ДОМАЋА ЦРКВА – ПОРОДИЧНИ ЖИВОТ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

 

ДОМАЋА ЦРКВА
Породични живот у савременом свету
 

 
ТРЕЋИ ЈЕ СУВИШАН!
 
Сама реч превара је синоним речи издаја и значи злочин против породице. То знају чак и неверници. Превара чини брак раскинутим, прекинутим, и не помиње узалуд Јеванђеље прељубу као једини узрок развода.
Али хришћани су позвани да се уздржавају не само од физичке преваре, него и од преваре у мислима. А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу с њом у срцу своме (Мт. 5,28). Човек који је себе свезао спонама брака мора да избегава било какав нескроман поглед и реч. Да не говоримо о флерту. У совјетско време постојао је плакат: „Од брбљања и сплетке није далеко до преваре“. Од нескромног разговора и кокетирања до прељубе је један корак.
Архимандрит Јован (Крестјанкин) је говорио да између мушкарца и жене не може бити пријатељства уколико они не намеравају да ступе у брак. Тим више такви односи су немогући међу породичним људима.
У прошлости се говорило: „Украденим добром нећеш кућу изградити“. Срећа се такође не може стећи ако се украде од туђе породице или ако се одузме од властите. Човек који је изневерио своју породицу никада неће бити срећан у новој. Наш грех се нама и враћа.
Једном сам разговарао, стојећи близу храма, с мушкарцем. Он се гневио због брачне издаје и неверства жене која га је преварила. Али нешто у њему ме подстакло да посумњам у искреност његових речи, те сам га упитао: „А ви, никада је нисте варали?“ Он је само спустио очи: „Варао сам, наравно“.
Да, љубав све покрива и чини чудеса. Догађало се да је неверство било излечено покајањем и љубављу, али је мужу и жени после тога било веома тешко да живе. Шта чинити ако сте приметили да супруг (супруга) показују повећано занимање за супротни пол? Или чак за неког конкретног? Ако то није слепа љубомора, сматрам да је ствар озбиљна и да морате да ставите на знање да вам то није пријатно, да вас то озлеђује и растужује. Ту је опет уместан врло искрен разговор и без гнева. За време тог разговора морате да кажете да се бојите да њега (или њу) не изгубите. А такође да не изгубите она осећања, оно поверење и поштовање према њему које имате. Човек је слаб и демони су увек будни. Ако се догоди превара, разговор скоро да више није могућ. У закључку теме породичних сукоба рећи ћу да је срећа вештина да се цени оно што нам даје Господ и да се Њему захваљује за то. Ако не чувамо и не ценимо породичну срећу, тај нам дар може бити одузет.

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.