ДУХОВНА ГРАДИНА

 

ХИЛАНДАРАЦ
ДУХОВНА ГРАДИНА
ЗБИРКА МУДРИХ ИЗРЕКА СВЕТИХ ОТАЦА
ЗА ДУХОВНИ ЖИВОТ
 

 
13. О ЧУВАЊУ (ПОШТОВАЊУ) ПРАЗНИКА
 
Бог ти је одредио шест дана ради твојих дјела и твога рада, а Себи је задржао само један дан – седми (Излазак, 20, 9-10).
На свјетовне празнике расипа се оно што је стечено у дане рада; на празнике пак Цркве може се и треба сакупљати духовно благо мудрости, знања, добрих дјела, молитве, и то обилније него ли у непразничне дане.
Празник није за то да би само оставио рад (посао) и проводио дан у беспосличењу.
Празник није беспослица, већ празновање, тј. утјешно духовно ликовање – радовање духа ради сазнања и добијања великих дарова Божијих. (Теофан, еп. Владимирски).
Празник без духовне радости, без срдачног у њему учешћа, без унутрашњег осјећања, то је тијело без душе. (Филарет Московски).
За хришћане, свако доба и вријеме – јесте доба празника, због изобиља дарованих им блага.
Празник је јављање добрих дјела, побожно расположење душе и поправка живота. Ако то имаш, онда можеш свагда празновати. (Св. Златоуст).
Када дјела и занимања свјетска (овоземаљска) треба прекидати у празничне дане, тим прије и више треба се тада клонити од дјела, која се не одобравају и у обичне, радне дане.
Зар међу нама нема таквих који часове празничнога јутра проводе у сну, послије ноћи преобраћене у дан, недостојан сунца? (Филарет, митрополит Московски).
Празник није за то да нарушавамо добре обичаје и умножавамо гријехе своје, него да очистимо и оне гријехе којих у на-ма има. (Св. Златоуст).
Прекрасно је празновање – клонити се гријеха.
За грешника нема празника.
И свијетли дани (Свијетле, Ускршње седмице) свијетли су само за чисту и невину душу. (Кирило, еп. Мел.).
Ко празнује чистим срцем, тај празнује са анђелима. (Филарет Московски).

One Comment

  1. роса петровић

    текст ове књиге је врло добар и цела књига од огромне користи нама читаоцима, не треба ништа мењати или преправљати, како јеромонах Атанасије у Поговору мисли да би требало. Ово је одлично урађено!