ДОМАЋА ЦРКВА – ПОРОДИЧНИ ЖИВОТ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

 

ДОМАЋА ЦРКВА
Породични живот у савременом свету
 

 
ХИЈЕРАРХИЈА У ПОРОДИЦИ. КО ЈЕ ГЛАВА ПОРОДИЦЕ?
 
Када се обраћамо теми хијерархије у породици одмах ми пада на памет Посланица апостола Павла Ефесцима. Вероватно још и зато што су је сви чули када се чита за време Тајне венчања. Нарочито због нечега људи памте последње речи. Најчешће неки громогласни ђакон или чтец пред свим присутнима у храму узвикује: „А жена да се боји свога мужа!“ Од овакве громогласности све оно што се читало раније готово да се заборавља. А тамо је управо садржана сва суштина и објашњење последње фразе. Мужеви, волите своје жене као што и Христос заволе Цркву и Себе предаде за њу (Еф. 5,25) – говори апостол. То значи да муж мора да воли своју жену до самопожртвовања, да буде спреман да преда свој живот, да жртвује оно најдраже.
Даље свети апостол Павле позива мужеве да воле жене као саме себе, као е своје тело. Јер нико никад не омрзну своје тело, него ia храни и негује, као и Господ Цркву (Еф. 5,29), јер је она тело Његово. Дужности мужа су да се брине о жени, да је храни и штити. Муж мора своје односе са женом да посматра? као односе Цркве и Христа. Може ли Господ повредити или унизити Цркву? Питање је апсурдно. Ето какви се захтеви постављају глави породице. и тек после тога се каже: А жена да се боји… Како да се боји? Да дрхти да ће ц муж доћи уморан и пијан с посла и она ће му допасти шака? Наравно, не, Муж је лик Христов у породици.
Ми говоримо: „Страх Божији“, „не бојте се људи, него Бога“ ни мало због тога што се бојимо неке казне од Господа. То је бојазан друге врсте: увредити и разочарати онога кога волимо, показати се недостојним његове љубави. Мени је ова бојазан позната од детињства. Отац нас никада није тукао, чак нас није нарочито ни кажњавао, осим када смо били сасвим мали. Али то да ћемо тату разочарати и наљутити а да нас он никада не би физички казнио било је страшније од каиша.
Да, апостол Павле каже да жене треба да се покоравају својим мужевима. Али муж има право да очекује такво покоравање само ако он воли своју жену као што Христос воли Цркву.

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.