјетом чините“, вели мудри син Сирахов.

One Comment

  1. роса петровић

    текст ове књиге је врло добар и цела књига од огромне користи нама читаоцима, не треба ништа мењати или преправљати, како јеромонах Атанасије у Поговору мисли да би требало. Ово је одлично урађено!