ДОМАЋА ЦРКВА – ПОРОДИЧНИ ЖИВОТ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

 

ДОМАЋА ЦРКВА
Породични живот у савременом свету
 

 
СТРПЉЕЊЕ И РАД
 
Васпитање радом је велика ствар, али, нажалост, у условима мегаполиса оно је тешко оствариво. Са мном су се у богословији школовала деца са села. Она су била далеко боље од нас, градске деце, прилагођена животу, нарочито ни мало једноставним интернатским условима. На радним послушањима њима је било лако. Учити децу раду сада је веома тешко и зато што се живот све више аутоматизује. Готово једина навика преостаје вештина да се притиска дугмад. Али и у савременом свету постоји велико поље рада. Сада се продаје врло много добрих и квалитетних материјала и инструмената,радити с њима је лако и пријатно. Оно што су раније могли да раде углавном професионалци сада је доступно готово сваком мушкарцу. На пример, поправка стана, замена цеви и електроинсталација и тако даље. То треба искористити. Веома је добро имати и окућницу. За девојчице сада такође има много ствари којих раније није било: за шивење, вез, сликање, домаћинство. Код нас у Русији, ако се узме у обзир спор развој услужних сервиса, неће тако брзо отићи у прошлост корисне навике: поправке, заваривање, оправљање одеће и обуће.
С тугом сам сазнао да су у многим школама укинути часови техничког образовања тако да се сва нада полаже у породицу и родитеље. Чак се и врло мала деца могу научити да нешто мајсторишу. За дете су живот и игра једно исто и најомиљеније играчке су често оне које садрже елемент фантазије. Дете опонаша одрасле и прави кућу или аутомобил од ваљкастих јастучића на каучу. Коцке и конструкције такође су веома корисне. Није потребно сувише много сложених играчака. На пример, ми више не знамо куда да их ставимо, нико се с њима не игра; а нешто залепити, измајсторисати, нацртати – за то су деца увек спремна.
Сва деца воле да цртају, чак и она која лоше цртају. Отац Илија Шугајев је једном написао како је учио децу у недељној школи библијској историји кроз цртеже. Ја сам такође користио тај метод. С децом у школи смо цртали дане стварања света, потоп, Јаковљев сан, и уопште све познате приче. Деца су могла да одговарају користећи свој албум. Затим смо направили изложбу цртежа. Ова методика се може користити и са сопственом децом, учећи их Старом и Новом Завету.
Наравно, на речима је све врло једноставно, али приморати себе стално се бавити децом итекако је тешко. Неколико пута је лакше и брже сам урадити него ангажовати дете, на пример у спремању и чишћењу куће. Али таква лекција може бити делотворнија од најдужих и најкрасноречивијих разговора.
Неки родитељи уводе новчана поткрепљења за децу ако обаве неке послове у кући. Ту праксу сматрам неправилном. Тако се може васпитати не љубав према раду, већ само љубав према новцу.

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.