СТАРЕЧНИК

 

СТАРЕЧНИК
(изреке светогорских стараца)

 
18. СЛОВО О ЕСХАТОНУ (О СТРАШНОМ СУДУ И ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА)
 
Пророштво које се приписује Светом Нилу. Он се на Светој Гори Атонској подвизавао пре шест стотина година и овде говори о доласку Антихриста и о људима који ће живети на свршетку векова:
„Око 1900. године, идући ка средини 8. еона, свет ће почети да бива непрепознатљив. Како се време буде приближавало доласку Антихриста, људски разум помрачиће се од телесних страсти и силно ће се умножити непоштовање и безакоње. Свет ће тада почети да бива непрепознатљив. Измениће се људски ликови и мушкарци се неће разликовати од жена услед њихове срамне одеће и косе на глави. Антихрист ће обманути људе и они ће бити гори од дивљих звери. Неће постојати поштовање према родитељима и старијима. Љубав ће ишчезнути, а пастири хришћански, архијереји и јереји, постаће славољубиви (уз неколицину изузетака) и уопште неће разликовати десни пут од левог, и измениће се обичаји и предање хришћана и Цркве. Међу људима неће бити целомудрености и зацариће се разврат. Лаж и среброљубље умножиће се у највећем степену и авај онима који буду сабирали сребро (новац). Разврат, прељуба, мужелоштво, крађе и убиства биће свуда присутни у она времена, и посредством дејства највећих грехова и разузданости биће лишени благодати Духа Светога коју су примили на Светом Крштењу, као што ће бити лишени и гриже савести.
Цркве Божије биће лишене побожних и богобојажљивих пастира, и авај хришћанима који се тада нађу у свету, јер ће на крају изгубити веру, будући да неће бити никога код кога би видели светлост познања. Они ће тада напустити свет и поћи на света места да потраже духовну утеху. Свуда ће владати тешкоће и тескоба. Све ће се ово дешавати због тога што ће Антихрист управљати читавим светом и што ће постати господар читаве васељене, и чиниће лажна чуда и знамења. Људима ће дати рђаву мудрост да би изумели начин да причају с једног краја земље на други, да лете по небу као птице и да се као рибе пробијају кроз морске дубине.
Све ће ово чинити несрећни људи, јер ће спокојно живети и неће схватити, несрећници, да је све то Антихристова обмана. Учиниће да мисле како њима, будући да поседују сва научна знања, није ни потребно да верују у Триипостасног Бога.
Тада ће свемогући Бог, посматрајући пропадање људског рода, прекратити ове дане, да би се спасла неколицина верујућих који преостану, јер Антихрист жели да, уколико је то могуће, обмане и изабране. Тада ће се изненада појавити двосекли мач и погубиће обмањивача и његове следбенике.“
 
***
 
Један старац – подвижник рекао је следеће о есхатону (последњим временима) и о Антихристу: „Антихрист је започео своје дело. Стигао је његов број, 666. Све ће учинити како би сви добили тај број. Све ће се то постепено догађати.“

Један коментар

  1. „Bog motri na nas i pomaže nam.“ – kažete. Kako je to motrio i pomogao dečici zverski mučenoj i ubijanoj u logorima u Velikoj Gradišci i Jasenovcu? Čemu i sad tolika patnja dece u celom svetu?

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.