Старечник

ПРЕДГОВОР

 

„Упражњавајући еванђелске врлине поста, бдења и молитве, наши Свети Оци су били награђени благодатним даровима са Небеса. Посматрајући исход њиховог живљења ми смо, према апостолском савету, призвани да подражавамо њихову веру.

Светитељски живот, каквим су они живели, представља чин њихове вере и поверења у Бога, а као дела те вере посебно су се показале њихове духовне борбе.

Уз самоодрицање и поверење у Бога, светитељи су своје животе посвећивали Христу. Ослободили су се сваке егоистичне воље и оправдања и пригрлили божанствену вољу Божију и Његов суд.

Исцрпљивали су се и проливали зној и сузе. Подносили су искушења и клевете, умирали за свет и препорађали се у Христу. Бивали су удостојени божанских и натприродних дарова („харизми“). Благодаћу Христовом постајали су причасници вечног, божанског живота.

Од самих почетака живота Цркве, онима који су љубили Бога и следили трагове светитеља желећи да их подражавају, била су потребна „дела“ апостола и светитеља. Због тога су наши Свети Оци оставили посвећено предање о житијима ових светитеља, који су еванђелску реч спровели у дело. Кад читамо ова сведочења, распламсава се наша ревност за Бога, тешимо се у нашим жалостима, крепимо се у искушењима, учимо се делатној философији и узносимо до созерцања.

Покренут тим истим духом, многопоштовани архимандрит Јоаникије уредио је и објавио Светогорски Старечник (Герондикон). Једноставним стилом, јасно и благодатно, он нам предочава житија ових мученика[1] духовног живота, наших преподобних атонских отаца. Имајући пред собом такав „облак“ светитеља и одбацујући своје грешне путеве, са стрпљењем хитајмо у подиг који нам предстоји, гледајући на Исуса, Начелника и Савршитеља вере (Јев 12,1-2).

Сасвим је јасно да се предање духовне борбе и светости на Светој Гори наставља све до данашњег дана, уз благослов наше Владичице, Пресвете Богородице, која штити и руководи Своје наслеђе.

Надамо се и молимо да ће у својим побожним читаоцима овај Светогорски Старечник живо распламсати ревност и љубав према Богу.“

Архимандрит Георгије
Игуман Светог манастира Григоријата
на Светој Гори

 


НАПОМЕНЕ:

[1] Сведока (прим. изд.)

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.