ДОМАЋА ЦРКВА – ПОРОДИЧНИ ЖИВОТ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

 

ДОМАЋА ЦРКВА
Породични живот у савременом свету
 

 
О ОДЕВАЊУ ЖЕНА
 
Рећи ћу неколико речи о скромном и нескромном одевању.
Тело је видљиви део душе. Украшавајући своје тело, одевајући га, жена помало открива известан део онога што се скрива у њеној души. На пример, помоћу козметике покушава да доврши свој лик до само њој познатог идеала.
Зато, гледајући девојку која се облачи сувише лако и отворено, човек и нехотице поставља питање: „А није ли и њено понашање исто тако лако као и њена одећа?“ Разуме се, неће све жене које се облаче слободно да постану лака мета за мушкарце. Некада нисам могао да схватим зашто се многе девојке облаче тако као да мисли само о сексу? Јер за сваког мушкарца то је порука: „Немам ништа против!“ Познато је да се већина силовања догађа због нескромног понашања жена. А затим сам схватио да девојке уопште не желе да се дају првоме на кога наиђу, оне пре не схватају како то делује на мушкарце. Али ако је момак обратио на њу пажњу то је мала победа, таштина је задовољена, њу су приметили. То је слично као што атлетски грађени мушкарац поиграва мишићима на плажи и хвата усхићене погледе лепотица. Али невоља је у томе што несрећне девојке не схватају какве прљаве и опасне мисли настају у главама неких мушкараца када их виде и како брзо оне могу да пређу у дело. Јер мушкарац је, као што је познато из медицине, више склон узбуђењу, него жена.
Многим девојкама се уз помоћ нескромне одеће и кокетирања свиђа да се потврђују, да односе победе и затим да одбацују своје жртве.
Млади људи који бирају сапутницу за цео живот и мајку своје будуће деце треба да обрате посебну пажњу на спољни изглед и понашање своје изабранице. А девојке које се спремају за удају треба да имају на уму да мушкарац са озбиљним намерама тешко да ће свезати свој живот са намигушом и ревносном кокетом. Подсећам на дивне речи апостола Петра: Ваше украшавање да не буде споља: у плетењу косе и у кићењу златом и у облачењу хаљина; него у скривеноме човеку срца, у непропадљивости кроткога и тихога духа, што је пред Богом скупоцено (l Пт. 3,34).
Многе жене маштају да се удају. И то је сасвим разумљиво: тежња према удаји и материнству утемељена је у женску природу. Али врло је опасно тежити томе по сваку цену. Жена може постати несрећна за цео живот.
Неке девојке, нарочито оне које су близу тридесете године, сматрају да ће им живот проћи узалуд ако се под хитно не удају. И чак није важно за кога: за кафанског човека, неверника чак и за преступника, важно је да се удају. Протојереј Аркадије Шатов је рекао мудре речи: „Далеко је боље уопште никада се не удати, него се удати лоше“.
Стално говоримо о правилима за жене а сасвим смо оставили по страни мушкарце. Младићима желим једно: да буду мушкарци. Главна болест савремене омладине је грозни инфантилизам, страх од одговорности. И као последица тога је опадање установе брака.
Наш разговор се ближи крају и хтео бих још сасвим мало да кажем о једном врло озбиљном проблему. Већина младих људи сматра да заједнички полни живот треба почети пре брака. Шта ако се испостави да смо сексуално неусклађени, размишљају они, те морамо да се разведемо?
Рећи ћу једно: број „пробних бракова“ се повећава, док се број развода не смањује, већ расте.
Да и не говоримо да такав приступ може довести до озбиљне грешке. На пример, млади људи су одлучили да „пробају“, није им пошло за руком и они су се разбежали. А „није могло да пође за руком“ због огромног броја узрока, међу којима је неусклађеност на последњем месту.
Хармонични интимни односи су веома сложена и осетљива ствар и они могу да настану само у дуготрајној вези људи који се воле и који веома добро познају особине и жеље једно другог. Ето зашто млади морају да се чувају пре брака.
Сада је такво време када су људи због одвојености од вере и традиција направили много грешака, нису могли да се сачувају у чистоти и целомудрености. Али божанска благодат немоћне лечи и убогима даје. Господ помаже сваком човеку који Му се искрено обраћа. Само да се човек очисти кроз покајање и исповест и да сам хоће да се промени. Ако сте одлучили да вежете свој живот за некога нипошто му не смете пребацивати његову прошлост.
Наша тема је предбрачни период и он се може назвати генералном пробом, припремом за сам брак и провером осећања. Женик и невеста морају још пре венчања да почну да уче да воле, опраштају, док се радују једно другом, да се моле једно за друго. Када сам био тек рукоположен за свештеника, мој колега, искусни свештеник, рекао ми је: „Не навикавај се на лоше, труди се да све од самог почетка радиш добро и правилно, а затим ће бити лакше“.
Исто се може рећи и о породичном животу. Још пре брака треба се учити правилно градити своје односе.
Ништа се не бојте. Ступајући у брачни савез, човек испуњава заповест Божију: Није добро човеку да буде сам(Пост. 2,18), и ако он заиште од Бога помоћ, и његове намере буду искрене, Господ ће му обавезно помоћи.

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.